fbpx

Anže Logar na RTV soočenju: Kandidiram, ker Slovenija potrebuje predsednika, ki zna povezati ljudi

Predsedniški kandidat Anže Logar. (Foto: posnetek zaslona, rtvslo)

“Za to kampanjo sem se sam odločil, predvsem zato, ker menim, da kot predsednik republike v prihodnjem petletnem obdobju Slovenija potrebuje nekoga, ki zna povezovati, ki že ima izkušnje v politiki in ki se je že izkazal na mednarodnem parketu,” je odločitev za kandidaturo na soočenju predsedniških kandidatov na RTVS pojasnil Anže Logar. Za kandidaturo je zbiral podpise volivk in volivcev. V pičlih treh dneh mu je uspelo zbrati skoraj 13 tisoč glasov, kar je izjemen dosežek. Poudaril je še, da ima rad ljudi. 

Včeraj je potekalo prvo soočenje kandidatov za predsednika republike Slovenije na RTV Slovenija. Na srečanju je bil tudi nekdanji zunanji minister Anže Logar. V nadaljevanju citiramo nekaj markantnih, lucidnih misli in povzemamo druge. Na novinarsko vprašanje, ali je bil kdaj že deležen groženj in kako se namerava lotiti porasta sovražnega govora, je odvrnil, da je sam bil deležen groženj, ko je preiskoval kriminal na področju bančništva. Nekdo mu je poslal iz kosti izrezljan križ. Tovrstne grožnje dosledno prijavlja. Kandidati pa so bili v nadaljevanju povprašani, kateri nekdanji predsednik jim je bil najbližji.

Logar je izpostavil pomen politične kulture in državljanske vzgoje za spoštovanje predsednika in njegovega dela ter predsednikov doprinos k razvoju naše države. Za zgled si je vzel Boruta Pahorja, ki je “širil diapazon razprave in prispeval k spravi”. Prav tako je Pahor veliko naredil za boljše odnose z Italijo in Avstrijo in popravo preteklih krivic na tem področju. Na vprašanje, kaj iz obdobja Pahorjevega predsedovanja bi obdržal in kako bi komuniciral na družbenih omrežjih, pa je odvrnil, da bi imel v funkciji predsednika republike to možnost, da v primeru dotičnih problematik skliče vse pomembne akterje.

“Če se dogovora ne drži, ima predsednik republike jasno pooblastilo, da pove, kar si misli,” je še pojasnil. Logar pa se je tekom soočenja dotaknil tudi odpoklica slovenskega veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja. Prepričan je, da je treba zakon o zunanjih zadevah spoštovati. V njem piše, da odpoklic veleposlanika sledi potem, ko se o dotični temi posvetuje s predsednikom republike. Logar je spomnil, da se v dotičnem primeru ni sledilo zakonu. Vztrajal je, da je treba zadostiti zakonskim predpisom. Kot minister pa bi na veleposlaništvu zahteval izredni nadzor, nato pa ukrepal na podlagi priporočil.

“Pri zakonu o RTV-ju je bila napaka, ker ni bilo širše javne razprave”
Dotaknil se je tudi treh referendumov (RTV, dolgotrajna oskrba in vlada). Zakon o vladi je po njegovem prepričanju stvar premierja. Dvomi pa, da v Sloveniji zares potrebujemo 20 ministrstev. “Pri zakonu o RTV-ju je bila napaka, ker ni bilo širše javne razprave,” je še pojasnil v nadaljevanju. Prisluhnil bi razpravam posameznih TV postaj, zatem pa sprejel odločitev. Nasprotuje pa zakonu o dolgotrajni oskrbi. Nekaj besed je namenil tudi vojni v Ukrajini in sorodnim tematikam. Poudaril je, da je Rusija agresor in da je Rusija napadla Ukrajino, ki je svobodna država.

Logar (Foto: posnetek zaslona, RTV SLO)

In prav največja država sveta je tista, ki vojno lahko nemudoma ustavi – z nenapadanjem in umikom. V primeru prenehanja bojevanja Ukrajine pa je jasno, da je slednje konec. Prepričan je še, da bi morala EU aktualne sankcije proti Rusiji sprejeti že po priključitvi Krima. Proti koncu oddaje so se dotaknili tudi dejstva, da je predsednik republike pomemben zunanjepolitični dejavnik. Pahor je bil med drugim pobudnik procesa Brdo-Brioni, v sklopu katerega sodelujejo predsedniki Zahodnega Balkana.

“Vse politike so povezane s tem, kako bodo mladi videli prihodnost Slovenije”
Logar je ob tem (v sklopu zunanje politike) posebej izpostavil pomen predsednika republike in ministra za zunanje zadeve. “Potekala bi tesna komunikacija pri usklajevanju zunanjih politik,” je bil jasen glede sodelovanja z aktualno ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon. Povsem na koncu pa je bilo vprašanje o tem, katero temo bi med kampanje želeli odpreti, pa je mediji doslej še niso. Odvrnil je, da bi morali veliko vlagati v dialog z mladimi. “Vse politike so povezane s tem, kako bodo mladi videli prihodnost Slovenije,” je pojasnil svoje prepričanje. Sam bi mlade vključil v dejavnosti urada predsednika republike.

Logar je po javnomnenjskih raziskavah najbolj priljubljen predsedniški kandidat. (Foto: posnetek zaslona, RTV SLO)

Domen Mezeg