Beg Kučana in Šarca

Foto: STA

Po vojakih, ki so na ukaz že padlega ministra Karla Erjavca zbežali iz Iraka in se pozneje po tihem tja že vrnili, se enak fenomen dogaja v politiki. Še premier Marjan Šarec (LMŠ) je kapituliral in z večjim delom svoje politične vojske zmetal puške v koruzo, zdaj pa na vso moč bežijo pred sovražnikom. Med begom se glasno prepirajo in spotikajo.

Šef parlamenta Dejan Židan (SD) je z udarcem v obraz poskušal celo podreti Šarca. Z očitkom, da spravlja na oblast Janeza Janšo in da je le eden v seriji nesposobnih novih obrazov, ki so zadnje desetletje vse zavozili. Židan ne bo več dolgo šef DZ. To je sprožil Šarec.

Več lahko preberete tu: ŽIDANOV DIREKT ŠARCU

Alenka Bratušek je edina poskušala to bežečo vojsko ustaviti in vrniti nazaj na položaje, da bi na hitro še spremenila sistem volitev poslancev. Po sedanjem ni bila izvoljena. A je nihče ni resno jemal. Bratuškova je nekaj let nazaj kot šefica vlade kapitulirala podobno kot zdaj Šarec in takrat zbežala in pustila partnerje na cedilu. Potem pa propadla na volitvah in pri kandidaturi za evropsko komisarko, za kar se je poskusila nastaviti kot šefica že padle vlade tekočih poslov.

Šarec beži pred Šarcem
Drugače kot pri vojakih iz Iraka je, da ni mogoče ugotoviti, pred kom ti naši politiki bežijo. Vojaki so morali bežati, ker sta se Karl Erjavec in šefica generalštaba Alenka Ermenc prestrašila iranskih raket, ko so že nehale padati in ni bilo več nevarnosti. A Slovenije Iranci ne raketirajo. Tudi druge nevarnosti ni videti. Še o kakšnem medvedu, ki bi zbežal iz živalskega vrta ali iz gozdov v Kočevju, mediji ne poročajo. Šarec je, tako se zdi, zbežal pred svojo lastno vlado, koalicijskimi partnerji in sam pred sabo. Ti so ga edini lahko zrušili in to jim je tudi uspelo.

Marjan Šarec (LMŠ), pred njim Luka Mesec (Levica), za njim Matej Tonin (NSi). (Foto: DZ)

Vladanje je bilo zadnje čase hudo zmedeno in najbrž zapleteno. Pravzaprav pa je to bilo že od začetka, ko je Šarec, da bi pridobil glasove Levice, žrtvoval opremljanje vojske z osemkolesnimi Boxerji, ki bi ga država morala izvesti. To je bil že ob izvolitvi signal, da vladar naglo popušča in hitro zbeži. In sledile so logične posledice. Veliki mediji, ki jih pretežno obvladujejo stranke bolj z leve, so napenjali vse sile, da so ohranili vtis, da so huda izsiljevanja Levice Luke Mesca, čudaške zakonodajne procedure, kadrovski prevrati v državnih firmah in pogumni beg naših vojaških specialcev od zaveznikov v Iraku nekaj najbolj normalnega v zahodnem svetu.

Medijski podporniki brezglavega bežanja
Čisto na koncu so se ti mediji spravili še na SMC Zdravka Počivalška, šefico DeSUS Aleksandro Pivec, nekoliko pa celo na NSI Mateja Tonina. Na Počivalška in Pivčevo, ker nista bila pripravljena kar teči z drugimi, ko ni nikjer videti nobene nevarnosti. Na Tonina pa pritiskajo za vsak slučaj, čeprav doslej še ni nič bežal in tudi ni bil v kompoziciji manjšinsko vladajočih. So si ga pa tam želeli. Očitki so še posebej zanimivi pri SMC, ki jo je leto in pol skupnega vladanja s Šarcem spravilo na nulo po podpori v raziskavah javnega mnenja. Mediji, ki te raziskave objavljajo, denimo Dnevnik, pa pišejo, da bodo ti volivci, ki jih več ni, zdaj zamerili Počivalšku pogovore z Janšo o oblikovanju drugačne vlade.

