Beg vlade v Srbijo

Foto: STA

Kar štirje ministri bodo danes raje kot pred poslanci v Srbiji. Pred sredo, ko bo državni zbor razpravljal o arbitražnem spodrsljaju Simone Drenik z Jernejem Sekolcem, ki je zaznamovala arbitražno presojo o meji s Hrvaško, pa bo v Srbiji tudi naš premier Marjan Šarec (LMŠ), ki pa bo v ponedeljek poslancem še odgovarjal na vprašanja.

Pred poslance, ker bodo raje na Balkanu, ne bo notranjega ministra Boštjana Poklukarja (LMŠ), gospodarskega ministra Zdravka Počivalška (SMC) in infrastrukturne ministrice Alenke Bratušek (SAB). Po 15. uri pa bo v Srbijo odletel tudi še obrambni minister Karl Erjavec (DeSUS). Od štirih šefov strank v vladi bodo manjkali kar trije. Ker je kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, ki januarja naskakuje Erjavčev položaj v DeSUS, zbolela in bo zunanji minister Miro Cerar na srečanju zunanjih ministrov v Madridu, pred poslanci ne bo skoraj pol vlade. Dopis, ki priča o tem, si lahko preberete tukaj. Kdaj morajo ministri pred poslance je dolgo načrtovano in obisk balkanske države, s katero levo liberalna vlada goji nenavadno globoke odnose, ni neka višja sila.

Bo pa predsednik državnega zbora Dejan Židan (SD), ki ostaja v državi, po skoraj treh mesecih od Šarca le dobil obvestilo, da mu za ministrico za razvoj evropski denar predlaga avstrijsko Slovenko in prej avstrijsko poslanko Angeliko Mlinar, ki so ji iz vlade uspeli svetlobno hitro urediti slovensko državljanstvo. Tak je nacionalni interes, so ugotovili na vladi. Do konca tedna bodo Mlinarjevo koalicijski poslanci najbrž tudi že volili. Zdi se, da v četrtek. Ali bo to tudi uspelo, pa bo odvisno od Levice Luke Mesca in SNS Zmaga Jelinčiča, ki ne smeta biti proti. Ker sicer lahko nova državljanka ostane brez funkcije v vladi, ker so stranke, ki jo sestavljajo, lani pač povečini močno izgubile volitve in nimajo večine.

Angelika Mlinar in Milan Kučan (Foto: Twitter)

Angelika Mlinar in Milan Kučan (Foto: Twitter)

V Srbijo se predstavniki te manjšinske vlade odpravljajo, ko je evropski pravobranilec ravno ocenil, da je naša vlada zgrešila, ko je sprožila spor proti Hrvaški pred sodiščem EU in da bo zase in za sosednjo državo morala poravnati tudi vse stroške. Zgrešila je vlada prejšnjega premiera Mira Cerarja, zdaj zunanjega ministra, ki je tožila sosednjo Hrvaško, ker ta še kar ne priznava rezultata arbitraže.

Ko Dea povozi Sovo
Povrhu bodo v parlamentu sredi tedna za zaprtimi brati razpravljali še o poročilu komisije za nadzor obveščevalcev, kako sta predstavnica zunanjega ministrstva Simona Drenik in arbiter Jernej Sekolec v prostem času po nezavarovanih telefonskih linijah klepetala o interesih države in presojanju sodišča o meji med državama, pogovore so snemali obveščevalci sosednje države in jih pozneje uporabili, da arbitraže sosedje zdaj ne priznajo. Ti klepeti so bili krasno ogledalo uspehov naše zunanje politike in sposobnosti naše tajne službe, da zavaruje nacionalne interese. Nesposobnosti Sove, namreč, ki se tradicionalno bolj ukvarja z ovajanjem in političnim diskreditiranjem opozicijskih politikov, praviloma desnih, pa še novinarjev, očitno pa precej manj z resnim delom v dobro države. Kako drugače pojasniti zgodbe o desnih ekstremistih in Šišku, pa preganjanje vprašanj o zaposlovanju Nataš, ko je Sovo hrvaška obveščevalna služba povozila na celi črti, ko gre res za vitalne interese države.

