Bertoncelj bi zaradi proračuna kar odstopil, Bratuškova ponuja za ministrico tujo državljanko Mlinarjevo, ki nima niti volilne pravice

Finančni minister Andrej Bertoncelj Foto: DZ/Matija Sušnik

“V tem primeru zelo verjetno tudi nimamo več finančnega ministra,” je finančni minister Andrej Bertoncelj (LMŠ) včeraj novinarjem povedal, kaj se bo zgodilo, če bo državni zbor jutri potrdil proračuna za prihodnji leti s poslanskimi dopolnili, ki so jih v odboru za finance izglasovali prejšnji teden.

Državno porabo so poslanci povečali za več sto milijonov evrov in s tem prebili tudi omejitve, ki jih določa fiskalno pravilo. Najbolj sporni sta dopolnili o 140 dodatnih milijonih za občine, ki sta ju predlagali opozicijski SDS Janeza Janše in NSi Mateja Tonina, podprla pa tudi Levica Luke Mesca. Skupaj imajo 41 glasov. Bertoncelj je tudi proti 90-milijonskemu dodatku za gorenjsko železnico.

Je tujec lahko minister?
Zdi se, da bo Bertoncelj ostal minister. Kot je povedal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubovič, so se predstavniki vladnih strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, ki združujejo 43 poslancev, že dogovorili, da bodo v četrtek v državnem zboru črtali te že v državni proračun in spremljajoče zakone vključene popravke. Nekoliko je še težava, ker vladajoči v DZ nimajo večine, a z nekaj pomoči obeh manjšincev in SNS Zmaga Jelinčiča jo lahko dosežejo.

Foto: STA

Je pa predsednica SAB Alenka Bratušek včeraj povedala, da namerava za ministrico za kohezijo premierju Šarcu že mesec dni predlagati avstrijsko državljanko Angeliko Mlinar, ki je za SAB kandidirala na evropskih volitvah. Predstavili so jo takrat tako:

Na volitvah poslancev v državni zbor Mlinarjeva ne bi mogla kandidirati, ker ni naša državljanka in zato v Sloveniji nima pravice voliti in biti voljena. Mnenja, ali je tuj državljan, ki nima volilne pravice, lahko minister, so različna. Praviloma veljajo za ministre enaka pravila kot za poslance in v tem primeru Mlinarjeva ne bi mogla postati niti kandidatka. A razlage zakonov so različne. Državljanstvo Mlinarjevi že nekaj časa urejajo, a postopki niso hitri. Precej neobičajno je, da nekdo zaprosi za državljanstvo, da bi lahko bil minister, torej eden od političnih voditeljev države.

Ni podobno Bajuku ali Česniku
V medijih dogajanje primerjajo z vstopom v slovensko politiko premierja in finančnega ministra Andreja Bajuka, kar pa je povsem napačna primerjava. Bajuk je imel slovensko državljanstvo. Podobno, kot ga je imel in ga ima minister za zamejce v sedanji vladi Peter Česnik, ki je v politiko vstopil preko Zaresa, danes pa je v SAB, lep del poklicne kariere pa je preživel v Avstraliji.

Za “liberalne” politike spretnosti ravnanja mimo ali povsem na robu zakonov niso neobičajne. V Spletnem časopisu sem zadnji mesec poročal o Nikoli Damjaniću, ki je bil programski svetnik na predlog PS Zorana Jankovića. Svetnikom zakon, da bi zmanjšal možnost korupcije, prepoveduje sklepanje poslov z javnim zavodom RTVS. Leta 2005 pa je Damjanićeva agencija Ninamedia dobila posel merjenja javnega mnenje za TVS. Zakon so obšli na obraten način, kot ga bo zdaj Mlinarjeva. Damjanić se je umaknil kot lastnik Ninamedie, letos pred poletjem, ko ni več programski svetnik, pa je popolno lastništvo spet prevzel.

Iz PS prihaja Bratuškova, ki zdaj predlaga tujo državljanko za ministrico. Na posnetku je Alenka Bratušek, ki lani ni bila izvoljena za poslanko, podobno to ni uspelo niti šefu DeSUS Karlu Erjavcu, s katerim klepeta, izvoljena pa ni bila za evropsko poslanko niti Mlinarjeva:

Klepetata ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in minister za obrambo Karl Erjavec, v ozadju je notranji minister Boštjan Poklukar. (Foto: DZ/ Matija Sušnik)

Ima pa Mlinarjeva tudi nekaj pozitivnih plati za prevzem resorja, ki skrbi za pridobivanje evropskega denarja, v katerem je premier Marjan Šarec Bratuškovi odstopil že dva ministra: najprej Marka Bandellija, pred dobrima dvema mesecema pa še Iztoka Puriča. Mlinarjeva, denimo, kot avstrijska državljanka nima težav z nemškim jezikom in ima izkušnje iz Evropskega parlamenta, kjer je nekoč zastopala avstrijsko liberalno stranko.

Peter Jančič, Spletni časopis

 • werth

  A, Alenka bi šla pa kar “z glavo skozi zid”.
  Vedno bolj mi postaja vprašljivo tudi njeno ministrovanje, če predlaga ideje, ki jih do zdaj nismo bili vajeni, niti jih naši zakoni ne navajajo, kot možne.
  Alenka, “ustavi konje” !

