Asta Vrečko bo danes obhajala ustanovitev Komunistične partije Slovenije

Foto: Facebook

Slovenija je država, ki ne izstopa le zaradi slikovite in prečudovite narave, ampak tudi zato, ker kot država članica Evropske unije v letu 2023 slavi krvave komunistične zločine. Odjeknila je namreč novica o tem, da se bo ministrica za kulturo Asta Vrečko iz vrst Levice danes ob 21. uri udeležila 86. obletnice ustanovitve Komunistične partije Slovenije pri Barličevi domačiji na Čebinah, kjer bo zbrane tudi nagovorila, nato pa bo celo na voljo za izjavo za medije.

Človeku se ob tovrstni novici upravičeno zdi, kot da nismo v letu 2023. S prireditvijo, kot je ta, namreč slavimo režim, ki je sistematično kršil človekove pravice in svoboščine. Nemogoče je namreč mimo dejstva, da je  Titov režim odgovoren za smrt okoli pol milijona ljudi, predvsem političnih nasprotnikov, trupla pa so bila samo v Sloveniji najdena na več kot 600 moriščih. Kot kaže, pa to nekaterih ne gane, da ne bi s ponosom najavili svoje udeležbe.

Čeprav so v 20. stoletju po slovenskem ozemlju pustošili prav vsi totalitarni režimi (fašizem, nacizem in komunizem), vse slovenske stranke še danes niso uspele obsoditi prav vseh totalitarnih režimov. Zaradi tega tudi ni prišlo do sprejema resolucije Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu iz leta 2009, ki temelji na poenoteni obsodbi prav vseh totalitarnih sistemov. Ta pa žrtvam teh zločinov in njihovim družinskim članom izraža sočutje, razumevanje in priznanje za njihovo trpljenje. Dejstvo je namreč, da so bili prav vsi omenjeni režimi zločinski, zavržni in kot taki vredni obsodbe.

Na levem polu lahko poslušamo širokoustenje okrog tega, kako pomembno je spoštovanje evropskih vrednot, kot sta človekove pravice in človekovo dostojanstvo. Če bi bilo res tako tudi v praksi, potem ne bi imeli ministrice za kulturo, ki s svojo udeležbo slavi komunizem, ki je pod krinko “narodno-osvobodilnega” boja dokazano zagrešil enega največjih zločinov nad kakšnim od evropskih narodov. Marsikoga pa udeležba Vrečkove na tovrstni prireditvi niti ne preseneča preveč, saj jo je že bilo mogoče v preteklosti videti, kako se je šla po vzoru socialnih demokratov, ki so se šli klanjat kipu komunističnega klavca Borisa Kidriča, poklonit diktatorju Josipu Brozu Titu v Velenju. Prejšnji mesec se je sicer zavzela tudi za to, da se kipe Tita in ostalih vrne na javno mesto, konkretneje v park Brdo.

Po zahvali Vrečkove in njenih somišljenikov na levem polu smo edina demokratična država, ki vrača na javno mesto kip diktatorja in množičnega morilca, smo država, kjer se na javni prireditvi ponosno prepevala “evviva il comunismo e la libertà”, kjer se med letom odvijajo raznovrstne rdeče procesije, kjer se slavi komunistične zločine. Nedvomno pa smo po njihovi zaslugi tudi država, kjer ni prostora za Muzej slovenske osamosvojitve, ki slavi najsvetlejši trenutek zgodovine države. Kaj takega se nedvomno ne dogaja v nobeni državi razen pri nas. Noben totalitarizem, ne glede na ideologijo, na kateri temelji, ne bi smel biti toleriran. A kot kaže, kaj takega našega “človekoljubi” pač niso sposobni razumeti. Aktualna oblast s svojimi ravnanji več kot očitno dokazuje, da niti slučajno ne loči med diktaturo in demokracijo, med partijsko Slovenijo in samostojno Slovenijo, državo članico EU in tako dalje.

Ker je udeležitev kulturne ministrice na takšni prireditvi resnično škandalozna, smo se odločili, da nanjo naslovimo naslednja novinarska vprašanja:

Spoštovani,

odjeknila je novica o tem, da se bo ministrica za kulturo Asta Vrečko udeležila prireditve ob 86. obletnici ustanovitve Komunistične partije Slovenije, kjer bo zbrane tudi nagovorila.

Glede na to, da je Titov režim odgovoren za smrt okoli pol milijona ljudi, predvsem političnih nasprotnikov, trupla pa so bila samo v Sloveniji najdena na več kot 600 moriščih, nas zanima, če se ministrici zdi primerno, da se udeležuje tovrstne prireditve?

Slovenija je država članica Evropske unije, ki med drugim temelji na spoštovanju človekovih pravic in človekovega dostojanstva. Evropski parlament je leta 2009 sprejel resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, kjer vse enakovredno obsoja prav vse totalitarne režime (fašizem, nacizem in komunizem). Zanima nas, kakšno je stališče ministrice za kulturo do omenjene resolucije?

Menite, da bo tovrstno slavljenje zločinov kakorkoli vplivalo na slabitev ugleda države?

Ko odgovore prejmemo, jih objavimo naknadno.

Ana Horvat