Obljubljenih 1000 novih stanovanj na leto do 2026 ne bo

Foto: zajem zaslona

“Obljubljenih 1000 novih stanovanj leve vlade na leto do 2026 NE BO! Gradila/izgradila se bodo stanovanja, katerih gradnjo je omogočila vlada Janeza Janše. Pri tej vladi drži le to, da nič ne drži,” je ob današnji nujni seji na predlog SDS o zagotavljanju neprofitnih stanovanj zapisala poslanka SDS Anja Bah Žibert. Iz obljubljenih 20 tisoč novih stanovanj je aktualna vlada danes pristala na »nadaljevanju gradnje stanovanj« iz časa vlade Janeza Janše. Skrb nad neizpolnjevanjem obljub vlade so izrazili tudi v Mladinskem svetu, ki pravijo, da vladi ne zaupajo.

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je zahtevala sklic nujne seje Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide z obravnavo točke: Nov model zagotavljanja javnih neprofitnih stanovanj na podlagi odločitev v mandatu aktualne vlade. Čeprav je dejal, da je to “glavna reforma nove vlade”, se minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac seje ni udeležil, poslal je državnega sekretarja, ki pa je postregel z novimi izgovori in prelaganjem odgovornost na prejšnje vlade, ob čemer je poslanka SDS Anja Bah Žibert odvrnila, da “ministrstvo je novo, problem pa star” in da so bile obljube v predvolilnem času izrečene neodgovorne.

Koalicijske stranke so volivcem pred volitvami obljubile, da bodo do leta 2030 zagotovile 20 tisoč javnih najemnih stanovanj. Prav tako so obljubile, da bodo nemudoma izpogajale nov razvojni okvir pri Načrtu za okrevanje in odpornost (NOO) za uporabo vseh razpoložljivih povratnih sredstev in ga uskladile z Operativnim programom novega programskega obdobja 2021–2027. Med drugim so napovedovale reševanje stanovanjskega problema mladih, več novih najemnih stanovanj in stanovanjske zadruge. Obljubljale so vzpostavitev zakonske podlage za gradnjo stanovanj, nepovratna evropska sredstva za pilotni projekt medgeneracijske najemne stanovanjske zadruge Dunajski model in podobno.

Žal o kakršnih koli novozgrajenih najemnih neprofitnih stanovanjih po enem letu mandata aktualne vlade še vedno ni slišati.  Prav tako v PS SDS niso seznanjeni s kriznim načrtom reševanja stanovanjske krize za gradnjo in obnovo javnih najemnih stanovanj. Ob tem v PS SDS dodajajo, da sta ministra Mesec in Maljevac obljubila, da bodo še letos zgradili 1000 (dodatnih) novih stanovanj. Do leta 2026 nadaljnjih 4000 stanovanj (skupaj 5000 stanovanj), od leta 2026 dalje pa, po obljubi premiera Goloba, 3000 novih stanovanj na leto. “Prosimo, da nas seznanite s kriznim načrtom reševanje stanovanjske krize,” je dejala Bah Žibertova.

Foto: zajem zaslona

“Z zanimanjem sem poslušala državnega sekretarja in bala sem se, da bo povedal to, kar je povedal – da ni nič povedal,” je komentirala poslanka Bah Žibert besede sekretarja Klemna Plojštarnerja. Minister Simon Maljevac je namreč na nujno sejo poslal njega, sam pa se je ni udeležil, čeprav naj bi bila stanovanjska problematika ena glavnih reform aktualne vlade. Poslanka je dejala, da je bilo vse izrečeno slišano že od njihovih obljub naprej in da gre za konstantne izgovore. Ploštajner je namreč postregel z izgovori, češ da so kadrovsko podhranjeni in da odgovornost za današnje stanje nosijo prejšnje vlade. Aktualna vlada je visoko število obljubljenih stanovanj napovedovala že v času volitev, čeprav je bila stanovanjska problematika prisotna že dlje časa in so vedeli, da takih obljub ne bodo mogli izpolniti. Bah Žibertova je to označila za neodgovorno, hkrati pa omenila, da ima ministrstvo za solidarno prihodnost probleme drugje, “minister še vedno išče tajnico ali pa že novo, ne vem, še s tajnicami se ukvarjate, pa leto dni je za vami”.

