fbpx

Vstajnik Berlič, ki je rušil Kanglerja in kupoval lutke za obešanje, obsojen zaradi neplačanih Fištravčevih računov

Andrej Fištravec in Darko Berlič (foto: Politikis).

V Spletnem časopisu sem poročal, da je organizator kampanje župana Andreja Fištravca Darko Berlič moral plačati 600 evrov globe za sto evrov prikritega nedovoljenega darila za Fištravčevo kampanjo, da pa ni kaznovan, ker polovice računov za kampanjo župana in njegove svetniške liste sploh ni plačal. A zgodil se je preobrat.

Sodišče v Mariboru je Berliču prisodilo pol leta pogojne zaporne kazni, je poročal časnik Večer. Pogojna kazen sicer ne pomeni, da mora v zapor. To se zgodi le, če bi ponovil kaznivo dejanje v letu dni. A sodba je velika novost, doslej za prekrške v kampanjah še nihče ni bil obsojen na zaporno kazen.

Posledica razkritja, da Fištravec in SD nista plačala
Kot poroča edini dnevnik, ki izhaja v mestu ob Dravi, je Okrajno sodišče v Mariboru Darka Berliča spoznalo za krivega napačnega vodenja kampanj za župana in za njegovo svetniško listo ter ga obsodilo na šest mesecev pogojne zaporne kazni, s preizkusno dobo enega leta. Po poročanju Večera je Berlič obsojen zaradi prispevka v višini 2.000 evrov, ki ga je za oglaševanje Radiu City nakazala družba Astraea, in ker je v poročilu po volitvah zamolčal tudi del neplačanih obveznostih: dolg do Europlakata ni bil dobrih 15 tisoč evrov, pač pa nekaj čez 30 tisočakov. Berlič je ugovarjal, da je prvi prispevek spregledal, drugega pa prikazal razdeljenega v poročilih za kampanjo liste župana za občinski svet in za župansko kampanjo.

Da Berlič in stranka SD Dejana Židana pred štirim leti niso poplačali računov za lokalno kampanjo, sem iz kaotične množice poročil, ki jih morajo objaviti stranke in kandidati, izbrskal sam. Takrat sem kot novinar delal še za Delo. A Fištravec ni bil edini, ki leta 2014 ni plačal računov za kampanjo. V zneskih je bilo neplačanih računov, kot sem razkril javnosti, toliko:

Vir: spletnicasopis.eu

Množice županskih in svetniških kampanj po lokalnih volitvah računsko sodišče ne preverja. Po lokalnih volitvah leta 2014 pa je to vendarle storilo zaradi mojih razkritij o neplačanih računih Andreja Fištravca in SD Dejana Židana. Posebej so zaradi tega revidirali del kampanje župana, niso pa pregledali lokalnih kampanj SD. Zanimivo je morda, da Večer dejstva, da je sodni postopek posledica novinarskega dela in razkritij nekdanjega novinarja tudi te časopisne hiše, niti ne omenja. Je pa to, da se to spregleda, v Sloveniji precej običajno. Novinarsko delo ni veliko vredno. Večer je pri poročanju zamolčal tudi dodatno razsežnost v zgodbi, da računov na podoben način ni plačala niti SD.

Nekoliko me je to razočaralo, ker sem bil dolgo tam zaposlen novinar in urednik in ker smo bili na Večeru v preteklosti pri preiskovanju nepravilnosti v kampanjah strank tudi kar uspešni. Od tam je prišlo znanje, ki sem ga uporabil pri raziskovanju pozneje na Delu in danes v Spletnem časopisu, katerega posledica so odločitve sodišča.

Ni podatkov o postopkih proti SD
Revizorji računskega sodišča so potrdili vse nepravilnosti, ki sem jih razkril v člankih, in odkrili še dodatne. Da mu ni uspelo plačati vseh računov, mi je že pri poročanju o neplačanih računih potrdil tudi Berlič sam. Podobno so storili tudi v SD. Sodba proti Berliču, kot opozarja Večer, še ni pravnomočna, Berličev odvetnik Sandi Vuković je že napovedal pritožbo. Da bi kakšni postopki zaradi neplačanih računov potekali proti SD, ni znano.

Izkazalo se je, da je za nakupom lutk stal prav Berlič. Dejanja se ne bi sramovali niti najhujši nacisti in fašisti.

Peter Jančič / spletnicasopis.eu