“Antikapitalistični mediji so Šarca ustvarili in ga bodo tudi uničili”

Foto: STA

Bili so časi v poznih osemdesetih, sredi razpadajočega komunizma, ko je Tone Smolnikar v avtomobilistični oddaji na takratni TV Ljubljana kritiziral jugoslovansko avtomobilsko industrijo, ki je živela od državnih subvencij, in pozval k liberalizaciji trga. Danes smo leta 2019, sredi uradno liberalnega kapitalizma, pa novinar RTV Slovenija vpraša ministra za gospodarstvo: »Zakaj bi sploh prodali državne hotele?« Medijska klima v državi se je zadnjih nekaj let tako radikalizirala, da bi se uslužbenci RTV Ljubljana leta 1987 le praskali po glavi in se spraševali, ali so medije spet bolj na trdo prijeli najbolj zagrizeni komunisti, ki so leta 1945 predvojne kapitaliste »olajšali« za premoženje.

Radiklizacija v levo
Oddaja Utrip je nacionalkin notranjepolitični povzetek tedna, kjer izpostavijo glavne notranjepolitične novice in jih povežejo v skupno zgodbo. Že dolgo so oddaje tega tipa na RTV orodje za leve aktiviste, s katerim širijo svojo antikapitalistično propagando. Tudi prejšnji teden je bilo podobno. Ukinitev dodatka na delovno aktivnost so predstavili kot ukrep, zaradi katere socialno šibki ne bodo mogli reševati številnih življenjskih težav, in to pospremili z isto čustveno nabito retoriko o »materi samohranilki z minimalno plačo in brez preživnine, ki bo dobila 200 evrov manj«.

V eksplozivnih izsekih so poslanci Levice kazali svoje človekoljubne vrline. Franc Trček, ki je vsem poslancem želel, da čim prej zapustijo parlament po potrditvi ukinitve dodatka, in Luka Mesec, ki je v svojem slogu prisiljeno primerjal poskus višanja poslanskih dodatkov in »davčnih odpustkov za nabogatejše« z ukinitvijo dodatka na delovno aktivnost, in kot se je izrazil, »prisilnega« dela za prosilce denarne pomoči. Pa Dejan Židan, ki je v Studiu City hitel pojasnjevati, da so se v koalicijski pogodbi zavezali, da bodo dodatek na delovno aktivnost celo zvišati. Dodali so, da je vladi z neglasovanjem »priskočila« na pomoč opozicijska SDS.

Sporočilo je bilo nedvoumno: vlada je šla po poti neoliberalnega zategovanja pasov, pri tem pa ji pomaga desnica,  Levica in SD se medtem trudita vsaka po svojih močeh, da bi ohranili domovino socialistično in pravično. “Očitno premier še ne sliši alarma znotraj vladne koalicije,” so svarili z zaskrbljenim glasom.

Podpis koalicijske pogodbe, september 2018. Foto: STA.

Antikapitalistična propaganda
Seveda niso mogli mimo nagovora evangeličanskega škofa,ko je vodil antikapitalistično pridigo: “Pogoltnost, pohlep po bogastvu, še posebej takrat, ko je to zavito v dobra dela, ki ugajajo našemu Bogu, je kritiziral že Martin Luther, a se še vedo kažejo v vseh razsežnostih človeškega življneja in v medčloveških odnosih” – “Bi še kaj dodali? Verjetno ne,” je deklamirala novinarka. Ni omenila, ali se je v besedah našel tudi zadnji predsednik CK ZK in ustanovitelj gospodarskega združenja Forum 21 Milan Kučan, ki je sedel v prvi vrsti.

Notranjepolitični povzetek tedna ali mnenje levo usmerjene novinarke? Presodite sami. Dejstvo pa je, da mediji oz. njihovi gospodarji obvladujejo javno mnenje, politika pa je ogledalo javnega mnenja. Najprej je prišla antikapitalistična retorika medijev, nato razjarjeno ljudstvo, ki je bralo in internaliziralo neprestano podpihovanje, da ga izkoriščajo enoprocentni kapitalisti, predvsem tujci. Po inerciji pa je sledila politika.