Simona Drenik in odvetnik Roman Završek (Foto: STA)

Naša država izbrala napačno sodišče za spor
Za to so sicer krivi tudi vladajoči politiki, a to podobe ne spremeni. In tudi to, da opozicijski nadzorniki v parlamentu ugotavljajo, da je Sova pri Drenikovi naredila vse, kar je lahko, nič ne spremeni. Če bi naredili vse, o točni vsebini posnetih telefonskih pogovorov med Drenikovo in Sekolcem preprosto ne bi brali v tisku v sosednjih državah. Ni pa Drenikova nič kriva za težave v sporu o arbitraži zdaj. EU in sodišče EU za to ni pristojno, je tožbo proti Hrvaški prejšnje vlade Mira Cerarja, ocenil evropski pravobranilec Priit Pikamäe. Ne zaradi zapletov med presojanjem. Sodišče lahko sicer odloči drugače, pravobranilec pa je ocenil, da je naša država izbrala napačno sodišče za spor. Mnenje pravobranilca je še en hladen tuš za našo izvršno oblast, ki sosednjo državo tradicionalno podcenjuje in serijsko izgublja vse spore. Porazi naših “vrhunskih strokovnjakov” nikakor niso poceni in tudi ta, če se zgodi, ne bo. Država s tem izgublja ugled, pa tudi finančno to skupnost veliko stane.

Zunanji minister Miro Cerar (foto: STA)

Arbitraža ni bila poceni
Dva precej razvpita primera iz preteklosti so varčevalci naših nekoč državnih bank na Hrvaškem in v BiH in elektrika iz nuklearke. Pri varčevalcih se je vlada nove države, vodil jo je Janez Drnovšek, odločila, da ne bo prevzela dolgov NLB (prej LB) do varčevalcev na Hrvaškem in v BiH, kar je državo po izgubljenem pravnem sporu stalo okoli tristo milijonov evrov. Odločitev, da sosednja Hrvaška ne dobi več elektrike iz skupne nuklearke, ki jo je leta 1998 podpisal Metod Dragonja (takrat LDS, danes SAB), pa je po izgubljenem sodnem sporu stala več kot 50 milijonov evrov. Tudi arbitraža nikakor ni bila poceni. Že začelo se je z referendumom, ki je stal štiri milijone in na katerem je tedanji premier Borut Pahor (takrat SD) komaj ubranil popuščanje, da ne bo vztrajal pri ureditvi mejnega vprašanja pred vstopom Hrvaške v EU. Kar je bil prej desetletje jasen cilj slovenske politike. Pahor se je odločil za kompromis. Popustil je. Razpletlo se je slabo. Arbitražna razmejitev za državo nikakor ni uspeh, prej obratno, povrhu pa je sosednja država še ne priznava. Stroški arbitražnega pravdanja so bili med leti 2010 in 2017 slabih sedem milijonov evrov, pozneje pa je še dodatno stalo, ker je zaradi izstopa Hrvaške po objavi posnetkov pogovorov Sekolec Drenik vlada plačevala tudi stroške za delo arbitražnega sodišča za Hrvaško. Šlo je za 800.000 evrov.

Foto: STA. Grad Trakoščan, kjer se je začela romanca med Borutom Pahorjem in Jadranko Kosor.

Medtem se pa obiski v Srbiji vrstijo z velikansko hitrostjo, premier Marjan Šarec je bil na uradnem obisku tam nazadnje konec avgusta in takrat napovedal, da bo še letos skupnost srečanje vlad obeh držav. Ki bo v torek. Zadnja skupna seja vlad obeh držav je bilo prejšnje leto v Sloveniji. Vlada pa nikakor nima enako dobrih odnosov z vsemi podobnimi državami na Balkanu, torej s Hrvaško, BiH, Severno Makedonijo, Črno Goro in Kosovom. Po obiskih zadnje čase bi lahko sklepali, da je podobno močno povezana le še z Rusijo.

Nas bodo rešili čevapi?
To je sicer nenavadno, ker smo kot država del EU in Nata in bi najtesnejša zavezništva in srečevanja pričakovali drugje. Ko gre za Balkan prav na Hrvaškem. A pravice te ali one vlade, da si sama izbira posebne prijatelje in zaveznike, ni mogoče odrekati. Je pa dogajanje dobro pozorno spremljati, še posebej, ker so del slovenske oblasti tudi posamezniki, ki izvirajo iz drugih držav na Balkanu in ki so ambiciozni tudi v zahtevah za kolektivne manjšinske pravice za svoje skupnosti, ki jih imajo po ustavi le Madžari in Italijani in je ne more dobiti niti nemška govoreča skupnost, ki je bila na ozemlju Slovenije nekoč močno prisotna.

V šali bi lahko rekli, da bo Angelika Mlinar (SAB), ki prihaja iz Avstrije, če ji uspe dobiti večino v državnem zboru, celo uravnoteženje, ko gre za vladajoče stranke. Ne bo pa to zmanjšalo sramote, da bodo ministri namesto pred poslanci na obisku v Srbiji in čudnega vtisa, ko vlada toliko potuje v to državo, nič pa v sosednjo Hrvaško, kjer ne morejo le uživati v balkanski gostoljubnosti in slikanjih, je pa za nas pomembnejša kot soseda, s katero delimo številne vrednote in s katero bomo še morali reševati skupne težave. Pa čeprav smo prave spore s Hrvaško doslej v glavnem izgubljali. Ali prav zaradi tega.