Takšne, ki ima večinsko podporo v državnem zboru in s tem volivcev na zadnjih volitvah. Česar Šarec in njegova manjšinska vlada nista imela. Ta položaj, ko je za dosedanje skupno vladanje SMC plačala visoko ceno, je Šarec potrdil ob odstopu, ko je SMC presenetil z napovedjo skupnega nastopa na volitvah. S podtonom, da SMC in Počivalška sicer več ne bo. A se je, tako se zdi, zmotil. Ker so še druge opcije. Kar ne bo preveč všeč šefu socialističnega režima nekoč, pozneje pa predsedniku republike Milanu Kučanu, ki je govoril na pogrebu svojega nekdanjega partijskega tovariša iz časa socializma, ko so vladali brez poštenih volitev, Janeza Stanovnika.

Na pogrebu je Kučan po SD, Zvezi borcev in levičarskih propagandistih v medijih Stanovnika opisal kot očeta ljudstva. Oznaka je, kot je povedal, v težkih časih prišla iz naroda samega. Če bi Kučan dodal, da so to bili časi diktature, ki je jo je Stanovnik pomagal voditi, “narod”, ki si jo je izmislil, pa so bili plačani propagandisti režima, bi se Kučan že močno približal točnemu opisu zgodovine. Za razliko od Stanovnika je bil Kučan po padcu totalitarnega režima izvoljen. A ne na povsem poštenih volitvah. Pred Jožetom Pučnikom je imel veliko prednost iz socialistične preteklosti v medijih in številnih družbenih podsistemih, ki so jih obvladovali ljudje njegove partije in tajne službe. Pučnik pa proti tistim, ki so ga nekoč zaprli in pred katerimi je moral zbežati v Nemčijo, ni imel nič od tega.

Kako se bo Kučan vpisal v zgodovino, pa bo moral tudi sam še premisliti. Bo le branilec zločinov prejšnjega režima ali tudi voditelj države, ki je utemeljena na pravicah in svoboščinah, ki jih je prejšnji režim odpravil in črtil.

Po čigavih grobovih pljuva Janković
Kako nezdružljivo je to, je pokazal ljubljanski župan Zoran Janković, ko je v bran vzel povojne revolucionarje, ki so po vojni onečastili vojaško grobišče v hribčku nad prestolnico, kjer so pokopani umrli domobranci. Janković je zavrnil idejo šefa vladne komisije za prikrita grobišča Jožeta Dežmana, da bi to vojaško pokopališče slovenskih fantov spodobno označili in uredili. Kot to počnejo normalne evropske države. Reakcija župana je bila obramba revolucionarnega skrunjenja grobov mrtvih sinov slovenskega naroda, ker so ti, kot je povedal Janković, izdajalci naroda. To nam pojasnil župan, ki rad ponosno pove, da je po rodu Srb. Pljuva pa zdaj po grobovih fantov nekega drugega naroda. Našega. Pomembna za razumevanje Jankovića je odločitev ustavnega sodišča, ki je razveljavilo njegovo poimenoval ulico proti Stožicam po nekdanjemu jugoslovanskemu diktatorju Josipu Brozu. Kratenja temeljnih pravic in svoboščin ljudem se z oblastnimi odločitvami ne sme slaviti, so odločili sodniki. A Janković na to uho slabo sliši. Tudi pri grobovih. Pa Kučan včasih tudi.

Foto: Demokracija

Pohvali pa se Janković rad, da je dober prijatelj prav s Kučanom. Kučanu je s Pozitivno Slovenijo, v kateri sta bila takrat še Alenka Bratušek in Marjan Šarec, v času varčevanj celo ubranil visok državni privilegij k pokojnini, ki ga je Kučanu nekoč dodelila koalicija, s katero je vladal Anton Rop. Rop je Jankovića pred tem nastavil na vrh Mercatorja. Med vsemi nekdanjimi politiki le in samo Kučan dobiva dodatek. Nihče drug ga tudi ne bo. Zaradi dodatka Kučan dobiva višjo neto pokojnino kot večina ministrov neto plače. Ko sem se v preteklosti zgražal nad kratenjem pravice do groba, ki bi ga kot voditelj prejšnjega sistema, ki je del oblasti v novem, moral prvi obsoditi prav Milan Kučan, da bi si zaslužil nenavaden pokojninski dodatek, so me javno zmerjali, da sem nekakšen izdajalec slovenskega naroda, zagovornik domobrancev in še vse mogoče.

