fbpx

“Babji ravs” v Državnem zboru: Začeli so se notranji boji znotraj koalicije!

Poslanka SMC Janja Sluga (Printscreen)

Čeprav naj bi bile vezi med koalicijskimi partnerji trdne, pa se zdi, da se za zaprtimi vrati vseeno odvijajo hudi boji. Enemu takih, ki je pricurljal v javnost, smo bili lahko priča tudi v državnem zboru, kjer je poslanka SMC napadla ministrico za okolje in ji očitala vrsto nepravilnosti. Zdi se, da ministrica za okolje in prostor svojega dela ne opravlja vestno ali pa ga nadvse arbitrarno, saj meril, ki veljajo, pri enakih primerih ne uporablja dosledno.

Poslanka SMC Janja Sluga je na 38. redni seji državnega zbora v zobe vzela ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen. Poslanko je zmotila ministričina neresnost, nesposobnost in nedoslednost, kar je v svojem govoru natančno obdelala pred vsemi. “Način je namreč tak, da se lahko zgražamo. Celjani in Celjanke niso vredni niti tega, da bi o njihovem zdravju in njihovem življenju vlada razpravljala na redni seji. Niti tega! Vi ste seveda spretno izkoristili poznane politične manevre in se ognili redni seji vlade, ki je bila 7. februarja in naslednja  15. februarja,” je ministrico za okolje obtožila Janja Sluga.

Poslanko je zmotilo, da je ministrica svoje mnenje vladi posredovala dopisno, dan po kulturnem prazniku, ko večine poslancev niti ni bilo v parlamentu. “In tukaj moram resno izraziti svoje nezadovoljstvo, da se o Celjankah in Celjanih, o prebivalcih Štor ni niti razpravljalo.”

Poslanka je izpostavila vrsto dvojnih meril v povezavi z odloki, ki bi morali urejati vprašanje onesnaženosti v Celju. Odloki, s katerimi je vlada razglasila visoko stopnjo onesnaženosti v Mežici, namreč po mnenju ministrice za okolje niso dovolj dobra podlaga za takšen interventni zakon na območju Celja. Poslanka je ob tem povedala, da se strinja, da bi morala vlada sama vložiti takšen odlok, a je vlada po besedah poslanke do tega trenutka s sprejemom kakršnega koli odloka zavlačevala.

“Ko sem napovedala vložitev tega zakona, sem prejela klic z ministrstva za okolje in prostor, kjer se mi je ponujalo, naj zakona ne vložim, ker boste pripravili ta odlok. Jaz sem to informacijo pozdravila. Jaz sem napisala, da sem takoj za. In bom zakon umaknila tisti trenutek, ko bo na odloku podpis ministrice. Ne pristajam pa na to, da se mi ponujajo neke rešitve, da se bo pripravljal, pa, saj veste, treba je še pogajanj in ne vem, kaj še vse, ki bodo trajala nadaljnji mandat ali dva.” 

Strokovnjaki v Svetu za okolje na SAZU so v podanem mnenju zapisali: “Pozdravljamo zakon kot interventen, prav zaradi neukrepanja ministrstva in akutnosti problemov … Prioriteta je sanacija vseh vrtcev v Celju, kjer se otroci igrajo na zastrupljenih igriščih.”

Janja Sluga je nič kolikokrat ponovila, da si teh podatkov ni izmislila, temveč so to besede priznanih strokovnjakov na tem področju.

V svojem apelu je poslanka poudarila, da ministrstvo za okolje in prostor ne opravlja svojega dela. Saj je predlaganje sistemskih zakonov v njihovi pristojnosti. “Jaz kot poslanka ne morem pripraviti sistemskega zakona, se pa naslanjam nanj. Ampak to zaradi tega, ker ga ministrstvo v štirih letih ni pripravilo, samo zaradi tega.” 

Poslanka je okrcala ministrico tudi glede njene nedoslednosti pri vprašanju nesistemskosti, saj so poslanci dan prej brez težav glasovali o zakonu o podlubnikih, čeprav je ministrstvo razpolagalo z mnenjem zakonodajnopravne službe, ki je opozorila, da je bil omenjeni zakon nesistemski, a ga je vladajoča SMC vseeno podprla “zaradi dimenzij škode”.

Na tej točki se je v državnem zboru razlezel nemir, saj je ministrica želela ugovarjati, čeprav je imela besedo poslanka Janja Sluga. Ta jo je pogledala in  prekinila. “Dovolite? Dovolite. Dovolite!” je pozivala ministrico za okolje, preden je ukrepal predsednik državnega zbora Milan Brglez  in zahteval mir v dvorani. Ministrica je ob tem smehljaje zmajevala z glavo, kakor da bi želela zanikati, kar je povedala poslanka. Ta ji ni dovolila, da prevzame iniciativo. “Niste imeli pripomb!” je morala dvakrat ponoviti, preden je okoljska ministrica odnehala. “Nisem vas slišala, da bi v primeru sprejemanja tega zakona kričali, da gre za nesistemski zakon.”

Za konec je poslanka skritizirala še dopisno mnenje, ki ga je ministrica poslala. “Jaz upam, da ste to mnenje prebrali, preden ste ga tudi podpisali.” Ministrica je namreč podala mnenje, v katerem si zamišlja, da bi morali zaposliti še več ljudi na dveh ministrstvih in Inštitutu za javno zdravje samo zaradi reševanja tega problema. Ta poskus nepotizma je zmotil poslanko SMC, ki je jasno izrazila svoje ogorčenje nad predlagano prakso.

Za višek absurda je ministrica predlagala, da bi vse stroške onesnaževanja nosila država namesto krivca onesnaževanja. Razlog temu naj bi bila nesposobnost slovenske oblasti, da dejansko preganja krivce. Ob tem je poslanka SMC poudarila, da sta to dve ločeni vprašanji. Saj nesposobnost tožilstva ne pomeni, da morajo davkoplačevalci sanirati nastalo škodo.

Ivan Šokić