Peter Jančič, Spletni časopis

 • Ivan Ivanovič

  Beg vlade v Srbijo
  ****
  Naj tam tudi ostane. Nič je ne bomo pogrešali.

  • von Rhein

   Že,že,ampak še vedno bo preblizu. In tudi povezave so že 5G.

 • mare

  Ja drugje tudi niso zaželjeni.

  • janko

   Tudi Srbi bodo hitro prečitali te leftarde.

   • Polh Dobri

    Ti leftardi kot jih imenuješ so njihovi podaniki.

    • janko

     Našim je dolgčas za Jugoslavijo, ampak v Srbiji (ruski podružnici) ni več komunizma. Imajo normalne politike.
     Bratstvo i jedinstvo nika naka.
     In naši bi seveda še čim več tujcev doma. za volivce. To nam bodo pa navlekli od tam.
     V EU in ZDA, kjer imamo prvo damo sveta, Slovenko, pa nič. Kurbe rdeče izdajalske!

 • Amerikanc

  Najmanj škode naredijo, če niso v Sloveniji. Kaj si Srbi mislijo o zadnji partijski enklavi v Evropi, je pa že fajonka izkusila.

  • Steiermark

   Srbi bi jih morali najprej z gorjačo po hrbtu in nato nagnati, kot so to storili po osamosvojitvi, z enimi jugonostalgiki in srbofili – sedaj se pa ne spominjam ali je bil med njimi jelinćić….

   • Polh Dobri

    Srbi so od nekdaj sanjali o Veliki Srbiji, Hrvatje o NDH, izdajalska SLO oblast bi pa rada kar nazaj v Jugoslavijo.
    In zato smo v riti ali pizdi, nić ne deluje in vse se nam posmehuje in
    vsak nas izkoristi ali nategne za malo malico. Slovenska diplomacija in njihova strategija je za v otroški vrtec.

    • Steiermark

     Popolnoma se strinjam s teboj!

 • Jožefa Benko

  nekateri vladajoči so si šli ogledat zemljišče na dedinju,kjer bodo po smrti lahko s svojim pastirjem sobivali

 • RATATA

  Šiško, da bi bil desni ekstremist?? “Le vkup uboga gmajna!” “Od zmage do zmage naprej!” Tega še navaden desničar ne prepeva…

 • von Rhein

  Ja kam pa naj gredo?Edino v Srbiji se lahko neovirano ob šljivovic in čepapčičih pogovarjajo,ker je to edini tuj jezik,ki ga ,za pogovor dovolj dobro, obvladajo.Hrvatje jih nočejo ,v Bosno ne upajo,makedonski jezik je že prezahteven za te gnile kokosove orehe,ki imajo nasajene na vratu.

 • VERZIFIKATOR

  Samo o enem odstavku, o Srbiji kdaj drugič.

  Mirko Arbiteržnik

  OSTRŽKOVA TOŽBA

  Pepeta bom tožil, to da veste,
  svojega očeta, ker na meji
  posadil kar dve je azaleji,
  z mano na sodišče lahko greste.

  To Ostržek je povedal lani,
  zoper se očeta fant postavil,
  arbitrarno bo, je še pristavil,
  na njegovi bo sodišče strani.

  Gre za spor sosedski med očetom
  in pa sinom, znano lesenjačo,
  v prazno streljal je Ostržek s fračo,
  se navduševal fant nad poletom.

  Fotru arbitrarno bom pokazal,
  kaj se pravi s sinom se tožiti,
  se za mejo sodno gre boriti,
  vse pravice svoje bom dokazal.

  Šlo poleno res je pred sodišče,
  pa povejo mu, da se je zmotil,
  ga sodnik s sodišča je napótil
  kamor spada, urno na igrišče.

  Tam sodišče se lahko igrata,
  naš Ostržek in pa konj z ročaji,
  tam ob mejni najdeta ograji
  prostor zase, dva lesena brata.

 • JANEZ GUS

  Mafija nesposobna.

 • Andrej

  Le zakaj bi bila vlada pred domačimi poslanci? Tam jih nek SDS kar naprej zafrkava z nekimi zoprnimi vprašanji in politične točke pridobiva. V Srbiji jih nihče ne bo nič spraševal. Nasprotno, če gostili jih bodo. Takle mamo. Ampak, Janša pa le ni.

 • Viktorh

  Upam in želim si, da bodo tam tudi ostali.
  Domnevam, da bo delegacijo vodil Janković tako kot v Moskvo.

 • JANEZ GUS

  A ta iz zavoda je šla prvo k žveplenemu po napotke.

