fbpx

Bistvo sporočila ni ukinitev Foruma 21, ampak vprašanje, kaj ga bo nadomestilo: Nikoli ni tako slabo, da ne bi moglo biti slabše!

Foto: STA

Razvpito društvo Forum21, ki so ga ustanovili leta 2004, preden je nastopila prva vlada Janeza Janše, se po šestnajstih letih očitno ukinja. “Društvo praktično že skoraj leto dni aktivno ne deluje. V resnici nima ne kadrovskih, ne finančnih in tudi ne tehničnih pogojev, da bi v teh razmerah lahko nadaljevalo delo,” je v pismu članom zapisal Milan Kučan. Društvo naj bi sicer imelo 287 članov, med bolj vidnimi imeni najdemo Slavka Pregla, Boža Kovača, Nika Toša, Zdenka Roterja in Zorana Jankovića.

Društvo, ki je nastalo leta 2004, malo pred nastopom prve vlade Janeza Janše, se po šestnajstih letih ukinja, poroča Topnews. V pismu članom je predsednik društva Milan Kučan zapisal, da predlaga ukinitev društva Foruma 21 in da naj o predlogu upravnega in nadzornega sveta razmislijo, ter svoje stališče sporočijo do desetega januarja. “Odločitev ni bila ne lahka ne enostavna. Nekoliko jo je olajšala zavest, da je društvo v šestnajstih letih svojega delovanja uspešno uresničevalo svoje temeljno poslanstvo, in pa dejstvo, da se je od časa njegove ustanovitve v slovenski družbi do danes pojavila vrsta ustanov civilne družbe s podobnimi ambicijami: omogočati razpravo o aktualnih kulturnih, gospodarskih, političnih in socialnih vprašanjih. Prepričani smo, da boste znotraj njih lahko zadovoljili svoj interes po aktivnem družbenem delovanju”, je članom društva sporočil Kučan.

Tragična utvara bi bilo mišljenje, da se slovenski neformalni vladar in varuh neskrbnosti umika
Forum 21 pomeni eno najbolj tragičnih vsebin poosamosvojitvene Slovenije. Gre za organ, ki predstavlja splet kapitala in politike, ki je dejanski antipod demokracije. Seznam članov Foruma 21 je seznam ljudi, ki so, ali pa še vedno dejansko vladajo v Sloveniji. Trditvi, da Forum 21 razpušča, ker nima ne kadrovskih, ne finančnih in ne tehničnih pogojev,” lahko verjame samo naiven, meni zgodovinar dr. Stane Granda, ki je pojasnil tudi naslednje: “Forum 21 je s smrtjo Janeza Kocjančiča in še nekaterih res veliko izgubil, toda v tem ni problem. Milan Kučan je že pred tem ustvaril paralelni organ, ki ga sestavljajo dr. Zdenko Roter, zakonca Hribar, Niko Toš in verjetno še kdo. Taka ozka skupina je za njegov način dela, poleg Danila Türka so nam postavili vključno z Karlom Erjavcem vse nove obraze, veliko bolj primerna, predvsem pa učinkovita. Če mislimo, da so dosegli dno, se motimo. Nikoli ni tako slabo, da ne bi moglo biti slabše. Bistvo sporočila ni ukinitev Foruma 21, ampak vprašanje, kaj ga bo nadomestilo. Tragična utvara bi bilo mišljenje, da se slovenski neformalni vladar in varuh neskrbnosti umika.

Vir: Topnews.si

Po drugi strani pa politični analitik Aljuš Pertinač pravi, da sam Foruma 21 sicer ne bo pogrešal, se mu pa v splošnem zdi slabo, da se organizacije civilne družbe, pa naj se z njimi strinja ali ne, vse bolj selijo na ulice in na anonimne profile na družbenih omrežjih. Glede razlogov za ukinitev meni, da so takšni, kot jih je navedel Kučan: “Pomeni to, kar je Kučan povedal. Da ga ne morejo več vzdrževati. To pa zato, ker ni več koristen. Centri moči sedaj delujejo drugače, bolj individualno, z več neideološkimi povezavami,” je pojasnil.