  • Rožle

   Se v avtomobilu peljeta Violeta Tomić in Alenka Bratušek. Nato pa avto obstane, obe izstopita.
   Tomička reče: “Uh, zmanjkalo nama je bencina…”
   Šivilja pa: “Madona si ti pametna, jaz bi se še kar naprej peljala !” …

   • Luiggi

    Torej Rozle,ti imas Tomicko (cefurko) za bolj pametno ,kot Siviljo?

    • Rožle

     Pri meni to v čem tekmujeta niti ni tako pomembno …
     če je pa tebi, si pa lahko komot vlogi obrneš ..
     Tako, da bo Šivilja šofer

   • werth

    ha, ha, ha, dobra… :)

 • Andrej

  Bravo Zmago, tvoja zmaga je narodni propad. Zdaj boš na svojem dvorišču lahko izopovedal svojemu ljubljencu: uspelo je, Slovenija je na kolenih. Pa ne pred Bogom, ampak pred komunisti.
  Če država nima dovolj lastnih državljanov za ministre, naj zapre štacuno in gre domov. Parlament in vlada ne moreta biti na tržišču kot fuzbal.

 • slosin

  ma jest bi bil kr zato, da postane Mlinarjeva ministrica…Če jo zavrnejo, se nam lahko zgodi, da bo ta položaj zasedel kakšen azilantski zumba iz Konga…

  • tohuvabohu

   Lahko bi kandidiral črni Peter iz Pirana, ki ni več župan.

 • Stajerka

  ….ali lahko pričakujemo, da bo Ahmad naslednji……mogoče minister za podjetništvo na črno??

 • montyamp

  Zato so se ušivi in garjavi banditi borili , da lahko danes žrejo nemško pomije .
  Hebem ti jaz take zmagovalce , bando primitivno katere potomstvo žre slovenske otroke in nastavlja tujce za župane in ministre .

 • montyamp

  – – – – – – – – IZDAJALEC – – – – – IZDAJALKA – – – – – –

  Narod lahko preživi svoje norce, celo ambiciozne. Ampak ne more pa preživeti IZDAJE od znotraj. Sovražnik na vratih je pomemben ampak je znan in nosi svoj prapor javno. Toda IZDAJALEC se prosto giblje med vrati, njegov potuhnjeni šepet šumi po vseh ulicah in slišati ga je tudi v dvoranah vlade same. IZDAJALEC ne izgleda kot IZDAJALEC , govori s tonom, ki je domač žrtvam, nosi njihov obraz in njihove argumente, pritožuje se nad podlostjo, ki jo kakor opaža. Razkraja dušo naroda in dela tajno, v noči ogrozi stebre na katerih sloni moč mesta. Okuži politično telo, da se ne more več upreti.
  Morilcev se je manj bati kot izdajalcev. (Markus Tilius CICERO leto 50 pred n.š.)
  Se pravi , bati se je treba temnordečih murglosrbskih IZDAJALSKIH EXEKUTORJEV IN PIROMANOV .

 • montyamp

  Nasledniki slovenskih povojnih jamarjev so tako polni neobvladljivo izkrivljenih neuravnovešenosti , da jim bo najbolje dati ustrezne orožne liste za topoglavost .

 • Rožle

  Po dolgem sušnem obdobju ..
  končno spet dež !!!

 • Unikatna

  Poslanci in poslanke koalicije kaj sploh delate v parlamentu, da se nastavlja tuje ljudi? Sram vas je lahko, očitno sami niste za nič! Še strokovnjakov nimate za posamezna ministrstva….

 • Andrej

  Šarčevi Bratuški ne morem reči drugega, kot: nespodobno povabilo. Niti najmanjšega občutka za narod nima. Niti najmanjšega.

 • Andrej

  Zanimivo, da predlogi SDS, ki podpirajo občine, rušijo državni proračun. Prav nič ga pa ne rušijo enormni odpisi dolgov, zbluzene študije, imaginarne investicije v reševanje globalne krize in podobne milijardne investicije.

 • janko

  Dokler ovce ne bomo začeli stradati, lahko z nami počnejo rdečuhi karkoli. Lačen si pa ful drugačen.

  • tohuvabohu

   Lačen si ful razkačen.

 • tomven

  “V tem primeru zelo verjetno tudi nimamo več finančnega ministra,”… saj tudi do sedaj ni bilo videti, da ga imamo!

 • tomven

  … Mnenja, ali je tuj državljan, ki nima volilne pravice, lahko minister, so različna…
  Ja mater no, a to je zdaj odvisno od tega, kako si kdo to predstavlja? Jebemti, za take stvari pa ja mora obstajati neka pravna podlaga, drugače je pa lahko minister tud moj pes. Res da ima že sedem let in bolj slabo piše, laja in grize pa dobro… 3,14 zda smo zmešana država, to ne moreš verjet !

 • werth

  g. Bertoncelj, te razumem.

 • samotoje

  Sasho Barona Cohena za ministra !

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!