fbpx

Anonimno pismo zaposlenih Splošne bolnišnice Slovenj Gradec sporoča, da novo vodstvo ni izplačalo dodatka zaposlenim v vrednosti 400 tisoč evrov

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec. (Foto: STA)

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec vre. Po odhodu uspešnega direktorja Janeza Lavreta se je novo vodstvo soočilo s prvimi očitki na račun svojega dela. “Vemo, da je prejšnji direktor priskrbel skoraj 400 tisoč evrov tega dodatka s strani Ministrstva za zdravje, naše sedanje vodstvo pa naj bi ga razdelilo nam zaposlenim manj kot 30 tisoč evrov,” v anonimnem pismu pišejo zaposleni v SB Slovenj Gradec.  Spodaj pod člankom si lahko preberete odgovor vodstva SB Slovenj Gradec.

Nova vršilka dolžnosti direktorice SB Slovenj Gradec Alenka Jezernik Skudnik se sooča s prvimi resnimi očitki o svojem delu. Spomnimo se, da je moral direktorski stolček zaradi javnih objav o novinarju Blažu Zgagi zapustiti dolgoletni prvi obraz bolnišnice Janez Lavre. V omenjenem pismu pa je napisana velika naklonjenost do bivšega direktorja in napisanih veliko kritičnih besed do novega vodstva. “Dovolite, da kot zaskrbljeni zaposleni izrazimo skrb in razočaranje nad ravnanjem prisilnega vodstva, ki nas ignorira in ne obvešča o dejavnostih, ki jih izvaja in ureja,” zapišejo razočarani zaposleni.

V preteklosti smo v našem mediju že razkrili, kako je bil bivši direktor Janez Lavre deležen medijskih šikaniranj s strani novinarke Večera in predsednice Društva novinarjev Slovenije Petre Lesjak Tušek, ki je o njem napisala veliko škodoželjnih člankov. Odkrili pa smo tudi, da je bil njen glavni vir informacij strokovna direktorica dr. Jana Makuc.

Strokovna direktorica sestankuje s sivoselci in se norčuje iz zaposlenih, zaposleni pa še vedno čakajo, da se jim izplača dodatek v času korona krize
Med očitki v pismu se je znašlo celotno vodstvo bolnišnice SB Slovenj Gradec. Anonimni zaposleni tako med drugim strokovni direktorici Makucovi zamerijo, da se do njih obnaša poniževalno. “Ti, ta novi, sploh strokovna pa samo sestankuje s sivolasci in se nam smeji,” so razočarani zaposleni.

Strokovna direktorica Splošne bolnišnice Slovenj Gradec dr. Jana Makuc. (Foto: STA)

Med drugim pa anonimni zaposleni očitajo vodstvu neizplačilo dodatka v vrednosti 400 tisoč evrov, upirajo se navodilom Ministrstva za zdravje in vračajo zaščitno opremo, kar še dodatno vnaša zmedo med zaposlenimi, pišejo v svoji anonimki. Zaposlene pa tudi moti, da morajo prestavljati ambulante in se sprašujejo, kje bodo jutri delali. “Še posebej jih skrbi, da je prišlo do resnih težav, ob dejstvu, da pri izplačilu plač niso bili izplačani nobeni obvezni dodatki,” pišejo zaposleni.

Vedno bolj se kaže, da je bil Lavre žrtev notranjih spletk in načrtovane medijske gonje, ki jo je doživel s strani dominantnih medijev. Tako razočarani zaposleni opisujejo Lavreta kot velikega človeka, ki je vedno povedal vse po resnici in bil do svojih zaposlenih odkrit.

Lavre se je opravičil Zgagi, a je zaradi napisanih besed moral zapustiti direktorski stolček
V našem mediju smo poročali o problemih bivšega direktorja Janeza Lavreta zaradi zapisanih besed na družbenem omrežju Twitter o novinarju Blažu Zgagi. V zadnjih dneh svojega mandata se je moral namesto z reševanjem življenj okuženih pacientov ukvarjati z novinarskim provokatorjem. “Morda boš kmalu pozitiven, pa da vidimo kk boš cvilu,” je Lovre odgovoril na novinarske provokacije Blaža Zgage.

Janez Lavre je zaradi javno zapisanih besed moral zapustiti svoj položaj, levičarja dr. Riharda Knaflja pa so branili v UKC Ljubljana in Zdravniški zbornici. (Foto: STA/Printscreen)

“Poudariti želim, da se zavedam, da so bile moje izjave povsem neprimerne, žaljive in neetične, za kar se želim vsem iskreno opravičiti in izražam globoko obžalovanje, da sem jih zapisal. Nastale so v času moje velike obremenitve in psihičnega stresa ob dogodkih, ki so se zgodili zaradi mojega službenega dela čez vikend in urejanja zadev ob epidemiji COVID-19,” nam je dejal Lavre. A žal je Lavre moral zaradi svojih besed zapustiti direktorski stolček, medtem ko levičar dr. Rihard Knafelj lahko piše neprimerno o desnici in njenih predstavnikih in se mu ne zgodi popolnoma nič.

 

Vodstvo Splošne bolnišnice Slovenj Gradec:

Bolnišnica za izplačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah in dodatka za nevarnost in posebne obremenitve še ni prejela nobenih sredstev. Zaposleni so bili preko strokovnega sveta in sindikatov dne 5.5.2020 seznanjeni s sklepom, s katerim se je določilo delovišča za določitev višine obeh dodatkov. Prav tako se je na seji pojasnilo trenutno likvidnostno situacijo bolnišnice. Izplačilo dodatka je povezano z visokimi finančnimi sredstvi, ki jih bolnišnica trenutno ne more pokriti sama.

Tako smo vezani na sredstva, ki jih bomo prejeli iz proračuna, ob upoštevanju dejstva, da smo zahtevek zanje za mesec marec in april 2020 vložili pravočasno. Obljuba Ministrstva za zdravje je, da bodo sredstva za mesec marec nakazana še ta teden. Zaposleni bodo sredstva prejeli nemudoma, ko bodo ta nakazana bolnišnici, o čemer so bili prejšnji teden ponovno vsi obveščeni.Zaposlenih v bolnišnici je na dan 30.4.2020 929.

V času epidemije so vsakodnevno potekali sestanki kriznega štaba bolnišnice. Kdo je mišljen s »sivolasci«, je vprašanje za avtorje anonimnega pisma.

Zaradi epidemije je bilo potrebno izvesti določene prostorske prilagoditve, da smo lahko uredili ločeno oskrbo za paciente s sumom na COVID-19 in tiste brez. Z zmanjševanjem števila napotenih s sumom na COVID-19 se je prilagodil tudi obseg teh prostorov. Postopno smo pričeli uvajati elektivne (nenujne) storitve.  Zaposleni se lahko na vsa vprašanja v zvezi s svojim delom obrnejo na svoje neposredno nadrejene, od katerih tudi dobivajo sprotna navodila za delo.

Bolnišnica je v ves čas epidemije sledila navodilom Ministrstva za zdravje in NIJZ. Kar se tiče zaščitne opreme smo vrnili maske, ki niso bile primerna za uporabo v zdravstvu, o čemer smo obvestili pristojne inštitucije.

 

Luka Perš