fbpx

Bernard Brščič odgovoril Luki Mescu s tožbo! “Ne morem dopustiti, da bi se etiketa fašista, ki ima v politološki in zgodovinski literaturi jasno konotacijo, lepila name.”

Bernard Brščič (Foto: STA)

Koordinator Levice Luka Mesec je pred 14 dnevi postregel s sovražnim govorom in ekonomista Bernarda Brščiča označil za fašista, poleg pa mu lažno pripisal avtorstvo portala Kavarna Hayek. Ni pa se ustavil pri tem, v ponedeljkovem pogovoru z opozicijo na nacionalni televiziji je Slavku Bobovniku vnovič ponovil, da je Brščič zanj fašist, in dodal, da je šlo pri oznaki Brščiča za fašista za provokacijo, za katero stoji in jo jo pripravljen dokazovati in tudi braniti na sodišču. Brščič se je na izrečene laži odzval preko družabnega omrežja Twitter: “Mescu bom omogočil, da bo laž o mojem avtorstvu Kavarne Hayek in oznako fašist dokazoval na sodišču. Danes je dvignil odškodninski zahtevek!”

Brščič je za Nova24TV ekskluzivno komentiral, da bo Mesca civilno tožil. “Dovoli si zelo veliko, da izkorišča nacionalno televizijo, namreč, gre že za drugo ponovitev obtožbe laži. Začel je že pred 14 dnevi na seji Državnega zbora RS. Prvič je trdil, da sem neoliberalec, namreč to nikoli nisem bil. Njemu očitno razlike med neoliberalizmom in konservativnim liberalizmom niso jasne. Glede druge trditve, da sem avtor bloga Kavarna Hayek, je potrebno poudariti, da nikoli nisem bil avtor, to je namreč Jože Biščak.” To laž je Mesec po besedah Brščiča uporabil zato, da bi ga lahko prikazal kot nekoga, ki zavira socialni dialog v Sloveniji, in ga na koncu obtožil, da je fašist.

“Če poznate zgodovino ekonomskih in političnih doktrin, potem veste, da Friedrich August von Hayek s fašizmom nimam nobene zveze, bil je namreč eden najpomembnejših antifašistov. Leta 1944 je napisal knjigo Pot v hlapčevstvo, bil je tisti, ki je nastavil ogledalo fašizmu in komunizmu, dvema ideologijama, ki imata isti izvor. Skratka, kako je lahko nekdo, ki je liberalec, hkrati fašist, je jasno samo gospodu Mescu.” “Če bi bilo izrečeno na socialnem omrežju, na ravni gostilniške debate, bi bila druga stvar,” je dejal Brščič in dodal, da je drugače, ko gre za koordinatorja stranke, ki si za tarčo izbere navadnega državljana in potem zlorabi “prime time” na TV SLO 3 in včeraj na še imenitnejšem prime timu ponovi obsodbo.

“Temu gospodu očitno ni jasno, kaj je fašizem. Hayek kot moj mentalni vzor nima popolnoma nič z Benitom Mussolinijem in Franciscom Francom BahamondejemMoja izvajanja so vedno izhajala iz svobodoljubja, iz liberalnih izhodišč, torej zagovorništva pravne države, osebne svobode, osebnega dostojanstva, vedno sem bil velik nasprotnik totalitarnih režimov in tudi avtoritarnih diktatorjev. Ne vem, kaj je v mojem izvajanju fašističnega. Če si svobodoljub, potem ne moreš biti med opravilno sposobnimi posamezniki spoznan za za fašista.”

Gre za nagnusno etiketiranje
Brščič je izpostavil, da je antikomunist. “Zmeraj sem bil in vedno bom. Če po novoreku te izrojene levice, da smo antikomunistsi fašisti … je to njihov novorek. Ne morem dopustiti, da bi se ta etiketa, ki ima v politološki in zgodovinski literaturi jasno konotacijo, lepila name. Gre za čisto laž. Ne vem, kdaj sem zagovarjal črnosrajčnike, totalitarizem, kdaj sem oporekal zasebni lastnimi, kdaj sem zagovarjal korporativno ureditev države. Vse to bi prej pripisal temu gospodu, ne pa sebi.” Liberalizem in fašizem sta namreč diametralno nasprotni doktrini. “Tudi če bi sprejel oznako, da sem konservativec, konservativizem s fašizmom nima veliko skupnega.” Po besedah Brščiča gre za nagnusno etiketiranje, implicitno tudi grožnjo s smrtjo, ne nazadnje je Mesec izjavil silogizem, da je Bernard Brščič fašist, nato pa: smrt fašizmu, svoboda narodu. “Iz tega je mogoče sklepati smrt Brščiču. Skratka, veliko si dovoli,” je jasen Brščič.

Foto: STA

Omogočiti mu moram, da se soočiva na sodišču
“Preprosto si ne morem privoščiti, da bi takšni osebi pustil, da me javno blati, izkorišča svoj privilegiran položaj, brez utemeljenega razloga, zakaj me je pripeljal v diskurz. Pred 14 dnevi je napeljal na domnevno avtorstvo za Kavarno Hayek, ne vem, od kod mu ta zamisel. Možakar eklatantno laže, ne samo, da je slabo poučen o razvoju političnih in ekonomskih doktrin, kaj je neoliberlizem, fašizem, uporablja faktične laži, pripisovanje avtorstva, s katerim nimam nič. Omogočiti mu moram, da se soočiva na sodišču, namreč, hvali se, da si želi zagovor na sodišču. Bilo bi ozkosrčno, če mu tega ne bi omogočil. Verjamem v civilizirano reševanje sporov, obenem pa sem prepričan, da si pred mano tega verjetno ne bi upal trditi.” Brščič poudarja, da gre za zlorabo visoke politične funkcije, medijskega prostora, ki ga je ta deležen v dominantnih medijih. “Edino, kar mi ostane za zaščito dobrega imena, je tožba. To bom storil in še za višji znesek, ker je to ponovil. Očitno nadaljuje z obrekovanjem, pokazal bo lahko, kako je lahko nekdo, ki zagovarja liberalne doktrine, fašist. Trdim, da so pri programu njegove stranke, ki zagovarja suspenz liberalne demokracije, zasebne lastnine, tržnega gospodarstva, prej vidne lastnosti fašizma kot pa pri meni. Seveda imam od tega strahotno škodo, izjemni socialni pritiski se vršijo tudi v službi. To bo lahko dokazoval na sodišču in prav veselim se že tega,” navaja Brščič.

H. M.