fbpx

Baba ni žaba! Šarčeva vlada za pranje možganov fantom o “preseganju stereotipov” namenila 50 tisoč evrov

Foto: YouTube

Nov dan, nov projekt vlade Marjana Šarca, s katerim želijo še dodatno prati možgane. Tokrat je orwellovsko zveneče ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti objavilo javni razpis za sofinanciranje projektov s področja enakosti žensk in moških za leto 2019, s katerim želijo opozoriti na “nasilje med zmenkanjem” in se posvetiti “delu s fanti za preseganje sterotipov”. Zveni znano?

Jasno je, da gre pri javnem razpisu, vrednem 50 tisoč evrov, za še en način financiranja levo-liberalnih prisklednikov v nevladnih organizacijah. Da obstaja že v osnovi konflikt med tako imenovanimi nevladnimi organizacijami, ki od države prejemajo denar, in dejstvom, da si še vedno pravijo “nevladne”, je nekaj, kar ne moti ne nevladnikov ne levičarske vlade Marjana Šarca.

Mogoče se lahko vprašamo, ali je temu namenjen razpis, katerega predmet naj bi bilo ravno delo s fanti za preseganje stereotipov, tudi posledica raznih mizoginih izjav o ženskah s strani nekoč bojda komika – danes premierja Šarca.

Razbijanje stereotipov
Pristojni so v razpisu zapisali: “Za potrebe tega razpisa spolni stereotipi pomenijo posplošeno in poenostavljeno dojemanje žensk in moških ter njihovih družbenih vlog.” In kakor je razvidno naprej iz opisa, je ta razpis tako ideološko obtežen, da je to čisto zapravljanje davkoplačevalskega denarja.

Ministrica Ksenija Klampfer (Vir: Twitter)

Trdijo namreč, da so stereotipi vseprisotni v posameznikovem življenju, da jih sprejemamo kot samoumevne. “Predstavljajo enega najbolj trdovratnih vzrokov za neenakost spolov v družbi, saj – med drugim – lahko vplivajo na ključne odločitve glede interesov, izobraževanja ter kariernih poti žensk in moških.”

Tu se lahko malo zamislimo, na podlagi česa so na ministrstvu sploh prišli do takih trditev? Resne raziskave na tem področju, ki so se izvajale v več kot trideset državah po svetu, so namreč pokazale, da več kot je enakosti v družbi, večje so razlike med spoloma. Oziroma z drugimi besedami: v državah, kjer so imeli posamezniki možnost izbire, so se stereotipi zaradi lastne izbire moških in žensk še dodatno okrepili. Klasičen primer – v Indiji in Iranu je bilo razmerje med računalniškimi programerji in programerkami pol pol, medtem ko je v skandinavskih državah na vsakih devet programerjev prišla ena programerka.

50 tisoč evrov vrženih stran
S tega vidika je že takoj jasno, da je to 50 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja, ki je vržen stran. A kot je navada med levičarji, oni vedno poskrbijo za svoje, plača tako ali drugače slovenski davkoplačevalec.

Iz samega razpisa je očitno tudi, da gre za ideološko nastrojenost proti fantom, saj je znotraj razpisa zgolj za njih predvideno delo glede preseganja stereotipov. Če uporabimo malo domišljije in si pomagamo s tem, kar poznamo iz tujine, lahko uganemo, da bo to še ena serija brezpredmetnih pridig najstnikom o tem, kako je svet nastrojen proti ženskam in zakaj bi jih fantje morali podpirati.

(Foto: Urban Cerjak)

Ob tem so si na ministrstvu pod taktirko SMC-jeve Ksenije Klampfer zamislili še iniciativo o nasilju med “zmenkanjem”. Ni ravno jasno, ali so za ali proti nasilju v obdobju, ki so ga opisali kot “dogovarjanje za zmenek ali druženje, druženje samo in ves čas odnosa med fantom in dekletom, ko sta par, pa še ne živita v skupnem gospodinjstvu”. Zdaj, zelo lepo, da so na ministrstvu priznali, da sta par lahko samo fant in dekle. A ob tem riniti še predpostavko, da je lahko nasilje samo pri heteroseksualnih parih, je iz trte zvito in naravnost premalo vključujoče. Sploh če pogledamo statistiko, ki kaže, da so ravno lezbijke najbolj nasilne.

SMC-jev novi zagon
Na splošno pa je zanimiva tudi naslednja povezava med SMC, ki je prevzela že malodane tradicionalno ministrstvo Socialnih demokratov, in njihovo novo iniciativo proti nasilju. Sploh je to zanimivo glede na dejstvo, da je ravno vlada Mira Cerarja sprejela istanbulsko konvencijo, kot tudi podpisala marakeški politični sporazum, medtem ko bi morala zgolj opravljati tekoče posle. Lahko bi rekli, da se na ministrstvu za delo pripravljajo na prihod migrantov, s katerimi bo potrebno delati glede razbijanja določenih stereotipov. Med drugim, da če ženska ni zakrita, še ne pomeni, da jo lahko skupinsko posili skupina moških ali pa da jo lahko obglavijo in posnetek delijo na spletu.

Podrobnosti o razpisu si lahko preberete na spletni strani ministrstva: Javni razpis za sofinanciranje projektov s področja enakosti žensk in moških za leto 2019

Ivan Šokić