fbpx

Bandelli, kakšna sramota! V enem samem zapisu pokazal, da ne pozna osnov, ki bi jih kot poslanec moral

Marko Bandelli (foto: STA)

Poslanec stranke Alenke Bratušek Marko Bandelli se je spotaknil ob slike iz regionalnih srečanj stranke SDS, kjer so se družili brez mask. Iz tega je očitno želel narediti afero, saj je na Twitterju označil tudi 24ur, RTV SLO in Kanal A, da bi njegovo veliko razkritje opazili. A se je le osramotil in pokazal, da ne pozna odloka o PCT in kdaj so zaščitne maske obvezne, očitno pa poslanec ne pozna niti razliko med odlokom in zakonom.

“Prosim za obrazložitev: Zakaj ne nosite mask? Igor Zorčič, zakaj jih mi nosimo v državnem zboru, če smo vsi PCT?” je zapisal Marko Bandelli.

Na to mu je odgovorila poslanka SDS Jelka Godec in mu razložila, kdaj zaščitna maska ni potrebna. “12. člen odloka PCT uporaba zaščitne maske ni obvezna za: – ob upoštevanju PCT za goste v zaprtih jav. krajih oz. prostorih, kjer se nudi tudi priprava in strežba jedi in pijač, – osebe, ki izpolnjujejo PC v okoljih, kjer so v medsebojnem stiku le osebe, ki izpolnjujejo ta pogoj”.

Da bi si prihranil nadaljno sramoto, bi bilo bolje, da bi se Godčevi le zahvali za obrazložitev. Namesto tega je komentiral. “Spet tolmačite zakon kot se vam zdi. Pet steklenic vode na mizo in je vse v redu.” Godčevi se je vse skupaj zdelo že smešno, saj poslanec očitno ne ve kaj je zakon in kaj odlok?! “Ej, Marko to je odlok!”

 

Naj mu razložimo razliko.  Osnovna razlika med zakonom in podzakonskim aktom, kot je odlok, je v tem, da zakon sprejme zakonodajna veja oblasti (parlament), odlok pa izvršna veja oblasti (vlada).

Sara Kovač