Našizem, netenje razrednih in rasnih napetosti, boj proti privatizaciji, sumničavost do podjetnikov in kapitala niso politične iznajdbe – iznašli so jih proizvajalci javnega mnenja, ki obvladujejo vse tri glavne časopise ter neposredno dve in posredno eno televizijsko postajo. Politične lutke, ki so jih z istimi instrumenti nastavili, so le megafon njihovega ideološko-gospodarskega boja. Tisoč utripov, zrcal tedna, studiev city, francoskih antikapitalitičnih dokumentarcev in uredniških komentarjev o nebrzdanem neoliberalizmu je naredilo svoje. Tako na ljudeh kot na politiki.

Studio City. Foto: RTV.

Lažni liberalci
Četverček strank, ki sam sebe pozicionira v sfero liberalcev ALDE, je vse kaj drugega kot to. DeSUS je interesno združenje parcialnih interesov pod neuradno diktaturo rusofilnega socialista Karla Erjavca, ki je izjavil, da v koalicijo s SDS ne gre, ker želi SDS »razprodati državno premoženje«. Njihova politika zvesto sledi principom našizma. SMC je že v prejšnjem mandatu pokazal, da so stranka tranzicijske levice, ki se bo do zadnjega borila, da državna srebrnina ne bo šla v roke tujcem.

Tako z neskončnim odlašanjem prodaje NLB kot z dobro usklajeno akcijo sabotiranja privatizacije Telekoma, ki se je vlekla tako dolgo, da je na koncu tuji sklad obupal in odstopil od nakupa. Svojo nepoznavanje tržnih zakonitosti in privrženost državnim monopolom nad storitvami so pokazali s pravnim debaklom zapisa vode v ustavo. Zato ni presenetljivo, da danes svoj odsluženi politični kader nastavljajo po strokovnih javnih agencijah. SAB je še kot Zavezništvo Alenke Bratušek leta 2014 v parlamentu ostalo le zaradi tega, ker je kot eno zadnjih dejanj svoje vstajniške vlade Bratuškova zamrznila vse privatizacijske postopke, čeprav je dala Evropski komisiji zavezo, da se bo država umaknila iz NLB.

SAB se danes pozicionira kot stranka, »ki nas je rešila trojke«; na eni strani živi ščit pred nepravilnostmi v državnih infrastrukturnih projektih, na drugi velika zagovornica nacionalnega interesa. LMŠ je na sceno stopila najprej z močno podporo Kučanovih intelektualcev in jedra trdih levičarjev, zbranih okrog »vrednot NOB«, zato so novinarji Marjana Šarca kar hitro po šolsko izprašali, kaj si misli o privatizaciji. Ko smo slišali podobne odgovore kot od Mira Cerarja leta 2014, smo vedeli, da nas v primeru koalicije pod vodstvom LMŠ čaka še en mandat ekonomske izolacije in državnega protekcionizma. Šarec je tiho mežikal levim podpornikom z izjavo, da si ne želi prodati Telekoma Slovenije in deleža v Petrolu, banke pa bodo najbrž – čeprav neradi − morali prodati zaradi »zavez iz preteklosti«.

Alenka Bratušek. Foto: STA.

Novi socialisti
Stranke novih obrazov so stranke novega obraza socializma. Tržne logike ne razumejo. V zasebna podjetja tlačijo politkomisarje. V državna svoje nastavljence – kadrovski cunami LMŠ v Telekomu je bil že preveč prozoren. Napredek vidijo v megalomanskih in s korupcijo prežetih infrastrukturnih projektih ter deljenju socialnih drobtinic. Tako pri zapisu vode v ustavo kot pri zadnjem predlogu prenosa dopolnilnega zavarovanja z zasebnih zavarovalnic na državnega monopolista ZZZS je linija razmišljanja enaka – zasebna podjetniška pobuda kot glavni dejavnik izboljšanja storitev jim je tuj koncept.

