Besede Mesca in skrajne Levice se niso dobro postarale – pomembnost obrambe in zavezništva v Natu še nikoli večja

Foto: STA

“Jaz mislim, da to nima nobenih potencialov, da bi se v resno vojno razrastlo. Še manj pa ima potencial, da bi na kakršenkoli način vplivalo na Slovenijo.” je še nedavno trdil Luka Mesec, ki je situacijo v Ukrajini ocenil kot popolnoma neresno. Ukrajinska kriza je eskalirala, Ruska vojska na vzhodu Ukrajine vztrajno izvaja intenzivne napade na tamkajšnje kraje in letalska oporišča, vojaške akcije potekajo v zraku kot na kopnem in trenutno situacijo so predvideli vsi, saj se zadnje tedne svet na vse pretege trudi najti diplomatsko rešitev. Radikalna stranka Levica pa med drugim nasprotuje zvezi Nato in oboroževanju Slovenske vojske.

Danes se je zgodila situacija, za katero je cel svet upal, da do nje ne bo prišlo. Klub poskušanju ureditve na diplomatski način se je svet resnosti situacije dobro zavedal. Od napetosti v Ukrajini, o kateri se govori že nekaj časa, do posledic, kot je dvig cen energentov, zaradi katerih so vse evropske države in tudi Slovenija ukrepale po svojih zmožnostih, da bi ljudem pomagale prebroditi krizo, ki je nastala in ki bo očitno še trajala. Grozeča morebitna vojna je bila resna za vse, vendar je Luka Mesec na podlagi svojega “znanja in izkušenj” očitno ocenil, da je vse skupaj samo “napenjanje mišic Rusije”.

Skrajno neprimeren komentar na ukrajinsko krizo Luke Mesca
Kot vedno je tudi tokrat trdil nekaj brez znanja in podlage, kar je sploh nedopustno za človeka na politični poziciji, ki javno zastopa interese ljudi, ki ga podpirajo. Še nedavno sta se na N1 televiziji soočila Luka Mesec in minister za obrambo Matej Tonin, kjer je tekla debata med drugim tudi o investicijah v Slovensko vojsko in pomembnosti vojske zaradi ukrajinske krize. Tonin je na morebitno vojno v Ukrajini in njene posledice opozarjal že takrat, pri čemer je izpostavil, kako pomembna je odgovornost Slovenije, kot članice mednarodne skupnosti, da spoštuje dogovore in v tem primeru tudi v ekonomskem smislu Ukrajini pomaga.

Foto: printscreen

Za Luko Mesca je ukrajinska kriza očitno le šala, sodeč po njegovih odgovorih novinarju. “Jaz mislim, da se je treba umiriti in ne zganjati panike, ker jaz varnostno situacijo, to kar Tonin omenja, v Ukrajini, berem takole: Putin zaradi notranje političnih razmer že praktično od leta 2010 malo napenja mišice proti Zahodu, Zahod oziroma NATO, pa to izkorišča, da se ustvarja neko ozračje strahu in da se dvigujejo obrambni proračuni in da seveda pač vojaška industrija prodaja pač svoje produkte članicam NATA”, je ukrajinsko krizo kot neresno opisal Mesec, kar je vzbudilo začudenje tudi v novinarju, ki ga je vprašal: “Torej vas ne skrbi, kar se dogaja zdaj v Ukrajini?”

“Jaz mislim, da to nima nobenih potencialov, da bi se v resno vojno razrastlo. Še manj pa ima potencial, da bi na kakršenkoli način vplivalo na Slovenijo.” je brezglavo zaključil Mesec, ki ne da ne spremlja političnega ozadja, ki vsakodnevno vpliva na Slovenijo, očitno niti malo ne pozna niti gospodarstva in ekonomije.

Posledice čuti cel svet, tudi Slovenija
Kar je sledilo kot prvo na borzah po ruskem priznanju doslej samooklicanih Ljudske republike Doneck in Ljudske republike Lugansk ter prvih mednarodnih sankcijah za režim Putina, so bile nemudoma dražje kmetijske surovine, dražja nafta, dražji plin. Višji stroški energentov pa se bodo posledično sčasoma prelili v višje cene hrane, goriv, ogrevanja za vse, tudi za Slovenijo. In očitno Mesec misli, da plin “pada iz neba”, saj je Slovenija poleg vsega močno odvisna tudi od ruskega plina, katerega dobava je lahko onemogočena zaradi trenutne situacije v Ukrajini.

Levica je vseskozi nasprotovala investiranju v vojsko in razpisovala referendume
Če se ozremo nazaj, je stranka Levica vztrajno nasprotovala investiranju v Slovensko vojsko, spomnimo, da je zbirala podpise za začetek zakonodajnega referenduma o zakonu o ratifikaciji sporazuma z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR), ki bi omogočil nakup osemkolesnih oklepnikov tipa boxer in kljub temu, da je bil s strani DZ potrjen, ga je Levica sicer neuspešno skušala preprečiti že s posvetovalnim referendumom. Toda v Levici se niso ustavili, v nadaljevanju so začeli ponovno zbiranje 2.500 podpisov za razpis zakonodajnega referenduma, s katerim bi volivci zavrnili po njihovem mnenju škodljiv zakon, saj bi šlo ne le za predrag, ampak tudi za nepotreben nakup orožja v času, ko bi država sredstva lahko namenila za druge, pomembnejše stvari. In kaj je pomembnejše v tem trenutku kot obramba majhne države kot je Slovenija?

“Ti oklepniki ne bodo namenjeni varovanju varnosti države, ampak le za misije Nata v tujini,” je takrat izjavil Mesec, pa vendar današnja eskalacija v Ukrajini nakazuje popolno nasprotje, dejansko je Slovenija odvisna od lastne varnosti, lastna obramba je ključna. Tonin je že takrat izjavil, da Levica ne razočara pri tem, kako poskuša demontirati Slovensko vojsko. Danes se je izkazalo, kako pomembna je moćna kredibilnost Slovenije v odgovornem ravnanju v mednarodni skupnosti, o kateri je govoril Tonin.

Tanja Brkić