To so bile zanimive laži. So namreč tipične reakcije prejšnjega totalitarnega sistema, ki je svojo moč ohranjal z iskanjem notranjih sovragov, s katerimi so obračunali s tajno službo, medijskimi propagandisti in s partiji povsem podrejenim sodstvom.

Danes pa te reakcije pokažejo, kako boli, če kdo pove, kar je res. Tudi navadni fantje, ki so bili ubiti na napačni strani kot rezervni vojaki ali policisti, kar so bili domobranci, imajo pravico do groba in imena. Dežman ima prav. Janković ne. Če “prava stran” ne poskrbi za to, ker varuje lastne zločine, kar je tudi prekopavanje grobov zaradi revolucionarnih razlogov, je vredna globokega prezira. Velja za Jankovića, pa tudi za Milana Kučana. Propaganda o očetih naroda, če ti skrunijo grobove svojih mrtvih otrok in jim odrekajo pravico do imena, pa se sprevrže v svoje nasprotje. In v tem je Kučanova dilema, kako se bo zapisal v zgodovino. Pred to sodbo ne bo mogel zbežati kot so naši vojaki iz Erbila ali kot zdaj bežijo Šarec in drugi iz vlade, za katero niso dobila mandata na volitvah.

Foto: Demokracija

Peter Jančič, Spletni časopis

 • ojh

  Več ko polovica Slovencev podkupljena z raznimi neproduktivnimi službami v javni upravi raznimi dodatki in podporami nevladnimi agencijami na račun druge slabe polovice,ki dela in zato slabo zasluži pokradene pokojnine na račun tistih ,ki so delali dobivajo razne zaslužne pokojnine dodatke privilegije tisti ,ki niso delali.

 • Antonius

  Na Kučanovi levici se eden drugega bojijo, zdaj so pa še preplašeni povrh, ker so SMC, DESUS in NSi- kd v pogovorih z Janšo in SDS korajžni.

  • Vera

   SMC-jeva ministrica Klampferjeva je odstopila, z samohvalo, kako je dobro delala. Nič nismo občutili, ne delavci, ne upokojenci,da bi živeli bolje .

 • VERZIFIKATOR

  Janko Zopanko

  NOČEM GROBA

  Nočem groba, to je moje mesto,
  se nikogar tu ne pokopava,
  člen naravnega veleva prava,
  izdajalci marš ven, vsi na cesto.

  Nočem groba, sem vam že povedal,
  kdo gre v zemljo, ve se, sam odločam,
  če je treba, koga priporočam,
  se je petelinil in razpredal.

  Je tako ob cesti stresal takšne,
  dnevno, da se ti je kar zasmilil,
  jezno sikal je, na levo škilil,
  ali bo dobil pohvale kakšne.

  Ni gromovnika več, da nagrado
  bi mu podelil za te besede,
  vsak sramuje se človeške bede,
  raje vsak ob tem povesi brado.

  Šli heroji so, ki bi mu dali
  red poseben za barab zasluge,
  ker s sramoto dela jim usluge,
  ki zastonj bi radi jih jemali.

  Smo vprašali se, da groba noče,
  razlog prav gotovo je umesten,
  saj ne, da bi bil tako brezvesten,
  spoštovati zgolj navade hoče.

  Noče groba, pa povejmo glasno,
  je brezdomec, nima domovine,
  takšnega nomada, ko premine
  pač zagrebejo, mar ni to jasno?

 • VERZIFIKATOR

  Darjan Šmarec

  BUTALSKI KONJIČEK

  Konji da v Butalah se kotijo
  kar iz buč navadnih, to vsi vemo
  in z Butalci upati vsaj smemo,
  da to vajo vnovič ponovijo.

  Buči dve so namreč zakopali,
  ena je v celoti jim segnila,
  druga naj konjička bi skotila,
  pa ujeli niso več živali.

  Ko se je v grmovje skotalila
  buča in iz grma zajec skočil,
  zbor Butalcev skrušen je določil,
  da ušla je nova konjska sila.

