Besedičenje Dejanja Židana, da Slovenija ni izgubila terana, je sramotno dejanje, sporočajo iz Slovenske demokratske stranke

Datum:

“V Slovenski demokratski stranki z žalostjo sprejemamo novico, da je Slovenija izgubila tožbo na Sodišču Evropske unije glede zaščite imena teran. V poslanski skupini SDS smo leta 2017 opozarjali, kaj se lahko zgodi zaradi neodgovornega dela tedanjega ministra mag. Dejana Židana. Slovenija oziroma tedanja Vlada RS ni uspela zaščititi imena teran, zato je današnje besedičenje oziroma celo proslavljanje uspeha mag. Židana, da “Slovenija ni izgubila terana,” sramotno,” se je odzvala največja parlamentarna in vladna stranka o izgubljeni tožbi proti Hrvaški v zadevi teran na Sodišču Evropske unije.

Slovenija je danes doživela novo zaušnico na evropskem sodnem parketu. V zadevi teran, ki jo je zakuhal nekdanji predsednik Socialnih demokratov mag. Dejan Židan v takratni vlogi ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je Hrvaški dovoljeno, da lahko v trženju svoje znamke Vina Istre napišejo na svoje stekleničke besedo teran. V SDS menijo, da ni bilo nikoli govora o izgubi terana, ampak o ekskluzivni uporabi imena teran za slovenske vinarje. Žal se je to z zavrnitvijo sodbe tudi zgodilo.

Slovenska južna soseda Hrvaška je po mnenju največje parlamentarne stranke pod posebnimi pogoji dobila možnost uporabe in izrabe imena teran, kar pa gre na veliko škodo slovenskih pridelovalcev terana. Tile so preveč verjeli in zaupali v politične odločitve Dejana Židana. “Zato danes ne moremo več izgovarjati “teran je bil, je in bo samo slovenski,” saj ga glede na delegirani akt in izgubo sodbe lahko uporabljajo tudi na Hrvaškem,” so se kritično odzvali v SDS na politične odločitve v zadevi teran nekdanjega kmetijskega ministra Dejana Židana iz vrst Socialnih demokratov.

Evropska poslana Romana Tomc razočarana nad Dejanom Židanom ter njegovimi ponavljajočimi napakami v zadevi teran
Podobno kritično se je na nov neuspeh Slovenije pred evropskimi sodnimi institucijami odzvala evropska poslanka iz vrst SDS Romana Tomc. Tudi za njo je bila odločitev sodišča v Luksemburgu pričakovana, saj je tudi sama proces v zadevi teran spremljala od začetka. Sama je bila med tistimi, ki so opozarjali, da se ta zgodba za Slovenijo ne bo dobro končala. “Narejenih je bilo preveč napak, izgubljenih preveč priložnosti. Takrat, ko bi moralo ministrstvo pod vodstvom Dejana Židana Evropski komisiji predložiti dokaze, argumentirano nastopati, se pogovarjati, tega ni storilo. S tem so zapravili priložnost, ko bi lahko vendarle ta postopek obrnili v svoj prid.”

Po besedah Tomčeve so se vrstile ene napake za drugo, kar so hoteli v času vodenja kmetijskega resorja Dejana Židana popraviti z tožbo pred Evropskim sodiščem v Luksemburgu. Kdor se je spoznal na postopke in zgodovino odločitev Evropskega sodišča je vedel, “da se za Slovenijo ta postopek ugodno razplete, zares izjemno minimalna,” se je odzvala Tomčeva. Takratnemu ministru Dejanu Židanu pa očita, “da si je s tem postopkom želel le oprati svoje ime, se izogniti odgovornosti in je s tem Sloveniji po nepotrebnem povzročil samo še dodatne stroške.”

Porazi na evropskih sodnih institucijah dokazujejo, da evropski pravni red ni slovensko pravosodje v rokah bivšega režima
Žal se je še enkrat izkazalo slabo delo preteklih levih vlad. Kljub večkratnim opozorilom takratne opozicije, kraških vinarjev ter ostalih strokovnjakov je predvsem nekdanji resorni minister za kmetijstvo Dejan Židan ostal gluh za opozorila. V največji parlamentarni stranki se sprašujejo, kdo bo prevzel za novo pravno blamažo na evropskem parketu. “Zato se v SDS sprašujemo, kdo bo plačal škodo slovenskim vinarjem, kdo in v kakšnem znesku bo plačal izgubljeno sodbo ter kdo bo prevzel politično odgovornost za novo izgubo – tokrat terana,” v svoji izjavi za javnost zapišejo v Slovenski demokratski stranki.

Slovenci si lahko le želimo, da je to zadnja izmed blamaž pred evropskimi in mednarodnimi sodnimi institucijami za Slovenijo. Slovenska tranzicijska levica je žal mislila, da tudi na mednarodnem pravnem parketu pravosodje deluje kot v Sloveniji, ki jo večinsko obvladujejo strukture bivšega režima. Slovenijo čaka ob koncu leta še ena sodba v zvezi z zasegi podatkov ECB v kriminalistični preiskavi na Banki Slovenije.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...