fbpx

Banka Slovenije znižala gospodarsko napoved za letošnje leto

Banka Slovenije (Foto: STA)

Banka Slovenije je nekoliko znižala napovedi rasti slovenskega gospodarstva. Letos bo rast predvidoma dosegla 4,2 odstotka, prihodnje leto 3,4 odstotka in v letu 2020 tri odstotke. Na tej ravni, pri 2,9 odstotka, naj bi ostala tudi v letu 2021. Javnofinančni načrti za leto 2019 kažejo, da bo Slovenija po dveh letih javnofinančnega strukturnega ravnovesja znova v območju strukturnega primanjkljaja, pa je že prejšnji teden opozoril fiskalni svet. 

Pred tem je Banka Slovenije pričakovala še 4,6-odstotno krepitev BDP v tem letu, 3,9-odstotno gospodarsko rast v letu 2019 in 3,4-odstotno povečanje gospodarske dejavnosti v letu 2020. Kot je na novinarski konferenci povedal Primož Dolenc, ki začasno vodi Banko Slovenije, bo gospodarska rast še vedno ugodna, a nekoliko nižja kot letos.

V Banki Slovenije pravijo, da gre za posledico prehoda v zmernejšo fazo gospodarskega cikla tako v Sloveniji kot v glavnih zunanjetrgovinskih partnericah. Bo pa rast po Dolenčevih besedah še vedno široko osnovana, podkrepljena tako z domačo potrošnjo kot z zunanjim povpraševanjem in izvozno aktivnostjo.

C. Š., STA