  Tokrat se v Butalah je zgodilo,
  da pobegnil je navzdol z višine
  šarec konj, preskočil serpentine,
  v nepovrat šel kakor motovilo.

  Da za njim bodo Butalci tekli,
  upal konj je šarec, ga prosili,
  da nazaj bi z njim se v vas vrnili,
  zanj se stepli in močno sporekli.

  Ker je on najboljša konjska sila,
  naj glasov dobil bi s tem večino,
  in Butalec šarca veličino
  prosil bi, da spet bi ga vodila.

  Vsa po vrsti šarec jim obljubi,
  da bo glavni, več ne bo uhajal,
  prvi da v Butalah bo ostajal,
  saj Butalec pač nespamet ljubi.

  Ji ankete naj bi pokazale
  kakor vedno zdaj spet prvo mesto,
  bi konjiček vrnil se na cesto,
  paradiral skozi vas Butale.

  Zgodba namreč vsakič se ponavlja,
  le da tokrat nič ne bo s konjičkom,
  se zgodilo bo s pobeglim ptičkom,
  končno da za vselej se poslavlja.

  Da v Butalah pamet bo slavila
  zmago s tem, pač živ krst ne verjame,
  saj Butalec drugo zgodbo vzame
  ponujéno vsakič kot zdravila.

  Kot zdravila, da bi ne zgodilo
  res se, da v Butale pamet vstopi,
  saj v primeru takem brž se vklopi
  rdeča luč, butalsko navodilo.

 • NoName

  Tujerodnega človeka ni nikoli imeti dobro na kakšnem položaju povrhu tega pa še s pravicami in samoodločanjem, zgodovinsko gledano se to nikoli ni izšlo in to doživljamo tudi mi.
  Ne glede kolikšna je Slovenska populacija je nujno potrebno ustaviti priseljevanje ne samo ljudi tretjih držav, temveč tudi balkancev.
  Kaj se zgodi ko prevlada tuja rasa se zgodi prvi odstavek mojega zapisa.

  • Novakec1

   Se je že zgodil, še prej kot ti napoveduješ.

 • montyamp

  Gošarji so imeli “na juriš” rükverc v gozd , njihovi mladiči pa , “na juriš” z vlade hinavsko v hrbet opoziciji .
  Podlostim kliničnega murglosrbskega idiotizma , ne konca ne kraja .

 • Andrej

  Za pravi “beg” teh ljudi lahko poskrbi edino lustracija.

 • Kučko pod pručko

  Velezločinec v senci Veleizdajalca

  Nova24, Veleizdajalcu slovenskega naroda še namenjate svoj prostor na našem portalu, o Velezločincu Ediju pa tokran nobene besede. Pravkar sem namreč na http://www.na-danasnji-dan.si prebral, da je človek, ki je ukazal pobiti številne Slovence z noži, sekirami, krampi in kladivi, odšel v večna lovišča prav na današnji dan leta 1979.

  In slovenski komunisti ne bi bili komunisti, če ga ne bi pokopali v grobnico narodnih herojev. Dokler bo največji zločinec, kar jih je bilo v naši zgodovini, s svojo navzočnostjo delil demokratično javnost, se ne bomo znebili bremena medvojnih in povojnih pobojev!!!

 • bubamara

  Že leta 91 so bežali v Celovec,ko je bilo treba braniti domovino pred Srbi. Tudi danes Levičarji niso sposobni izpeljati reform, da ne bomo še naprej živeli na račun naših vnukov. Gamad nesposobna.

 • JANEZ GUS

  NSI prvo,kar ji je storiti,da še prej,preden se začno pogovarjat z a vstop v vlado JJ,nažene ludo Milo iz stranke.,če NSI hoče ostati v parlamentu.

  • Slovenec

   Pa prevetriti stranko in rešiti jo paktiranja s komunisti. Drugače bo to kot SLS.

   • maček ivan

    S strinjam. V obratnem primeru sledi izpad iz DZ in nihče ne bo jokal za njimi.