Kar je poslanka izpostavila kot izredno zaskrbljujoče, je dejstvo, da so prej obljubljali gradnjo novih stanovanj, danes pa je državni sekretar povedal, da bodo le nadaljevali z gradnjo stanovanj, ki se že gradijo iz časa Janševe vlade. Pojasnila je, da aktualni plan o izgradnji tisoč stanovanj na leto sovpada s planom Stanovanjskega sklada in načrtom Janševe vlade.

Foto: zajem zaslona

Anketa Stanovanjskega sklada Republike Slovenije (SSRS) je letos pokazala potrebo po 10.819 javnih najemnih stanovanjih. Ob tem je treba izpostaviti, da je bil v mandatu prejšnje vlade potrjen poslovni načrt SSRS, ki je predvidel, da bo do leta 2026 pridobljenih 5000 neprofitnih stanovanj, tj. približno 1000 letno po celotni Sloveniji. Ta program se pospešeno izvaja. Izvajalec neprofitnih stanovanjskih gradenj na državni ravni je torej SSRS, na občinski pa občine prek občinskih skladov.

Da je treba najprej zagotoviti podatke, saj je to začetek za vsakega, ki se s stanovanjsko problematiko resno ukvarja, menijo v Mladinskem svetu, ki so prav tako razočarani nad velikopoteznimi obljubami aktualne vlade o izgradnji na 10 tisoče stanovanj. Zavedajo se, da se izgradnja ne bo zgodila čez noč, da pa morajo biti v vmesnem času mladi prioritetna skupina, ki bo lahko do takrat dostopala do neprofitnih stanovanj. Na nujni seji se je namreč izvedelo, da aktualna vlada nima niti pridobljenih podatkov o številu najemnih stanovanj in drugih podatkov, potrebnih  za začetek izvajanja projektov, ki so si jih zadali, kar je poslanko Bah Žibert še dodatno negativno presenetilo. Če vlada misli resno, bo zagotovila pregled področja in primerno ter zadostno financiranje, so dejali v mladinski organizaciji in dodali, da zaradi izrečenih obljub in izjav nimajo preveč zaupanja v aktualno vlado, da pa se bojijo, da bo prišlo do merjenja moči znotraj vlade in da bodo sredstva za financiranje, namenjena stanovanjem, usmerjena drugam. Premierju sporočajo, da obljuba ne bo pozabljena vsaj z vidika financiranja 100 milijonov letno.

Poslanka SDS: Namesto da bi sodelovali z najemodajalci, ste jih obdavčili
Veseli me, da so mladi aktivni in da se aktivno vključujejo v problematiko, ki se tiče tudi njih,” je nadaljevala poslanka SDS in izpostavila še en problem, “od leta 2006 se ni zgradil noben študentski dom, denar imamo za marsikaj, nimamo pa denarja za študentske domove, imamo pa okrog 2700 študentov, ki išče domove zunaj ŠD”. K reševanju problematike bi pripomoglo tudi grajenje boljših odnosov z najemodajalci, ampak, “kaj ste storili vi, obdavčili ste jih“, je dejala Bah Žibertova.

V nadaljevanju je resnost zadeve ponazorila še z besedami stanovanjskega sklada, ki so povedali, da “če zdaj ne bo konkretnih ukrepov, da realizacija 20 tisoč javnih najemnih stanovanj do leta 2030 ne bo izvedljiva in da so bila sredstva iz načrta za okrevanje že bila porabljena in da bo treba poiskati nove vire“, kakor so obljubljali. “Tudi o modelih niste nič povedali, tudi o stanovanjih za mlade niste nič napovedali, veliko tega je, kar ste obljubljali, pa danes pravzaprav nismo poslušali, poslušamo pa nenehno, kako se v preteklosti ni nič naredilo, veseli me samo to, da ni bila za vse samo pretekla vlada kriva, mislila sem namreč, da bomo tudi to danes poslušali. Mislim, da je čas, da pokažete svoje rezultate, svoje aktivnosti, teh pa zaenkrat od povedanega ni ravno veliko,” je zaključila Bah Žibertova.

Ana Horvat