Bivši direktor NPU-ja Darko Muženič pod drobnogledom Evropskega javnega tožilstva

Bivši direktor NPU-ja Darko Muženič je v kazenskem postopku zaradi domnevne goljufije v škodo EU. (Foto: sta)

“Dne 10. 3. 2022 smo na centralnem uradu Evropskega javnega tožilstva prejeli kazensko ovadbo zoper osumljenega Darka Muženiča. Obveščam vas, da sem dne 21. 4. 2022 sprejel odločitev, da se v zgoraj omenjeni zadevi uvede preiskava,” je sporočil evropski delegirani tožilec Matej Oštir. 

Spomnimo, da je bila zoper nekdanjega šefa Nacionalnega preiskovalnega urada Darka Muženiča podana kazenska ovadba. Muženič, imenovan v času vlade Marjana Šarca, naj bi z goljufijo oškodoval Evropsko unijo, s tem pa si omogočil pridobitev protipravne premoženjske koristi v višini 60 tisoč evrov. Govora je o štirih kaznivih dejanjih povezanih z domnevno zlorabo evropskih sredstev. Kazensko ovadbo je podpisal bivši direktor Urada za preprečevanje pranja denarja, Damjan Žugelj.

Ta Muženiča bremeni “suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, kaznivega dejanja nevestnega dela v službi ter storitve kaznivega dejanja goljufije na škodo Evropske unije”. Kazniva dejanja naj bi storil še kot direktor urada za preprečevanje pranja denarja med letoma 2017 in 2018. Izdal pa naj bi ga njegov lastni rokopis, v katerem je po pisanju Bojana Požarja napisal oziroma naročil, da se posel “kljub formalno javnemu razpisu podeli zasebnemu podjetju Mikrografija, d. o. o.”

Evropski delegirani tožilec obravnava Darka Muženiča. (Foto: Nova24TV)

Po zadnjih informacijah pa je evropski delegirani tožilec Matej Oštir uvedel preiskavo v skladu z uredbo o EJT. Kot pojasnjuje tožilec, so dne 10. 3. 2022 na centralnem uradu Evropskega javnega tožilstva prejeli kazensko ovadbo zoper Muženiča, zaradi suma storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja oziroma uradnih pravic – goljufije v škodo EU. Oštir je 21. 4. 2022 sprejel odločitev, da se uvede preiskava.

Domen Mezeg