fbpx

Avstrijska notranja ministrica: Levo in desno od mejnih prehodov bodo stale trdne zapore

(Foto: epa)

Priprave na postavitev ograje in utrjenih konstrukcij v bližini mejnih prehodov s Slovenijo so v polnem teku, je v pogovoru za nemški časnik FAZ dejala avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner. Po njenem mnenju je nujen ostrejši nadzor na zunanjih mejah EU, medtem ko o popolnem zaprtju meje s Slovenijo še ne razmišljajo.

Mikl-Leitnerjeva je v pogovoru za današnji Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) izrazila strinjanje z nemško kanclerko Angelo Merkel, da postavljanje ograj okrog celotnih držav nima nikakršnega smisla. V primeru avstrijskih načrtov tudi ne gre za to, temveč za postavitev “trdnih tehničnih zapor, ki bi zagotovile urejen in nadzorovan vstop in zagotavljanje javne varnosti”.

O popolnem zaprtju meje s Slovenijo ne razmišlja nihče
“Vemo, da je ravno situacija na slovensko-štajerski meji zelo dinamična. Na določene dni imamo tam 3500 ali 5000 beguncev, na druge pa 8000 ali 9000. Če se bodo razmere v naslednjih tednih še naprej zaostrovale, moramo biti na to pripravljeni,”
je povedala Mikl-Leitnerjeva, in nadaljevala: “Seveda gre tudi za ograje, a ne le zanje, temveč tudi za utrjene konstrukcije na območju prehodov.”

“Gotovo je, da bodo levo in desno od mejnih prehodov na nekaj kilometrih stale trdne zapore,” je razložila Mikl-Leitnerjeva. Trenutno preučujejo vse tehnične možnosti, medtem ko o popolnem zaprtju meje s Slovenijo ne razmišlja nihče.

Slovenska policija je o avstrijskih načrtih obveščena in naj bi se še danes poskušala pogovoriti s sosedi. Obvestili so tudi že urad predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in komisarja za migracije Dmitrisa Avramopulosa.

Potrebujemo kontroliran vstop v Evropo in širši evropski odgovor
“Tako hitro, kot je mogoče, moramo delati na utrditvi Evrope. Potrebujemo kontroliran vstop v Evropo in restriktiven nadzor neposredno na evropskih zunanjih mejah. Sicer razmer ne bomo obvladali. Trenutno ni alternative, je pa vsekakor potreben širši evropski odgovor,” je zatrdila Mikl-Leitnerjeva. Razmere v Avstriji, Sloveniji in tudi Nemčiji to potrjujejo.

Primerjave z Madžarsko je zavrnila kot popolnoma napačne. Poudarila je, da je Avstrija poleg tranzitne tudi ciljna država, v primerjavi z lanskim letom se je število prosilcev za azil potrojilo in jih trenutno obdelujejo 62 tisoč.

Avstrijci naj bi se zaradi prihoda migrantov vse bolj oboroževali
Avstrijci sodijo med bolj oborožene narode v Evropi, a v zadnjem času nakupi orožja strmo naraščajo. V enakem obdobju kot lani so prodali okoli 70 tisoč kosov orožja več, razlog pa naj bi bil aktualen množičen prihod migrantov in beguncev.

V deželi Spodnja Avstrija je kar 250 tisoč registriranih kosov orožja razdeljenih med več kot 66 tisoč oseb. Na Tirolskem in Salzburgu je prav tako drastično narasla prodaja orožja zasebnikom. Trenutno pa je v avstrijskih gospodinjstvih registriranih skoraj 900 tisoč kosov orožja. Po navedbah Thomasa Ortnerja, predstavnikov trgovcev z orožjem v deželi Zgornja Avstrija, so trenutno praktično vse šibrovke razprodane, saj za njih ni potreben orožni list.

J. F., STA