Anketa Valicona: podpora vladi je strmoglavila!

Premier Robert Golob. (Foto: sta)

Po raziskavi Valicona stopnja zaupanja v delo Golobove vlade še naprej strmo pada. Marčevska meritev je prinesla -18 točk, kar je 40 točk manj od najvišje stopnje zaupanja, ki jo je agencija izmerila junija lansko leto. 

Stopnja zaupanja v delo vlade Roberta Goloba je v prostem padu že vse od konca leta 2022. Na začetku letošnjega leta pa se je prvič zgodilo, da je bilo tistih, ki vladi ne zaupajo, več kot tistih, ki ji bolj zaupajo. Februarja je padec znašal -12 točk, prejšnji mesec pa je bil le-ta najnižji doslej. (Ne)zaupanje je torej doseglo novo dno. Raziskava je bila opravljena med 17. in 21. marcem, vanjo pa je bilo vključenih 504 ljudi. Rezultati so reprezentativni za spletno populacijo med 18 in 75 let, poroča STA.

Le teden pozneje so v anketi Ogledalo Slovenije (rezultate bomo izvedeli v prihodnjih dneh), zaznali še nižjo stopnjo zaupanja v vlado kot institucijo (-37). Na katastrofalen rezultat so nedvomno vplivali dogodki v dneh med meritvama, med drugim premierjeve izjave glede reform in katastrofalna vladna komunikacija glede področja. Golobovo vlado kot bolj uspešno od Janševe ocenjuje 39 odstotkov anketirancev, kot manj pa 35 odstotkov.

Nezadovoljstvo z delom Golobove vlade narašča. Marčevski protest kmetov. (Foto: sta)

Gre za najslabše razmerje doslej. Najboljše je bilo avgusta 2022. Tedaj je bilo kar 53 odstotkov vprašanih prepričanih, da je Golobova vlada bolj uspešna, 22 odstotkov pa, da je manj uspešna. Prav tako je v strmem padu povprečna ocena dela vlade po posameznih področjih, še najbolj na področju komunikacije z državljani: s 3,1 avgusta 2022 je padla na 2,4 marca letos. Najnižjo oceno je vlada zabeležila na področju ukrepanj v zvezi z draginjo.

Domen Mezeg