fbpx

Anže Logar v Berlinu: Na srečanju zunanjih ministrov EU so glavne teme Belorusija, Turčija in Rusija

Anže Logar na srečanju zunanjih ministrov EU v Berlinu. (Foto: Vlada RS)

Nemčija v tem tednu gosti tridnevno neformalno srečanje ministrov za zunanje zadeve EU, na katerem se mudi tudi slovenski zunanji minister Anže Logar. Srečanje, ki se je začelo včeraj, zaključilo pa se bo v petek, želijo posvetiti predvsem zadnjim dogodkom v Belorusiji. Države bodo skušale uskladiti odzive na tamkajšnje politično dogajanje, dotaknili pa naj bi se tudi odnosov s Turčijo in Rusijo. 

Na Ministrstvu za zunanje zadeve so napovedali, se bo že omenjeno srečanje ministrov za zunanje zadeve EU, ki je neformalne narave in se imenuje tudi  “gymnich”, odvijalo v nemški prestolnici v Berlinu, s pričetkom v popoldanskih urah v četrtek. Skupni program se je začel z obravnavo dogajanja v Belorusiji in odzivom EU nanj. Ministri naj bi po predvidevanjih pristali na potrditev seznama vplivnih ljudi v Belorusiji, za katere namerava EU uvesti sankcije zaradi goljufij na predsedniških volitvah v Belorusiji 9. avgusta, poroča STA.

Sankcije naj bi bile tudi posledica nasilnega zatrtja demonstracij, ki so se pričele potem, ko je bil objavljen uradni izid volitev in naj bi se nanašale na skupino med 15 in 20 ljudi. Na omenjenem srečanju lahko zunanji ministri sprejmejo zgolj neformalne sklepe, ne pa tudi uradnih odločitev. Razpravljalo naj bi se tudi o odnosih med EU in Turčijo, med drugim o zadnjih dogodkih na območju Vzhodnega Sredozemlja pa tudi v širši regiji. Tam smo bili v zadnjem času priča močnemu zaostrovanju odnosov med Grčijo in Turčijo, in sicer zaradi tamkajšnjih podmorskih zalog nafte in zemeljskega plina.

Anže Logar na srečanju zunanjih ministrov EU v Berlinu. (Foto: Vlada RS)

Atene si sicer prizadevajo, da bi EU proti Turčiji uvedla sankcije, medtem ko v slednji državi vztrajajo pri svojem in ne nameravajo popuščati. Na današnji dan naj bi se razpravljalo o odnosih med EU in Rusijo. Ministri za zunanje zadeve EU nameravajo skupni dogodek zaključiti z delovnim kosilom, na katerem naj bi tekla beseda o geopolitičnih posledicah epidemije novega koronavirusa in o tem, kako se je EU na to nepričakovano krizo odzvala. Še pred neuradnim srečanjem pa naj bi nemški minister Heiko Maas, ki v tem trenutku predseduje EU in izraelski kolega Gabi Aškenazi, gostila kosilo ministrov za zunanje zadeve že omenjene evropske povezave.

Anže Logar na srečanju zunanjih ministrov EU v Berlinu. (Foto: Vlada RS)

Iz kabineta predsednika vlade Janeza Janše pa so pred dnevi sporočili, da se je predsednik vlade udeležil neformalnega videokonferenčnega zasedanja Evropskega sveta. Na njem so predsedniki vlad izmenjali stališča o dogodkih v Belorusiji ter se seznanili o incidentih v Vzhodnem Mediteranu. Vsi udeleženci so se strinjali, da volitve v Belorusiji niso bile niti svobodne niti poštene. Odziv beloruske vlade z uporabo sile je nesprejemljiv in zato mora režim Aleksandra Lukašenka z njim nemudoma prenehati. Člani Evropskega sveta so se tako zavzeli še za spoštovanje človekovih pravic, temeljno svobodo govora in za pravico do mirnega zbiranja.

Domen Mezeg