fbpx

Besni borci za osamosvojitev: oficir JLA rešen obtožb, sodni izvedenci njegovi bivši soborci

Foto: STA

Berislav Popov, nekdanji polkovnik Jugoslovanske ljudske armade, je na sodišču v Murski Soboti iztržil zavrnilno sodbo. Pri tem sta mu pomagala dva slovenska vojaška sodna izvedenca, Tomaž Pörš in Marko Unger, ki sta bila med vojno njegova soborca – na strani JLA.

Med častniki Slovenske vojske, predvsem tistimi, ki so se borili med osamosvojitveno vojno, je po odločitvi sodišča zavrelo. Zgroženi so predvsem nad tem, da je državni tožilec Žarko Bejek umaknil obtožbo proti Popovu na osnovi mnenj sodnih izvedencev Pörša in Ungerja, ki sta se med osamosvojitveno vojno skupaj s Popovom borila na strani JLA. Sodnik Branko Palatin je na osnovi umaknjene tožbe posledično sprejel rešilno sodbo za Popova, poroča Požareport.

Med vojno njegova soborca, rešujeta ga tudi danes
Po poročanju Požareporta je Unger med osamosvojitveno vojno deloval pod istim poveljstvom kot obtoženi polkovnik Popov; ta naj bi bil med vojaško akademijo JLA celo Ungerjev inštruktor. Tudi Pörš med vojno ni prestopil v slovensko Teritorialno obrambo. Tako sta 24 let po osamosvojitvi ravno ta dva sodna izvedenca, zaposlena v Slovenski vojski, praktično rešila nekdanjega polkovnika JLA, obtoženega vojnih hudodelstev zoper civilno prebivalstvo, med drugim tudi ropanja in žrtev.

Zakaj veterani in častniki molčijo?
Ladislav Lipič, predsednik Združenja veteranov vojne za Slovenijo, in Alojz Štajner, predsednik Zveze slovenskih častnikov, molčita. Oba sta nekdanja načelnika Generalštaba Slovenske vojske in med osamosvojitveno vojno sta bila odgovorna prav za območje Gornje Radgone.

Popov je na prvem sojenju dobil pet let zapora; na drugem sojenju, ki ga je vodil isti sodnik, pa je torej dosegel zavrnilno sodbo. Sodnik Branko Palatin je verjetno najbolj znan po tem, da je pred leti v razvpitem sodnem primeru oprostil domnevne napadalce na nekdanjega novinarja mariborskega časopisa Večer Mira Petka.

Berislav Popov, danes 71-letnik, je sojenje spremljal iz Beograda, kjer živi kot upokojeni oficir JLA. Po sojenju je Popov povedal, da “bi se sodišče lahko že prej posvetovalo s temi izvedenci“, Pöršom in Ungerjem, o morebitni odškodnini pa bo še razmislil, zaključuje Požareport.

A. D.