Homogeno so si enotni, da je državni monopol edina možnost za kakovostno izvrševanje javno pomembnih storitev. Ko so se prodajale banke, najprej NLB, nato še Abanka, so se predstavniki vseh štirih liberalnih strank pri televizijskih soočenjih na vse pretege trudili pokazati, kako jih boli, da se prodaja nacionalna banka in da tega nikoli ne bi storili brez prisile (med vrsticami) »tolpe lopovov« v Bruslju. Šarec je ob prodaji Abanke še posebej napisal, naj SDH »dobro premisli«, preden proda tako pomembno banko, potem ko je gledal zarotniški dokumentarec Mojce Šetinc Pašek o domnevnih nepravilnostih pri oceni bančne luknje NLB.

Ta vlada nam je tako že večkrat konkludentno pokazala, da je vlada socialistične kontinuitete, ki se vleče od vstajniške koalicije Alenke Bratušek naprej. Preverjen recept: sprega Socialnih demokratov s prgiščem na videz liberalnih strank, ki niso nič manj socialistične od same SD. Zdaj se je tej računici pridružila še neomarksistična Levica.

Vojna proti podjetnikom
Že na začetku so v vladni koaliciji napovedali totalno vojno podjetnikom z napovedjo umestitve vseh kapitalskih dobičkov v dohodnino. Namesto davčne reforme smo dobili višjo obdavčitev davkov na dobiček pravnih oseb, prav tako so breme svojega populizma z višanjem minimalne plače namesto na proračun prenesli na podjetnike – marsikateri podjetnik si ob morebitni finančni krizi leta 2020 ne bo mogel več privoščiti 1080 evrov bruto bruto plače, ki jo bo moral prispevati, če bo hotel delavcu izplačati 700 evrov.

Takšni ukrepi v resni državi ne bi niti prišli na vrsto za razpravo v parlamentu. Levici pa je tega in podobno škodljive ukrepe s konsenzom liberalnega četverca in seveda SD uspelo spraviti skozi zakonodajno sito celo po hitrem postopku, mimo razprave v ekonomsko-socialnem svetu. Po besedah poslanca Miha Kordiša so vladi »dobro zabelili« proračun.

Koalicija jim je to dovolila, saj so liberalci ideološko na skrivaj povsem enaki Levici, le da tega ne smejo povedati na glas, da ne bi izgubili sredinske teže. V resnici pa se v osnovah strinjajo: visoki davki, več države, več birokracije, še bolj neprijazno in nefleksibilno podjetniško okolje, ščitenje domačih fevdov pred tujimi in plansko vmešavanje v gospodarsko z neštetimi intervencionističnimi vzvodi. Nič ni tega pokazalo bolj plastično kot zadnja epizoda z nesrečno Adrio, kjer so bile prve reakcije vlade ustanovitev javne gospodarske službe (!) in žicanje Lufthanse, da bi sodelovala pri zgubarskem in nepotrebnem projektu ustanovitve novega nacionalnega prevoznika.

Marjan Šarec pri Maji Sodja v 24 ur zvečer. Foto: Demokracija.

Medijski agitprop
Mediji so to vlado naredili in ji dali ideološko vsebino. A po zadnjih intervjujih Marjana Šarca na Pop TV in RTV Slovenija, ko je bil premier povsem izgubljen ob malce ostrejših kritičnih vprašanjih, se lahko vprašamo, ali naši impresivno usklajeni mediji niso dobili ukazov avtorjev lika in dela Marjana Šarca, da ga je treba vsaj vzeti v roke in ga naučiti poslušnosti, če ne že kar odstaviti.

Tanja Gobec in Maja Sodja nista bili nič manj socialistični kot po navadi. Sodjeva je uporabila isto solzavo retoriko o materi samohranilki kot oddaja Utrip (si morda delijo tekste?!), Gobčeva pa skupaj s premierjem ni znala razrešiti dileme, kaj storiti s Petrolom, če se tako po kavbojsko kadruje, premier in SDH ne vesta, kaj se dogaja, korporativna in politična odgovornost pa sta povsem tuja koncepta. Seveda ne ona ne Šarec si ne bi upala priznati, da je rešitev popolna privatizacija. Suveren politik bi na takšna vprašanja seveda zlahka odgovoril, uredniki obeh televizij pa najbrž vedo, da Šarec ni eden takšnih.

