fbpx

Bila je blizu Drnovšku ter Golobiču in celo ministrica – ne razloči pa med Litvo in Latvijo

Majda Širca (Foto: STA)

Nekdanja vidna predstavnica LDS in Zares ter ministrica za kulturo v vladi Boruta Pahorja Majda Širca ima očitno težave z razlikovanjem Litve in Latvije. Preko Twitterja se je namreč obregnila ob torkov nagovor predsednika vlade Janeza Janše, ko je dejal, da je Litva razglasila epidemijo že 28. februarja in zapisala, da njegove trditve glede Litve niso pravilne. Pripomnila je, da Litva epidemije ni razglasila 28. februarja in pri tem pripela vir. Ena težava: podatki, iz katerih je izhajala, so veljali za Latvijo. 

“Ah, zakaj neki bi preverjal, če se vse prime in proda. Ampak vseeno: Litva ni razglasila epidemije 28. februarja, kot je trdil – takrat je evidentirala prvi primer okužbe. Razglasili so jo le en dan pred Slovenijo, ko je bilo okužb že mnogo več,” je opozorila nekdanja ministrica in urednica kulturnega uredništva RTV Slovenija Majda Širca.

S svojim zapisom se je obregnila ob tisti del govora, ko je Janez Janša pojasnjeval, čemu pri nas še vedno vztrajamo pri omejevalnih ukrepih za širjenje koronavirusa. “Epidemijo imamo v Sloveniji razglašeno od 13. marca letos. Mimogrede, Litva, ki je bistveno dlje od žarišča v Italiji, jo je razglasila že 28. februarja. Niste vedeli? Seveda ne, saj o tem v Sloveniji niso poročali. Tiste, ki smo pravočasno zahtevali ukrepe, pa so obtoževali, da sejemo paniko. Vendar neodgovorno, pravzaprav kriminalno dejanje spregleda in celo razširjanja nevarnosti, ni bilo omejeno samo na Slovenijo,” je poudaril Janša.

Njeni sledilci opazili zmoto
Če je Širca spregledala, da glede Litve navaja napačne podatke, pa tega ni mogoče trditi za njene sledilce. Med komentarji so se tako znašli: “Litva in Latvija….hm.”; “Bodimo usmiljeni, no! Ko je hodila Majdica v šolo, sta bili to še sovjetski republiki. Pa še tako podobni imeni imata. Je pač ZARES slabo informirana.”; “Ko hočeš nekaj pametnega povedat, a ne ločiš med Litvo in Latvijo.”; “Ampak tale Jožefa Širca ga pa pihne.”; “Zdaj vemo, zakaj je ZARES letel iz parlamenta.”

Komentarji govorijo sami zase. Je pa priporočljivo, da naslednjič, ko človek hoče izpasti pametno, vnaprej dobro preveri podatke, da ugotovi, na kaj se sploh nanašajo. Litva in Latvija sta sicer res sosednji državi, nikakor pa ju ni mogoče enačiti.

Hana Murn