Anketa Nove24TV pokazala, kdo sramoti Slovenijo in ruši njen ugled v tujini

Tanja Fajon (Foto: STA)

“Vlada in Janez Janša sramotijo Slovenijo v tujini”, je večkrat slišati od evropske poslanke in predsednice stranke SD Tanje Fajon. Ali so istega mnenja tudi volivci in volivke, smo preverili s spletno anketo na naši spletni strani in vprašali: “Kdo dela sramoto Sloveniji v EU?”. Izkazalo se je, da je Tanja Fajon osamljena v mnenju, da Slovenijo sramoti Janša, pravzaprav jih velika večina misli, da Slovenijo sramoti ravno ona. Pravzaprav takega blatenja s strani slovenskih poslancev v Evropi še nikoli ni bilo.

Na vprašanje “Kdo dela sramoto Sloveniji v EU” je odgovorilo 2341 anketirancev. Dobrih 14 odstotkov jih meni tako kot Tanja Fajon. Skoraj 86 odstotkov pa, da je ona tista, ki ruši ugled Slovenije v Evropski uniji. Vprašanje za Fajonovo pa je, ali je sramotenje Slovenije visoka gospodarska rast, ena najnižjih brezposelnosti na svetu, ne zgolj v Evropi, neverjetno črpanje evropskih sredstev za nove šole, vrtce, ceste, ali je sramotenje, da bodo starejši končno dobili zaščito z zakonom o dolgotrajni oskrbi?

Od kar je Janša prevzel vodenje vlade, še posebej pa, ko je Slovenija prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije, se je Fajonova aktivirala z blatenjem in rušenjem ugleda Slovenije. Na vse možne načine želi predstaviti, da je Slovenija pod vlado Janeza Janše na slabem glasu, velja pa ravno nasprotno.

Foto: Nova24

Kakšen je bil ugled prejšnje vlade?
Kako drugače bi si lahko interpretirali ugled države v tujini kot s tem, kakšni so odnosi z drugimi državami. Nedavno je bilo na Vrhu EU- Zahodni Balkan v zgodovini Slovenije največ tujih državnikov. To pa je pravi pokazatelj, kolikšen domet ima predsednik vlade v tujini, koliko ugleda in koliko poznanstev. Kakšen pa je bil ugled Slovenije v prejšnji vladi, v kateri je sodelovala tudi stranka SD? Spodnja slika vse pove. Zgornja skupna fotografija je iz leta 2019 na slovesnosti zveze Nato, ko je predsedoval Marjan Šarec, njegova pozicija na sliki je pokazatelj tudi pozicije ugleda – v ozadju, povrh pa še v senci hrvaškega predsednika vlade Andreja Plenkovića. Spodnja slika pa je izpred nekaj dni, na rednem zasedanju Evropskega sveta v Bruslju, Janez Janša v fokusu fotografije.

Da je Slovenija v središču pozornosti evropske javnosti, je le domišljija naveze strank KUL-mainstream mediji
“Vlada sramoti ugled Slovenije v tujini. V Bruslju tako ostrih kritik, ne samo institucije Evropskega parlamenta, ampak tudi komisije in sveta, jaz še nisem slišala,
” je prejšnji teden dejala Fajonova v oddaji Politično, in dodala, da je Slovenija zaradi dejanj, izjav predsednika vlade v središču pozornosti evropske javnosti. V Bruslju pravzaprav ni nastala nikakršna sramota, kot poskuša to prikazati v javnosti. To se govori le pri nas v navezi strank KUL- mainstream mediji, da bi rušili vlado. Pravzaprav SD blati Slovenijo v tujini. Takega blatenja s strani slovenskih poslancev v Evropi še nikoli ni bilo. Konec koncev so izjave Tanje Fajon v popolnem nasprotju z ugotovitvami posebne skupine Evropskega parlamenta LIBE, ki je v Sloveniji ugotovila, da institucije delujejo, da demokracija ni ogrožena. Celo več – Slovenija ima visoko gospodarsko rast, eno najnižjih brezposelnosti na svetu, ne zgolj v Evropi. Ta vlada ima številne uspehe, je poudaril Matej Tonin v soočenju s Fajonovo.

Tuji državniki navdušeni nad Slovenijo
“Kolegi mi pravijo, pa tudi sama sem bila del podobnih delegacij, da še niso doživeli tako nizkega sprejema kot v naši državi,”
 je še dejala Fajonova. To smešno izjavo je demantiral tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel s svojo objavo ob prihodu na vrh EU-Zahodni Balkan, ko je dejal, da sprejem v Sloveniji nikoli ne razočara in se ob tem zahvalil Janezu Janši za gostovanje.

Tanja Fajon pa vztrajno blati Slovenijo in nosi prat svoje umazano perilo drugam in ne doma. To se je zgodilo tudi julija letos, ko je predsednik vlade pred poslanci Evropskega parlamenta v Strasbourgu predstavljal prioritete slovenskega predsedovanja. Tanja Fajon pa je v 44 sekundah povedala več laži kot marsikdo v svojem življenju. Takrat so bili odzivi tudi v Sloveniji zelo ostri do Fajonove, češ kako si drzne tako govoriti o Sloveniji.

Svetu EU predsedujemo odlično, odpiramo teme, iščemo rešitve. Slovenijo spoštujejo. V zadnjem letu in pol so v Slovenijo prišli voditelji in zunanji ministri držav, ki jih prej pod 10-letno vladavino LMŠ, SD in Mira Cerarja ni bilo v Slovenijo. Tudi blizu ne. To je eno samo ljubo ljubosumje.

Anita Gužvič