Kaj se dogaja? So se ga strici in njihovi intelektualci dokončno naveličali? Je postal preveč nadut? Preveč požrešen?

Politična kontinuiteta
Kakorkoli že – vlada Marjana Šarca predstavlja za varno politično kontinuiteto gospodarskih centrov, povezanih z levico, vedno večje tveganje. Afere se vrstijo druga za drugo, diletantizem pa se je tako zajedel v vse pore izvršilne oblasti, da te koalicije ne more več rešiti niti kult osebnosti Našega Marjana, političnega Luke Dončića, ki so ga ti mediji gradili dobro leto dni.

Le vprašanje časa je bilo, kdaj se bo negativna kadrovska selekcija, ki jo s sabo prinese na hitro skupaj zmetana instantna stranka brezposelnih oportunistov, študentskih aktivistov in lokalnih kamniških srajc, razlila po vsem političnem parketu. In se je res. Pustimo ob strani leto vladanja v prostem teku, medtem ko so infrastrukturne in zdravstvene mafije pustošile po državi. Za to je LMŠ vendarle bila ustvarjena.

Vidno nervozni predsednik vlade. Foto: Nova4TV:

Prave težave so se začele, ko je bil Šarec prvič pod pritiskom. Najprej s svojim tatinskim poslancem, nato z generalnim sekretarjem stranke, ki je hotel kar po vaško kadrovati v državni firmi. Na koncu pa še coup de grâce – ko se vedno bolj pogreza v afero z zaposlitvijo znanke v Sovi. Z izjavami se je že tako zapletel, da je več kot očitno, da ne govori resnice.

Podpredsednica poslanske skupine je sledila šefu in se v upanju na antijanševske politične točke debelo zlagala, da ji je Janez Janša grozil na seji KNOVS. Glede na to, da se je zdaj začel lagati že ustavni sodnik Matej Accetto, ki ga je v panteon slovenskega pravosodja ponesla levičarska SMC, smo očitno priča razpadu sistema oz. dekadentnemu propadu pravne države kot zadnjemu dejanju politike novih obrazov. Od Šarca naprej je vse dovoljeno in noben škandal ni dovolj nezaslišan, da »naši« ne bi vladali še naprej.

Meje potrpljenja
A očitno imajo ljudje meje potrpljenja. Glede na to, da je vseslovenski protest 10. oktobra sredi konjunkture privabil več tisoč ljudi kljub medijskemu ščitu okrog Šarca in njegove koalicije, je jasno, da je bila ta meja presežena. Ton zadnjih intervjujev je jasno pokazal, da mediji Šarcu ne bodo več odpuščali. Tragedija pa je, da ga ne bodo spraševali, zakaj je tak brezsramni socialist, ampak zakaj ni dovolj socialističen. Antikapitalisti so ga naredili in antikapitalisti ga bodo odnesli. Antikapitalizem je pač slovenska medijska in politična normalnost.

Mitja Iršič

 • Montana

  “Antikapitalistični mediji so Šarca ustvarili in ga bodo tudi uničili” Ne bo škode, če to storijo še danes.

  • milanček

   z njim pa še kućanov F21 in vsa balkanska golazen z čefurjam-lopovom jankovićem!

  • SIMON ROZIC

   …naj vendar pohitijo, da jim zajec po partizansko ne pobegne iz “hoste” !….

 • macon

  Komunajzarski otoček pod Alpami gre po grški poti. Temperatura raste in žaba se kuha, pamet potiho beži in se seli, ko bo kriza, bo v par mesecih novih 100.000 brezposelnih.

  In ne moremo narediti nič, poslušamo zmerjanje levih kriminalcev in idiotov, ki so tako nori, da si verjamejo, da imajo etično in moralno premoč.

  • SIMON ROZIC

   …pa saj ti je Cerar ja povedal, da živimo v “vladavini prava”, a ne? A nisi
   razumel? Škoda !

