fbpx

Anže Logar: V primeru izvolitve bom zelo delaven predsednik, ki bo povezoval ljudi

Predsedniški kandidat Anže Logar (Foto: STA)

Izzivi, ki so pred nami, terjajo izkušnje z vidika izvršilne in zakonodajne veje oblasti, hkrati pa zahtevajo široko poznavanje mednarodne politike in mrežo kontaktov, ki sem si jo uspel vzpostaviti v času ministrovanja. Mislim, da je to tisto, kar Slovenija v teh turbulentnih časih potrebuje. S svojim preteklim delom kot minister in poslanec pa sem tudi dokazal, da znam povezovati,” je svojo odločitev za predsedniško kandidaturo pojasnil nekdanji zunanji minister Anže Logar. 

Tudi nekdanji minister Anže Logar so podaja v predsedniško tekmo. Zbrali smo nekaj njegovih najboljših izjav, najprej z nastopa na javni televiziji. V Odmevih so ga predstavili kot vidnega člana vodstva SDS. Navkljub strankarski pripadnosti pa namerava za kandidaturo zbirati podpise državljank in državljanov. Predsedniške volitve naj bi bile oktobra, natančen datum pa bo podala predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič. Predvideva se dva kroga volitev. Povsem uradno pa naj bi novega predsednika republike dobili šele pred božičem.

Takrat se bo aktualni predsednik Borut Pahor po 36 letih dejavnega političnega udejstvovanja poslovil od slovenske politike. Med kampanjo bo Logar stavil na pristen stik z ljudmi, kar pojasnjuje njegov namen zbiranja podpisov. Logar: “Podpise zbiram iz enega preprostega razloga: to kampanjo sem zasnoval predvsem na stiku z volivkami in volivci. In tudi sama organizacija kampanje ni okostenela postavitev, ampak neka spremenljivka, ki se prilagaja dejanskim, trenutnim razmeram … In svojo kampanjo želim na nek način predstaviti v neposrednem stiku z volivkami in volivci.” Ravno prek zbiranja podpisov pa bo ta pristni stik prenesel nazaj v samo kampanjo.

Anže Logar skupaj s kandidati SDS za mestni svet Mestne občine Ljubljana leta 2018 (Foto: STA)

Dejal je še, da je v tem času, ko se v Sloveniji srečujemo s številnimi delitvami, prav ta vključenost vseh različnih pogledov najpomembnejši dejavnik, ki bo v prihodnosti Sloveniji omogočil, da bo izkoristila vse potenciale, ki jih ima. “Izzivi, ki so pred nami, terjajo izkušnje z vidika izvršilne in zakonodajne veje oblasti, hkrati pa terjajo široko poznavanje mednarodne politike in mrežo kontaktov, ki sem si jo uspel vzpostaviti v času ministrovanja z nekim turbo pogonom srečevanja kolegov zunanjih ministrov.” Logar je prepričan, da je prav to tisto, kar Slovenija v teh turbulentnih časih potrebuje. S svojim preteklim delom kot minister in poslanec pa je hkrati tudi dokazal, da je zmožen povezovanja in da si zares prizadeva, da dobi soglasje na pomembnih aktualnih področjih.

Kot predsednik republike bi nadgradil iniciativo povezovanja po vzoru Pahorja
Na vprašanje, kdo od štirih dosedanjih predsednikov republike Slovenije je najbližji njegovi predstavi, kako naj bi se vodilo to funkcijo, je Logar izpostavil aktualnega predsednika Pahorja, ker naj bi v največji meri investiral tako v politični kapital kot tudi napor za iskanje soglasij. Tudi v obdobju največjih delitev se je skušal povezovati. “Mislim, da je to pomembna iniciativa, ki jo je potrebno nadgraditi.” Pojavilo se je tudi vprašanje, kaj bo storil v primeru izvolitve, ko bi se na njegovi mizi pojavljala poročila slovenske vojske z oceno nezadostne pripravljenosti na vojaški spopad. Logar: “To se je dogajalo do prejšnje vlade, ko je sprejela poseben zakon, kjer je prek 700 milijonov evrov namenila za dodatne investicije v obrambne sisteme.”

Poslanec SDS Anže Logar (Foto: Facebook Anže Logar)

Logar meni, da je bil to prvi pomemben premik, ki tudi predsedniku republike na nek način olajša poročilo, ki ga pozneje prejme na mizo. Na vrhu Nata v Madridu je bila dana obljuba, ki bi morala biti izpolnjena do leta 2024 – da se bo dva odstotka BDP-ja namenjalo Slovenski vojski. Zatem pa naj bi se finančna sredstva še okrepila. “Vesel sem, da se je predsednik vlade kljub temu, da je predhodno govoril popolnoma drugače, tokrat zavezal k izgradnji dodatnih batalijonskih skupin po točki 9 skupne deklaracije Madridskega vrha in točki 19 za dodatne investicije v vojsko.” Prepričan je, da mora te obljube aktualna vlada izpolniti. Če jih bo izvedla v skladu s predvideno časovnico, potem bodo tudi ocene, ki jih prejema predsednik republike, bolj pozitivne.

Različna mnenja morajo biti dobrodošla
Logar pa je spregovoril tudi za največjo komercialno televizijo: “Moj namen je, da volivcem to ponudbo predstavim. V kolikor se bodo za to odločili, so lahko prepričali, da bodo dobili zelo delavnega predsednika.” Logar je prepričan, da bo v primeru izvolitve za predsednika, porabil “vsak atom svoje moči” za ključne cilje, zlasti notranje zbližanje Slovenije. Spodbujati želi delo drug z drugim, ne pa drug proti drugemu. Poleg tega meni, da je predstavnik “mlajše generacije” in posledično prinaša nek drugačen pogled v aktualno predsedniško tekmo.

Nekdanji zunanji minister Anže Logar si je tekom ministrovanja nabral bogate zunanjepolitične izkušnje, ki mu lahko kot morebitnemu bodočemu predsedniku zelo koristijo. Na fotografiji je skupaj z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom. (Foto: STA)

Prepričan je, da si zasluži priložnost volivcev. Ključno sporočilo, ki jo predsednik oziroma kandidat za predsednika mora vsebovati, pa je po njegovem ta, da so različna mnenja dobrodošla. Ocenjuje, da je Pahor naredil pomemben korak k ideji povezovanja, to pa bo tudi Logarjeva iztočnica. “Predsednik republike z večinsko podporo lahko na redni osnovi sklicuje okrogle mize konference o prihodnosti, kjer sooči različna mnenja NVO-jev, strokovnjakov in politike. Hkrati pa potem ugotovitve teh omizij spravi v življenje prek rednih vrhov slovenske politike.”

Domen Mezeg