 • maček ivan

  “…. za razliko od Stanovnika je bil Kučan po padcu totalitarnega režima izvoljen. A ne na povsem poštenih volitvah. Pred Jožetom Pučnikom je imel veliko prednost iz socialistične preteklosti v medijih in številnih družbenih podsistemih, ki so jih obvladovali ljudje njegove partije in tajne službe. Pučnik pa proti tistim, ki so ga nekoč zaprli in pred katerimi je moral zbežati v Nemčijo, ni imel nič od tega” …

  Avtor prispevka je pozabil pripisati, da so drugega resnega proti kandidata dali ubit.
  Samo toliko za vednost, za tiste z bolj kratkim spominom.
  Ivana Krambergerja je ustrelil “mrtvo pijani lovec” in to celo “čez ovinek”, če se ne motim.

  • bubamara

   Kučan je bil zelo priljubljen, ker je neumen narod razumel odhod Kučana iz kongresa komunistov kot odločitev Kučana za samostojno Slovenijo. Potem so ga tedne po vojni mediji prikazovali kot rešitelja Slovenije pred srbsko JNA. Z neumnim narodom je lahko. In to Milan ve; sedaj se to uči Xarac. Ima vse možnosti, da postane novi Kučan, če se Milan tako določi. Mediji mu že sledijo kot peseki.

 • WISKY 1000

  Vse rdeče levake ven zmetat,naj zavlada samo desnica,edina zadnja rešitev za ugrabljeno Slovenijo

 • Olga101

  Za privilegije gre!

  • Joc 52

   ja, levim

 • WISKY 1000

  Uničevalski komunajzarski trojček Slovenije zgoraj.

 • piko8

  Za izboljšanje stanja Slovenije so volitve po dvokrožnem večinskem sistemu!!
  Ti osebki na slikah pa niso vredni, da dihajo Slovenski zrak podgane rdeče!!

 • Unikatna

  Nikjer po svetu bivši predsedniki nimajo moči kot je to v SLO! Sedanji predsednik deluje kot, da je v senci. Kdaj se bo to nehalo?! Kdo jim bo odvzel privilegije?!

 • JANEZ GUS

  Kdo ve,kako daleč je že zadeva za zločinca Franto in kateremu rdečuhu je dodeljena,da jo založi…………….To je treba vprašat vsak dan posebaj.

 • Ciril Brajer

  grobovi sinov našega naroda? mojega naroda že ne! domobranci so le izrodki slovenskega naroda, bedni izdajalci, krvosledni psi zločinske organizacije SS

  • JANEZ GUS

   Kaj so ti dajali piti,da si mentalno ostal na nivoju desetletnika.Slika ti kar pristoji.

  • montyamp

   Zašel si med pametne , izgubil si se , pa sn vam rdečim ciganom že reku da se držite skupaj .

  • macon

   Problem je, da si bedak.

  • Kapodistrias

   Kreten! Z SS so paktirali komunisti, ne pa domobranci. Ti so bili prava slovenska vojska. Tudi zadnjo bitko na Dravi so dobili.

  • Maksimiljan Pritržnik

   Na tem mestu se je vredno vprašati čigavega naroda sin si predstavljaš da si, upraviči?

 • milanček

  a je ta stvor še živ, a ga še niso cepelirali v koto, kadavri so za v koto!

 • Garbage man

  Pofukal bojo Janšo, pa se še zavedal ne bo.Kakšne koalicije ??? Na volitve, takoj. Udba lahko kupi ne enega , ampak 10 poslancev iz ” nove koalicije”, ki bojo prebegnili k komunistom čez 2 tedna !!!!!!!!!!!!!!!

 • macon

  Elite morajo tudi znati voditi procese, delegirati odgovornost, izbrati sposobne sodelavce in podrejene, da so elite. Pa osebno morajo biti široki razgledani ljudje, ki imajo še najrazličnejše interese in hobije: od plezanja po gorah (telo) do obiskovanja klasičnih koncertov in gledališča (kultura). Vse to nima zveze z dober-slab, lopov-nelopov, naš-njihov, vseživljensko izobraževanje in razvoj zahtevata najprej nekaj vijug v glavi.

  To izpolnjuje ravno Janša (gore in pisanje), medtem, ko je kučan samo gojil negativno selekcijo, ki se je razpasla po vseh nivojih, podsistemih in okoljih. kučana si ravno ne predstavljam, da uživa v visoki kulturi, kvečjemu, da se kje zastonj nažira in se smeji raznim Kobalom- poden zabavljaštvu.