 • rubec

  Zakaj tak gnev čez naše medije. Če vam ni ravno po godu oddaja s Katarino Kresal, ki se ravnokar odvija na nacionalni televiziji, naj vas opozorim na naslednje oddaje na nacionalni televiziji. Ob 20.55 je Jonas, ob 21.55 Zvezdana in poslastica ob 23.40, Zoran Predin. Pa kaj bi vi še radi.

  • Aton

   Ko nastopi Zoran, moram zaščititi ekran, da ga ne razbije.

   • Mademoiselle

    Hahahahaah :D

   • SIMON ROZIC

    …za vsakega naštetega akterja, moram zamenjat program za
    kaj bolj užitnega. Lahko so “Umori na podeželju”, lahko je ID “umori
    v močvirju” ali “umori v mestu”….vseeno bolj sprejemljivo kot
    umor v mojem stanovanju….

  • Mademoiselle

   :D
   Zvezdana je tako dramatična, da vedno skozi okno pogledam, če ni že konec sveta…

   • SIMON ROZIC

    …blesava in grda kot groza !

  • milanček

   normalen človek ne more verjeti, da je nacionalka lahko tako veliko sranje od sranja! gonite se v 3pm!

  • SIMON ROZIC

   …polnočni klub s Kućanom in Zemljarićem!!!! eee, to bi bila poslastica !!!!!

   • Olga101

    Kučan je pred nekaj dnevi prišel in dal samo interna tajna navodila!

  • Slovenka

   Kvaliteta vstopa skozi na široko odprta glavna vrata!

 • Jožefa Benko

  kot yuga , tudi država sl9venistan nima srebrnine, ampak le plutovino,ki plava nad socialistično naoljeno umazanijo, kjer se sveti in daje videz srebra,se spomnite,ni vse zlato kar se sveti,tako je ta floskula o državni srebrnini

 • branči

  brezplodno! raje pišite o vremenu, kot recimo “vremena kranjcem bodo de zjasnila…”, saj vemo da tam zmotne napovedi nihče ne kritizira!

 • Mademoiselle

  Eh. Za vse osebne stiske ne gre kriviti države. Preveč je v Sloveniji tega. Če si bom izbrala nekega tepca (sam bog naj mi pomaga), in če pač bo zadeva škripala (pa ne v postelji), bom morala hitro poiskati drugo rešitev. Seveda življenje ni enostavno. Ampak pomagal ne bo nihče. Niti ni to nikogaršnja dolžnost. Moja je. Če meni država da 500E, potem moram vedeti, da je nekomu drugemu vzela. Pa a je to prav? Pomoje ni. Država mora skrbeti za red in mir. Pa spoštovanje zakonov. Ampak mi nimamo teh trdnih temeljev neke sodobne demokratične države. Poznam tudi par ljudi, ki izkoriščajo svoje otroke, prepisujejo neka premoženja, da dobivajo subvencije, no, na koncu pa so predstavljeni kot največji reveži! Pa se opravičujem vsem, ki to v resnici so. Ker pač ima ta država luknje v zakonodajah, ipd. je vse možno. Od suknjičev navzdol do malih ljudi je to šlo. Ljudje si mislijo, če kradejo drugi, dajmo pa še mi.
  Vem, da sem skrenila s teme, ampak…Na veliko se v Sloveniji govori o solidarnosti, vsi smo z vsem solidarni, odplačujemo dolgove, odpisujemo…Socializem – vse je od vseh. In nič mi ne treba skrbeti, drugi bodo plačali za moje napake. Vsi bi samo jemali, dali pa bolj malo nazaj v družbo.
  Sicer pa Za poštene ljudi itak ne bo ostalo nič. Ker bosta korupcija in kriminal vse pobrala.

 • rubec

  Še ena malenkost o naši TV.
  Bedak z mikrofonom: Gospod Novaković, kaj lahko pričakujemo od današnje nogometne tekme?
  Bedak Novaković: Ja kot sem že rekel, danes in aaaaaaaaaaa, pa kot sem že večkrat rekel, ampaaaaaaaaaaaa’k danas apsolutno moramo pokazati aaaaaa karakter in eno aaaa pozitivno energijo aaaa.
  Bedak z mikrofonom: najlepša hvala.

