Anketa Vox Populi: Svoboda navzdol, SDS vse bolj priljubljena!

Deset mesecev katastrofe Golobove vlade je pokazalo, kako pomembna je kompetenca izvršilne oblasti. (Fotomontaža: Demokracija)

Aprilska anketa Vox Populi prinaša slabo vest za vladajočo Svobodo in Goloba, stranki SDS pa vliva optimizem. Svoboda je v primerjavi z lanskim zmagovitim aprilom izgubila kar 20 odstotkov podpore med opredeljenimi volivci. Svoboda trenutno sicer še vedno vodi. Po drugi strani pa se je podpora SDS okrepila za 40 odstotkov. Razlika med političnima tekmicama znaša zgolj dve odstotni točki. 

Med opredeljenimi volivci ima Gibanje Svoboda 35-odstotno podporo, največja opozicijska stranka SDS pa 32-odstotno. V javnomnenjski raziskavi Ninamedie maja lani, torej mesec dni po volitvah, je Svoboda uživala 45-odstotno podporo, SDS pa zgolj 23-odstotno. Če bi imeli volitve to nedeljo, bi Svoboda prejela zgolj 25,1 odstotka glasov, SDS 23,1 odstotka glasov, SD 7,2 odstotka, NSi 6,7 odstotka, Levica 4,5 odstotka, poroča STA.

Svoboda bi v DZ prejela 33 mandatov (sedaj jih ima 41), SDS 31 mandatov (sedaj jih ima 27), po devet bi jih pripadlo NSi (sedaj jih imajo osem) in SD (zdaj sedem), Levica pa šest (sedaj jih imajo pet). Koalicija bi imela 48 poslancev, opozicija pa 40. Z delovanjem koalicije je zadovoljnih 31,1 vprašanih (3,3 pa zelo zadovoljnih).

Anže Logar ostaja najbolj priljubljen politik. (Foto: Fb)

Z delom koalicije ni zadovoljnih 17,9 odstotka anketiranih, medtem ko 18 odstotkov vprašanih sploh ni zadovoljnih. Skoraj tretjina je neodločenih (29,3 odstotke). Vlada je prejela povprečno oceno 2,84. Kar 47,3 odstotka anketiranih delo vlade ocenjuje kot neuspešno, kot uspešno pa 46,9 odstotka. Neodločenih je na tem področju le 5,8 odstotka. Najbolj priljubljen politik ostaja Anže Logar (SDS).

Domen Mezeg