fbpx

Aroganca in napihnjenost stranke SD na višku: Neva Grašič govori kar v imenu EU in trdi, da je Slovenija izgubila zaupanje EU!?

Tanja Fajon in Neva Grašič. (Foto: Facebook)

“Minister (in vodja projekta slovenskega predsedovanja) sicer z veseljem poudarja, da bo med prioritetami vladavina prava, tudi utrjevanje multilateralizma in močna ter proaktivna EU v mednarodni skupnosti. A kdo še verjame? Še posebej, ko Politico spomni, da je “Janša promoviral teorije zarote glede ameriških volitev in na Twitterju razglasil, da bo Joe Biden eden najšibkejših predsednikov v zgodovini”. Tako kot je vlada Janeza Janše izgubila zaupanje pri svojih državljankah in državljanih, ga je izgubila tudi v očeh EU,” je del zapisa bajeslovne pravljice o sedanji zunanji politiki Slovenije s strani mednarodna sekretarke pri Socialnih demokratih Neve Grašič.

Zunanja politika sedanje vlade pod vodstvom dr. Anžeta Logarja je ena svetlejših točk. To dokazujejo obiski eminentnih gostov iz tujine v lanskem in letošnjem letu. Eden izmed očitkov vložene konstruktivne nezaupnice je, da je Slovenija po mnenju opozicijskega levega četverčka KUL dočakala konec leta 2020 z bistveno zmanjšanim mednarodnim ugledom in verodostojnostjo. Za njih je Slovenija žrtev strmoglavljanja mednarodnega ugleda, ki so ga leve vlade gradile od leta 2008 naprej. Za “osrednjo strokovnjakinjo” za zunanjo politiko v KUL-u velja predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon.

V lanskem letu se je slovenska javnost se naposlušala o umetnih aferah, ki so jih ustvarjali osrednji mediji s pomočjo levih opozicijskih strank. Poslušali smo “afere” o pošiljanju pisem, depeš aktualne vlade Evropski Uniji in Svetu Evrope, ob organizaciji zadnjega Blejskega strateškega foruma pa je Fajonova samozavestno dejala, da se Slovenija odmika od jedrnih držav EU. Hitro se je pokazala resnica v drugače mislečih medijih, kjer so v takratnih člankih predstavili vse zgrešene poteze nekdanjih levih vlad. Minister Anže Logar pa je takrat večkrat povedal, da spoštuje le strategijo o zunanji politiki, ki je bila sprejeta v Državnem zboru RS  v letu 2015. To pa pomeni krepitev vloge Slovenje v srednjeevropskim prostorom, povezovanje in krepitev odnosov s ključnimi članicami Evropske Unije in Nata. Vse to je Slovenija pod vodstvom Logarja uspešno izvajala in še izvaja.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1360930800640884741

Neva Grašič, Tanja Fajon, kdaj bosta obsodili hude napake v pravosodju v primeru Milka Noviča in samostojne novinarke Mojce Vočko?
Tanja Fajon je na trenutke zelo zvita. Dolgoletna novinarka RTV Slovenija in dopisnica iz Bruslja je iz novinarskih vrst leta 2009 prestopila v politične vrste. Na podlagi odličnih poznanstev v osrednjih globalističnih evropskih medijih in “neodvisnih” levih novinarskih organizacijah so vršili pritisk na vsako odločitev aktualne vlade glede zunanje politike.

Sedaj je očitno v boj poslala  sekretarsko za mednarodne odnose pri SD, Nevo Grašič. V besedilu Grašičeve ne manjka že starih prežvečenih očitkov na račun sedanjih potez vlade na področju zunanje politike. V besedilu Grašičeva izpostavlja, da Slovenija še vedno ni potrdila tožilcev, ki bi delali v evropskih pravosodnih institucijah.  Vladi očita, da ni bila sposobna braniti neodvisnost in kakovost sodstva. Puhlo zapiše, da je Logar z enim izmed zapisov EU s političnim interesom ene stranke diskreditiral slovenski pravosodni sistem.

Glede na to, da sta v kratkem padla dve sramotna procesa v primeru Milka Noviča in samostojne novinarke Mojce Vočko, nismo videli nobene javne objave stranke SD, da bi obsodila dolgoletne sodne krivice. Normalno, da jih niso, če so pri tem sodelovali vplivni tožilski in sodniški kadri povezani s stranko SD. O tem Fajonova in Grašičeva zamolčita vsa dejstva.

Sledi zopet pravljica o razpihovanju nestrpnosti, sovražnega govora, ni zmogla preprečiti napadov na svobodo in neodvisnost medijev, ni zmogla zaščititi pravice žensk in žrtev kaznivega dejanja posilstva, ni zmogla obvarovati človekovih pravic in tako dalje. Za vsakega od teh primerov lahko zapišemo na desetine primerov, ki so jih zagrešile leve vlade. A tega Grašičeva žal ne opazi. Na njen zapis je odzval preko Twitterja tudi predsednik vlade Janez Janša. “Ja, v imenu EU z vsemi pooblastili govori Neva Grašič. Aroganca in napihnjenost stranke SD še nikoli ni bila tako velika. Dobro uničujete nekoč resno stranko s takimi neumnostmi. In, mimogrede, Slovenija je del EU,” je komentiral Janša.

Logar opravil več mednarodnih poti v enakem obdobju kot ljubiteljski zunanji minister za Rusijo in Iran, Karl Erjavec
In kaj pravijo dejstva? V letu 2020 se je zunanji minister Anže Logar junija najprej na Dunaju srečal z zunanjimi ministri Avstrije, Češke, Madžarske in Slovaške, nato je sledilo srečanje z zunanjim ministrom Italije in še srečanje z visokim predstavnikom Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko ter evropskim komisarjem za krizno upravljanje. Julija se je s štirimi zunanjimi ministri Logar srečal v Budimpešti, sledilo je srečanje z zunanjim ministrom Poljske. Septembra so se zvrstila kar štiri srečanja, med njimi sta bila tudi zunanji minister Francije in zunanji minister Španije, nato pa še Portugalske in Avstrije.

Oktobra se je naš zunanji minister srečal s Čehi, Slovaki, Estonci in Latvijci, pa z zunanjim ministrom Litve in s predsedniško kandidatko Belorusije. Novembra je potekalo srečanje zunanjih ministrov v Pragi, Logar pa se je srečal tudi z nemškim ministrom. Do konca leta se je naš zunanji minister sestal še z zunanjim sekretarjem ZDA, z italijanskim izvršnim direktorjem svetovnega programa za hrano, s papežem Frančiskom, z zunanjim ministrom Luksemburga, s predsednikom mednarodnega kazenskega sodišča, generalnim sekretarjem organizacije za prepoved kemičnega orožja ter z italijanskim in hrvaškim zunanjim ministrom.

V naslednjih mesecih ima zunanji minister načrtovane sestanke z mnogimi zunanjimi ministri, med drugim tudi z ameriškim. Očitno le nismo v tako slabih odnosih, kot so na vse pretege hoteli prikazati v koaliciji KUL, ko so ves čas opozarjali, da Janša še ni čestital predsedniku ZDA Joeju Bidnu. V načrtu je tudi srečanje z grškim zunanjim ministrom, ponovno s francoskim in nemškim ter še dvanajst drugih srečanj, avgusta pa bo potekal tudi Blejski strateški forum.

Luka Perš