fbpx

Anže Logar tudi uradno napovedal kandidaturo: Porabil bom vsak atom svoje moči, da bi delali drug z drugim in ne drug proti drugemu

Vir: SDS

Anže Logar je tudi uradno napovedal kandidaturo za predsedniško kandidaturo. Na novinarski konferenci, ki je potekala pod osamosvojitveno lipo pred Državnim zborom, je napovedal, da bo v primeru izvolitve deloval združevalno. “Če se bodo odločili zame, bodo Slovenci dobili zelo delovnega človeka, porabil bom vsak atom svoje moči, da bi delali drug z drugim in ne drug proti drugemu. Moje dosedanje delo priča, da to, kar si zastavim, tudi izpeljem.”

Predsedniški kandidat je novinarsko konferenco sklical pod lipo,  zasajeno ob osamosvojitvi Slovenije. Simbolni kraj ni bil zbran naključno: “Osamosvojitvena lipa rahlo počasneje raste, kot bi lahko. To je simbolno sporočilo, ki ga želim podati naprej. Gre za drevo, ki nas vse združuje, in želim, da bi nas združevalo tudi v prihodnje,” je povedal nekdanji zunanji minister.

Predsednik republike bo moral združevati
Nekdanji zunanji minister je v uvodu izpostavil, da je v časih, ko je Slovenija notranje žal preveč razdeljena, dogajanje zunaj meja pa je turbulentno (vojna v Ukrajini, prehranska draginja), potrebno sodelovanje političnih subjektov – zato je bilo sodelovanje tudi njegovo osrednje sporočilo. “Časi terjajo tehtno sodelovanje vseh političnih subjektov, civilne družbe, strokovnjakov, podjetniškega sektorja. V tej situaciji smatram, da je funkcija predsednika republike najpomembnejša politična funkcija, saj ta lahko združi vse te različne poglede in prinese v slovenski prostor to potrebno enotnost.”Kot je še pojasnil, ima predsednik republike za združevanje posebno legitimiteto in mandat, saj je edini večinsko izvoljen.

V tem bo boljši od ostalih
Na novinarsko vprašanje, v čem bo boljši od drugih kandidatov in kandidatk, je Logar povedal, da je v preteklosti dokazal, da zna sodelovati, prav ta njegova sposobnost bo v danih razmerah odločilnega pomena. “S preteklim delom sem dokazal, da znam sodelovati, da sem odprt za različne poglede, da se trudim iskati soglasje,”je povedal. Povedal je tudi, da je za funkcijo predsednika države, ki v veliki meri obsega delovanje na mednarodnem parketu, izredno primeren, saj je v poziciji, ko lahko kot nekdanji zunanji minister zelo aktivno in kakovostno prispeva k umeščenosti Slovenije v mednarodni prostor.

Anže Logar se je odločil osvojiti 30 slovenskih vrhov iz knjižice s podobnim imenom “30 vrhov”. (Foto: Facebook)

Kampanja bo blizu ljudem
Logar je napovedal kampanjo, ki bo blizu ljudi. Kot smo že pisali na našem portalu, se je namenil osvojiti vseh 30 slovenskih vrhov, ki jih osvaja s svojimi podporniki, volivce in volivke pa namerava obiskati v njihovih domačih krajih, kjer bo lahko iz prve roke slišal, kaj pričakujejo od bodočega predsednika republike in kaj jih teži. “Kampanje se veselim. Rad sem z ljudmi, se z njimi pogovarjam,” je razložil.

Zbiranje podpisov se začne v drugi polovici avgusta
V tem slogu pa namerava tudi začeti kampanjo. Kandidiral bo s podpisi državljanov, na seznamu podpornikov kandidature pa bo prvopodpisana nekdanja evropska poslanka Romana Jordan. Logarju je podporo zagotovila tudi njegova matična stranka SDS, ki pa bo morala podporo potrditi še na Svetu stranke. Na novinarsko vprašanje, zakaj se je odločil kandidirati s podpisi državljanov, je odvrnil, da želi videti, kakšno ima podporo pri volilnem telesu. Že vnaprej se je zahvalil vsem, ki bodo prispevali podpis ali mu na kakršen koli drug način pomagali pri kampanji.

Ta zgodba je črno-bela
Na novinarski konferenci pa je tudi napovedal svojo prvo politično odločitev, ki je strateške narave. Povedal je, da mora Slovenija do vojne v Ukrajini ohraniti svojo pozicijo, saj je zgodba črno-bela. “Potrebno je povedati, da mora Slovenija od začetka do konca vojne v Ukrajini ostati na pravi strani zgodovine …”

Logar je napovedal združevalno politiko. Foto: SDS

Odnos do drugih kandidatov in kandidatk?
Logar se do drugih kandidatov, ki bodo proti njemu nastopili na prihajajočih volitvah, zaenkrat ni želel opredeljevati, se je pa dotaknil dela predsednika države v odhajanju. Pahor je po njegovem mnenju napravil pomemben korak v ideji povezovanja Slovencev. “To je dobro vodilo za naprej, ta dialog bi še intenziviral,” je napovedal.

Andrej Žitnik