Po Kučanovih besedah naj bi se društvo ukvarjalo s prihodnostjo
Kučan je sicer že pred leti priznal, da je prišlo do osipa članstva in udeležencev razprav in izpostavil, da je bilo tudi naraščanje stigmatizacije razlog za to: “Zlasti za ljudi, ki so nosili odgovornost za svoje kolektive, gospodarstvo, je bilo škodljivo, da so jih povezovali s Forumom 21.” Se pa ob tem ni strinjal, da bi bil Forum 21 nosilec starega in preživelega, saj se je, po Kučanovih besedah, društvo ukvarjalo s prihodnostjo in s temami, ki zadevajo prihodnost Slovenije. Ob desetletnici obstoja društva je tudi zanikal, da bi forum imel politično moč, kot mu jo pripisujejo nekateri, in skromno pripomnil, da si je niti ne želi.

Istega leta so Finance poročale, da je večina gospodarskega dela mreže Foruma 21 v težavah, preiskavah, insolvenčnih postopkih ali pa v zaporu in komentirale, da je več vidnih članov Foruma 21 iz gospodarstva po desetih letih v precej drugačnem položaju kot pred desetletjem, za njihove poteze pa plačujemo predvsem davkoplačevalci. V tem kontekstu so našteli nekaj imen, kot so Roman Glaser, Herman Rigelnik, Bine Kordež, Zoran Janković, Romana Pajenk, Tatjana Fink, Janez Bohorič in Edvard Svetlik.

Da osvežimo spomin na pretekla dogajanja, lahko omenimo še besede Stanislava Kovača, ki je leta 2013 zapisal: “V novinarstvu sem od leta 1990, ko je razpadala totalitarna SFRJ in nastajala nova slovenska država, vendar tako brutalne medijske cenzure, kot smo ji priča pri propadu Probanke in Factor banke ter brisanju sledi, ki vodijo h Kučanovemu omrežju iz Foruma 21 in bankrotiranemu nacionalnem interesu, ni bilo v času nove države še nikoli. Na koncu sta vlada Bratuškove in Banka Slovenije račun za to veliko svinjarijo izdala davkoplačevalcem. Sklenimo za vse, ki po vsem povedanem še vedno ne razumejo, kaj se dogaja v Sloveniji: dominantno medijski psi nič ne lajajo, Kučanova karavana iz Foruma 21 gre veselo dalje in se z debelimi denarnicami vsem smeji v obraz!

Foto: STA

Kakorkoli želi Kučan prikazati vlogo foruma, ni dvoma da ima svoje lovke napeljane povsod, kjer le ima kaj interesa. Čeprav se ves čas reklamira v vlogi navadnega upokojenca, pa si tudi tokrat ni mogel pomagati, da se ne bi vmešal v politični boj. Tako kot je nekoč stal za podporo Danila Türka, Zorana Jankovića, Alenke Bratušek, Mira Cerarja in Marjana Šarca, je bil v zadnjih mesecih velike medijske pozornosti deležen, zdaj že nekdanji kandidat za mandatarja, Jože P. Damijan – kar ni zgolj naključje, pač pa komanda strička Kučana. Da Forum 21 ne bi imel finančnih pogojev “da bi v teh razmerah lahko nadaljevalo delo,” je kar težko verjeti, vendarle pa verjetno, da je v obstoječi obliki postal nekoristen. Kar pa še vedno ne pomeni, da je tudi nedelujoč. Če smo malo pozorni, kaj hitro zasledimo, na katerih mestih in v kakšnem kontekstu se v zadnjem času pojavljajo imena, ki jih je naštel tudi dr. Granda, torej Zdenko Roter, Niko Toš, Spomenka Hribar, Tine Hribar in še nekateri.

Sara Bertoncelj