fbpx

Befel za Kučanovo kandidatko se širi kot požar; v akcijo manjka podpisov še zunanje ministrstvo!

(Foto: STA)

V kampanjo zbiranja podpisov za kandidatko globoke države se je sedaj vključilo še Ministrstvo za zunanje zadeve. Svojim veleposlaništvom je razposlalo posebno diplomatsko depešo, s katero pomaga zbirati podpise le za eno kandidatko. Natašo Pirc Musar. Kandidatko, ki je prejela Kučanov blagoslov, s tem pa tudi podporo birokratskega aparata globoke države. Pred tem je za njo podpise začelo zbirati Ministrstvo za notranje zadeve, slednje pa je v dopisu pozvalo še druga ministrstva, da se priključijo kampanji. Sedaj se sicer izgovarjajo, da ne gre za preferenčni tretma, ter da bi v primeru zaprosila to storili tudi za druge kandidate. A nekaj je jasno, če bi imela Pirc Musarjeva dovolj “organske” podpore, če se izrazimo v spletnem žargonu, ne bi potrebovala ministrstev, da za njo zbirajo podpise.

“Posredujemo naslov za prejemanje obrazcev podpore kandidaturi kandidatki za predsednico RS,” piše v povzetku diplomatske depeše, ki je pronicala na splet v obliki zajema zaslona. Tega je nato objavil vodja opozicije Janez Janša, ki je ob tem zapisal: Sedaj tudi slovenska diplomacija in Ministrstvo za zunanje zadeve v akciji zbiranja podpisov – samo za Kučanovo kandidatko Musarjevo.”

Spomnimo, 30. avgusta 2022 je Ministrstvo za notranje zadeve poslalo dopis vsem upravnim enotam, konzularnemu sektorju Ministrstva za zunanje zadeve, Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvu za pravosodje, Ministrstvu za zdravje in Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport poseben dopis, v katerem ji, je razložilo, da so dobili prošnjo s strani volilnega štaba Pirc Musarjeve, da jim pomaga z zbiranjem podpisov podpore za kandidatko, tako da na javnem mestu objavijo naslov, na katerem kandidatka zbira podpise. V dopisu še piše, da naj se na prošnjo štaba kandidatke naslov objavi v vseh javnih zavodih, bolnišnicah, domovom in seveda tudi konzularnih predstavništvih. No, na Ministrstvu za zunanje zadeve so jih očitno uslišali.

Image

Še preden se je na poziv MNZ odzvalo zunanje ministrstvo, pa je šlo v akcijo Ministrstvo za zdravstvo, zaprosilo za podporo pa je objavil Univerzitetni klinični center v Ljubljani.

Zakaj pomoč le eni kandidatki?
“Popolnoma jasno je, da bi morali pristojni organi na teh mestih in uradnih portalih objaviti naslove vseh štabov kandidatov, ki zbirajo podpise, če objavijo enega. Ne glede na “prošnje”. Naslov Musarjeve so objavili zato, ker pač nima dovolj podpisov,” je še zapisal Janša, v objavi pred tem pa, da je celotna zadeva zrela za kazensko ovadbo. Pirc Musarjeva je v zadnji Tarči tudi sama priznala, da še ni dosegla mejnika 5000 podpisov, ki so potrebni za vložitev kandidature.

Huda nervoza na levici
Serija dogodkov, ki se je pripetila v zadnjem času kaže, da na levici obstaja neka negotovost glede izida volitev. Najprej je po seriji razkritij v medijih odstopila kandidatka Gibanja Svoboda Marta Kos, s čimer levica očitno skuša konsolidirati levo volilno bazo, ki bi se sicer drobila. V kampanjo se je vključil še kar Olimpijski komite Slovenije, ki je nameraval v kandidatkini Ruski Dači organizirati poseben poklon slovenskim olimpijkam, nato pa so pod težo javnega pritiska dogodek odpovedali. Po športnem angažmaju pa je v akcijo stopil kar celoten birokratski aparat.

Andrej Žitnik