  • tohuvabohu

   Pa neka bolji pobedi, de.

 • xtc

  Z Iršičem se v mnogo čem zelo strinjam,vendar velja dodati nekaj.
  Edina stvar,ki bo SLO komuniste z Kučanom vred dotolkla je huda kriza,ki jo očitno vonjajo zato takšno norenje,da bi izpustili oblast iz rok z demokratičnimi sredstvi je naivno upanje brez osnov,odšli bodo le z orožjem in krvjo kot so prilezli nanjo.
  Da bi trenutno padli z oblasti ni opcije tudi za širši upor ne,kajti dokler bo denar za penzije,transferje ,socialo itd pozabite(navsezadnje ima enak problem poblaznela EU), da bo nekdo šel proti Kučankomunistom,ki vleče socialno,ki je enaka skoraj minimalcu ima dva otroka v izvenzakonski skupnosti in živi v neprofitnem stanovanju z partnerjem (seveda neporočenim) in zberetza oba preko sociale in preko nje plačanih računov jurja osemsto in dec še kšefta kot večina z avti tja čez 2ooo eur mesečno je iluzorno pričakovati rušenje take oblasti,kiu vse to financira iz davljenja zasebnega sektorja z davki in zadolževanja,ob enem pa ljudem nabija v glavo,da je državna služba prava stvar,kot državne firme,kjer si zaščiten kot medved do penzijeSeveda večina bebčkov ne razume ,da tak model ni vzdržen,ki bazira na stagnaciji in davljenju propulzivnega in na zadolževanju,no kriza bo hitro razkrilsa to zablodo,še le takrat se bomo začeli pogovarjati normalno,dokler ne bo zakrulilo po vampih in bo šlo na pufe nebo sprememb ali upora nato pa bo,ker preprosto ne bo kje uzet.Kučan vrti SLO zgodbo isto kot je Titek SFRJ zgodbo do bridkega konca,vendar je zgodba sedaj malce drugačna,ker Kučan uničuje SLO naivno misleč ,da bo tako izsilil novo Yugo-to se vidi z izdajami v arbitraži in drugih balkanskih lumparijah,ki jih Hrčkiki pač nove Yuge nočejo spretno izkoriščajo,Kučan misli ,da bo z nasilnim potem na SFRJ pota prišel v Novo SFRJ,vendar je bedak,tujci ga resda pustijo,da uničuje SLo,dokler jim nato zaradi njihove nesposobnosti v roke padajo firme,ki so donosne,kar ga spravlja v bes,vendar bolj ko uničuje SLo,bližje je dejstvo,da ko bo prešel mejo dokler je ta še koristila tujcem,SLO preprosto dorezali posle in kredite,Kučan pa v isti r*** kot Titek,vendar da tokrat ne bo Nove SFRJ marveč razdelitev SLO med sosednje države,kar pa je tudi konec SLO komunistov,ker bodo izrazuiza ekstremna manjšina,brez možnosti,da bi prišli v H,A ali I parlament.

 • milanček

  kaj se čaka, truplo v koto med kadavre! za pv pa takoj nazaj največji um, bodisi dr. mirkota, doktorski idiot, ali židana, a si zna zavezati vezalke, ali bratovškovo, tudi mednožje jo ni pripeljalo nikamor!

 • šmentanamuha

  Še en dokaz, da nam vlada MAFIJA!

  https://www.youtube.com/watch?v=y_yLBtDZrCg

 • lena

  Nacionalka je medijski zandar komunajzarjev ter medijski dusebriznik za oprane glave . Ovce pac gledajo nacionalko, ostali pa imamo sirok nabor tujih programov. Se dobro, da se otroci v solah ucijo tuje jezike in da obstaja internet. Rdeci casi se bodo pocasi zamenjali, samo malo se pocakat, Matilda je na delu!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!