ARSO klonil pod hudimi pritiski ministra Počivalška in izdal soglasje za gradnjo Magne Steyr – Medtem se Avstrijci režijo naši naivnosti, zgradili bodo tri lakirnice

Foto: STA.

Neizbežno je bilo, da bo Agencija RS za okolje (ARSO) avstrijsko-kanadskemu avtomobilskemu velikanu Magna Steyr izdala okoljevarstveno soglasje za projekt industrijskega obrata v poslovni coni Hoče pod Pohorjem, kar je predpogoj za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja, za katerega bodo Avstrijci prav tako zaprosili v kratkem. ARSO, ki naj bi bil državni branik okolja, se praktično v vsakem takšnem projektu postavi na stran onesnaževalca, torej investitorja – poročali smo že, kako enostavno sta dovoljenja pridobila Kemis in Ekosistemi, čeprav se nihče ni zares ukvarjal s tem, ali sta omenjena strupena kemijska obrata primerno zavarovana in upoštevata zakonodajo. Prebivalci pod Pohorjem so sicer izdajo soglasja pričakovali, zdaj pa upajo, da bodo nevladne organizacije, tj. ekološka društva vztrajala pri svojem. Novinar in ustanovitelj ekološkega gibanja Druga priložnost Bojan Požar celo meni, da lahko edina preprečijo izgradnjo tovarne, ki jo je naša država zlahka spustila na eno najbolj rodovitnih zemljišč na Štajerskem, zaradi česar se nam po besedah ekologa smejejo številni avstrijski novinarji.

Slovenska tiskovna agencija je v četrtek poročala, da ARSO ugotavlja, da je Magna izkazala, da je poseg sprejemljiv za okolje in da zaradi gradnje mejne vrednosti ne bodo presežene. Prav tako bodo v tovarni pri obratovanju uporabili tehnologije lakiranja, ki so sprejemljive oziroma skladne z zahtevami najboljših razpoložljivih tehnik. Kot so še dodali, bodo vsi pogoji in ukrepi za preprečevanje onesnaževanja okolja, ki jih mora zagotoviti investitor v zvezi z obratovanjem, določeni v okoljevarstvenem dovoljenju. Za tega Magna sicer še ni zaprosila, saj mora po zakonu mora pridobiti soglasje.

Na Novi24TV smo za pojasnilo prosili predstavnika za odnose s javnostjo na Agenciji RS za okolje, Andreja Vugo, ki nam je v telefonskem pogovoru pojasnil, da ARSO soglasje pomeni, da so izpolnjeni vsi pogoji za umestitev takšnega obrata v okolje oz. da zaradi gradnje obrata ne bodo presežene z zakonom določene mejne vrednosti izpustov strupenih snovi v ozračje. Okoljevarstveno dovoljenje pa pomeni, da lahko investitor svoje načrte udejanji tudi v praksi. Za soglasje je sicer Magna Steyr zaprosila letos februarja, ARSO je torej za izdajo potreboval pol leta. Kako dolgo kakšen investitor pridobiva soglasje, je sicer odvisno od primera do primera, nam je še povedal Vuga.

Foto: STA. Magna Steyr.

ARSO se vedno postavi na stran onesnaževalca – trdijo, da Ekosistemi niso povzročili škode, iz podtalnice teče črna voda
Poklicali smo tudi Bojana Požarja, ki je pred časom na Ustavno sodišče RS vložil predlog za presojo ustavnosti zakona o Magni, ki pa ga je sodišče zavrglo. V telefonskem pogovoru nam je povedal, “da je bilo to od Agencije RS za okolje za pričakovati, glede na to, kaj vse počne v zadnjem času. Javnosti so predstavili podatke, da zaradi Ekosistemov ni prišlo do nobene zastrupitve okolja, a pretekli teden se je izkazalo, da iz podtalnice priteka črna voda”. Požar opozarja, da se ARSO praktično vselej postavi na stran onesnaževalca, kar je skrb vzbujajoče.

“Bilo je torej za pričakovati, da bodo v tej fazi izdali soglasje, zdaj pa se seveda poraja vprašanje, kdo se bo na to pritožil. Vsaj trije predstavniki nevladnih organizacij so zatrdili, da se bodo,” pravi Požar, ki je v svojem pismu vladi pred kratkim zahteval zaprtje tako nevarnih kemijskih obratov v Ekosistemih, kot tudi Kemisu, dogaja pa se ravno obratno, ARSO je na podlagi poročila o vplivih na okolje, ki ga je, tako kot v Kemisu, pripravil Jorg Hodalič, zdaj izdal tudi soglasje za gradnjo Magne Steyr.

Foto: STA. Bojan Požar.

Zdajšnje generacije bodo soodgovorne za posledice Kemisa, bodo tudi za Magno?
Izdaja soglasja tudi pomeni, da lokalni prebivalci v tej zgodbi zdaj nimajo več besede, razen, če se organizirajo in se fizično uprejo ter postavijo fizični obroč, kot to v podobnih primerih naredijo v zahodnih demokracijah. “Požar v Kemisu se bo poznal še na generacijah, zato bodo zdajšnje generacije soodgovorne za to katastrofo, če ne bodo storile ničesar,” je še poudaril ekološki aktivist Požar.

Sicer pa je Bojan Požar v četrtek že pisal o političnih pritiskih na ARSO, zaradi česar je agencija približno pol leta po prejeti vlogi vendarle izdala soglasje. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in celo državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben (sicer zadolžen za projekt drugega tira) sta osebno in neposredno izsilila okoljsko soglasje za projekt Magna Steyr v občini Hoče – Slivnica. Med drugim gre tudi za grožnje in pritiske na posamezne nevladne organizacije, društva ali združenja, tako imenovane stranske udeležence ključnega postopka pred Agencijo RS za okolje za izdajo okoljskega soglasja, kar je pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja za Magno Nukleus.

Foto: STA. Agencija RS za okolje.

Ne ena, ampak tri lakirnice pod Pohorjem?
Naj spomnimo. Motivi visokih predstavnikov Cerarjeve vlade so po pisanju Požareporta popolnoma jasni: tuja multinacionalka Magna Steyr od slovenske vlade zahteva pravnomočno gradbeno dovoljenje najkasneje do konca septembra, sicer se umika iz Slovenije. Rezervna lokacija naj bi bila že dlje časa pripravljena na Madžarskem. Če bi se kdo od stranskih udeležencev pritožil na okoljsko soglasje, ki ga je izdal ARSO, in šel s pritožbo celo na Upravno sodišče RS, gradbenega dovoljenja za Magno Steyr morda sploh ne bo, zanesljivo pa ga ne bi bilo še nekaj mesecev.

Kot še piše Bojan Požar, bi bile pritožbe popolnoma opravičene, saj je ARSO pozitivno okoljsko soglasje izdal kljub številnim “ekološkim luknjam” in objektivnim nevarnostim za zdravo okolje, ki jih pod Pohorje prinašajo ena ali celo tri lakirnice Magne Steyr, nam je še zaupal Požar. Tudi avstrijski mediji namreč v en glas menijo, da Magna v Sloveniji ne bo gradila samo ene, temveč tri lakirnice. To pa zato, ker jih v Avstriji ne smejo, pa bodo gradili pri nas – v nasprotnem primeru Magna tako ali tako ne bi prišla v Slovenijo.

Luka Svetina