fbpx

Šarec je na levici očitno že med odpisanimi

Marjan Šarec (foto: STA)

“Marjan Šarec je svojo priložnost že imel, to priložnost smo mu dali tudi SD, ki smo ga podpirali brez velikih zadržkov in nismo bili tista stranka, zaradi katere je prejšnja vlada padla,” je glede možnega mandatarstva v intervjuju za Večer zatrdil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, s čimer je dal jasno in glasno vedeti, da predsednika LMŠ ne vidi v vlogi vnovičnega mandatarja. 

Ko je predsednik LMŠ Marjan Šarec tik pred začetkom epidemije novega koronavirusa odstopil, si je predstavljal, da bodo sledile predčasne volitve, s pomočjo katerih bo lahko sestavil novo vlado. Ko pa je uvidel, da se njegova računica ne bo zgodila, se je pričel boj med opozicijskimi strankami, čeprav so uradno sodelovale v koaliciji ustavnega loka (KUL) in se na vse pretege trudili rušiti Janševo vlado.

Potem, ko so jim propadli raznovrstni manevri so poskušali s ponujanjem možnega mandatarja. Od Jožeta P. Damijana so prešli na nekdanjega predsednika stranke DeSUS Karla Erjavca. Ker je Erjavcu pričela tik pred volitvami padati priljubljenost, se je marsikdo začudil, kako to, da je celo Šarec podprl Erjavca. Tedaj je Šarec črno na belem razjasnil vse dvome in povedal, da druge stranke iz vrst KUL v tem mandatu ne vidijo njegove stranke, kot take ki bi lahko vodila vlado.

Se odpira prostor za novo stranko ali bo medijski kartel pričel dvigati SD?
Očitno pa je Šarec odpisan tudi v prihodnje. V nedavnem intervjuju za Večer je namreč vodja poslanske skupine SD Matjaž Han na vprašanje, kdo ima več mandatarskega potenciala, Šarec ali predsednica stranke SD Tanja Fajon, zatrdil, da je to nedvomno Fajonova, ker v to iskreno verjame. “Marjan Šarec je svojo priložnost že imel, to priložnost smo mu dali tudi SD, ki smo ga podpirali brez velikih zadržkov in nismo bili tista stranka, zaradi katere je prejšnja vlada padla. Tanja Fajon ima veliko izkušanj na zunanjepolitičnem področju, ima diplomatske izkušnje, ki bodo v naslednjih letih zavoljo zapletenih političnih razmer v svetu zelo pomembne,” je zatrdil v odgovoru in dodal, da ima kot ženska prednost pred moškimi voditelji. Meni, da je temu še posebej tako v težkih situacijah.

Foto: Zajem zaslona

Han je sicer dejal, da je Fajonova v zadnjih mesecih dokazala, da je “umirjena in preudarna političarka”. Na vsakem pa je, da presodi o tem, a vsebina tvitov Fajonove je zgovorna in govori sama zase. Že samo, če primerjamo način vodenja Dejana Židana in Fajonove, je razlika več kot očitna. Kakorkoli, Han je dodal, da ima Fajonova podporo svoje stranke z relativno dolgo klopjo in da je prepričan, da bo dobila možnost za sestavo nove vlade. Kaže, da se stranka SD zaveda, da ima kot etablirana stranka boljši izhodiščni položaj, zato se poraja vprašanje, kaj bo z LMŠ in njeno močjo po državnozborskih volitvah, predvidenih naslednje leto.

Ker je prostor na levi sredini zaradi radikalizacije vseh strank na levici široko odprt, se poraja vprašanje, ali bodo režiserji iz ozadja šli na volitve z novo levosredinsko stranko z novim obrazom, ali pa bodo “umirili” skrajno Tanjo Fajon in bodo šli v smeri povezovanja. V vsakem primeru bo LMŠ žrtvovana in bo zelo ogrožen njen obstoj v prihodnjem sklicu parlamenta.

Nina Žoher