 • pesjanar

  Sprejel jih bo tuudi četniški vojvoda šešelj in jim dal napotke kako dotolči croate,vučič bo pekel odojka ob spremljavi prelestne cece ki bo navrgla še nekaj četniških uspavank,potem pa na ago ciganlijo tam pa fešta do jutra,klamfarca že vadi ples na mizi,samo spodnje perilo še more izbrati,erjavec pa je ogret za njhovo predsednico vlade mislim da se bosta dva ped….sijajno ujela.

 • Ryuk

  Samo šit je, ker srbi ne bodo sprejeli fajonove.

  • Andrej

   Oh , kakšen srbijanski pohotnež bi se je kar razveselil , “LEPOTICE” ?

 • Polh Dobri

  Marš na Drino, potem pa v Beograd ali v Konstantinopolis, banda izdajalska !

 • Anton

  kako je lahko človek genij, če ga obkrožajo sami beboti?

  čas je za musko, čas je za

  Claude Nougaro – Tu Verras

  https://www.youtube.com/watch?v=Z11SyE9cvdU

 • Jan Kovalski

  Če že bežijo v Srbijo naj potem podaljšajo še do Rusije, k svojim, in tam ostanejo.
  Kot žena Miliševića, katera je potem v Rusiji tudi poginila.

 • Polh Dobri

  Srbi so od nekdaj sanjali o Veliki Srbiji, Hrvatje o NDH, izdajalska SLO oblast bi pa rada kar nazaj v Jugoslavijo.
  In zato smo v riti ali pizdi, nić ne deluje in vse se nam posmehuje in
  vsak nas izkoristi ali nategne za malo malico. Slovenska diplomacija in njihova strategija je za v otroški vrtec.

  • xtc

   Kučanove mokre sanje je SFRJ in Titekov stol za to je pripravljen unilčiti vse dat pobit celo Slovenijo in izdatio vse-srečo imamo le to ,da so med nami in Srbi in njihovimi izdajalci in hlapci tukaj Hrčki pa naj bodo dobri ali slabi so nam neprecenljiv zaveznik ,ki onemogoča da bi bili spet sužnji in v SFRJ.

   • Polh Dobri

    Hrčki dobro vlečejo poteze, delajo zase, njihova diplomacija je za “naše” bebce nedosegljiva, saj se med sabo niti ne znajo pogovarjati, kaj šele doseči nek zavezujoč sklep, ki ga je za interes Slovenije potrebno nujno izvesti. Samo v face jih pogledaš in te zaslabi, ko gobec odprejo te driska prime. Ne upam pa si reči ali bo sploh kdaj normalna ta država saj so na oblasti blago rečeno faulirani, dela ne vajeni osebki, ki pa so se izučili zavajati, lagati in krasti od roditeljev bivše juge. Teh je vsak dan več, tako postajamo manjšina, ki se ne zna ali noče upreti.

   • Steiermark

    ta srbijanska banditska drhal si predstavlja svojo “podružnico” srbije tako nekako, kot so si jo zamislili rusi in v sred Evrope poimenovali Kaliningrad, za nihovo ozemlje….. Kot vidiš, vseeno nemoremo vse to brezskrbno spremljati in se delati, kot da nam srbijanci v “dislocirani” podružnici v Sloveniji, kjer nam ukazujejo, vse od 1918 dalje, po maistrovi zaslugi, ni nemorejo!

 • xtc

  Izdajalci in hlapci zopet k gospodarjem v Beogad,zaradi tega izgubljamo pravne bitke vse hitreje,smo pa na balkanu izgubili zaradi levakov ogromno denarja in še ga izgubljamo.
  Prorusko-srbska politika nas pelje v bankrot in razdelbo med sosede,ko bo država omagala seveda ne tja kot levaki želijo ampak med Avstrijce,madžare in Lahe kot smo že bili.
  Seveda je širitve na Balkan konec, ,vlačenje Balkanskih držav v EU se je pokazalo kot velika strateška napaka,lep primer sta Grčija in Slovenija tradicionalno problematični državi,če EU pobere še ostale z Balkana je katastrofa zagotovljena Balkan je treba samo preprosto zagraditi okrog in okrog in pustit ,da počnejo drug z drugim kar folklorno počno že 300 in več let,vlačenje tega v EU ,bo to folkloro preselilo v EU.

 • PLavi-mil

  Kar tam naj ostanejo, VELEIZDAJALCI.

 • pajot

  Žena je žaba,žaba pa čovek nije.
  Sa klovnom i midgetom nazad na Balkan.

 • TINE

  to je trop narodnih izdajalcev ne vlada!!!

 • Garbage man

  Samo da nam Srbi ne premikastijo Albanskega vodjo

 • tramal

  Ja srbofili spadajo v srbijo med svoje,saj jim v Sloveniji že gori pod nogami.Upam da bodo še danes zaprosili za srbsko državljanstvo.

 • piko8

  Edina sreča za Slovenijo je, da je vmes Hrvaška!!