fbpx

Bivši Zaresovec Nikolovski uresničuje svoje sanje: Njegovo igro “Postani partizan” bodo igrali na mednarodnem turnirju!

Foto: STA/Facebook

V nedeljo se na sedežu Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič v Padričah obeta mednarodni turnir družabne igre “Postani partizan”, ki k igranju vabi z geslom “Prebudi v sebi narodnega heroja!”. Očitno je, da se igri, ki si jo je osmislil nekdanji podpredsednik Zaresa in raper Darko Nikolovski na račun promocije nekaterih znanih levičarjev, obeta popularizacija in s tem tudi ideološka indoktrinacija. 

Nikolovski, ki ga ljudje na Tržaškem poznajo kot sopevca Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič, izpostavlja da je sit, kako naj bi nekateri revidirali zgodovino. “V Sloveniji ni nekega normalnega odnosa do tega dela zgodovine, ki ga osebno izjemno cenim in zato sem začel razmišljati o tem, kako bi partizansko zgodovino približal mlajši generaciji. Pri tem ne mislim na šestletnike, pač pa na dvajset, tridesetletnike,” je povedal za Primorski dnevnik.

Popularizirati želi “najsvetlejši” del zgodovine
Nikolovski je izdal, da je igro osmislil z namenom, da bi populariziral po njegovo “najsvetlejši” del zgodovine, v kateri je očitno strnil dolgoletne ideje o tem, kako bi prepričal otroke v izkrivljeno črno-belo različico zgodovine, s kakršno nas vladajoči posiljujejo že vse od leta 1945. Seveda se ni za bati, da bi snovalec igre kaj besed namenil umorom, ki so se dogodili tekom vojne in po vojni, krvavi revoluciji in bedi, v kateri smo Sloveni živeli po letu 1945.

Igra za katero je potrebno odšteti kar 39,90 evra (brez vključenih poštnih stroškov) lahko igrajo najmanj štirje in največ šest igralcev. Za vsako leto preživeto v vojni mora igralec izpolniti po en ukaz s strani Glavnega štaba Partizanskih odredov Slovenije in pri tem napasti postojanko sovražnika. Tekom igre morajo igralci odgovarjati na vprašanja Partizanske šole ter se v zameno za točke udeleževati Posebnih misij. Poveljnik slovenskih partizanskih enot lahko postane le tisti, ki zbere najvišje število točk. Na uradni spletni strani, kjer Nikolovski promovira svojo stvaritev, je mogoče prebrati, da je mogoča tudi osvojitev “medalje za pogum”, kar igralcu omogoča, da postane “narodni heroj”.

Foto: Printscreen

Med levičarji navdušenja nad igro ne manjka
Glede na to, da znanje o NOB za igranje igre ni nujno, saj naj bi bila igra namenjena za pridobivanje znanja o zadevi je jasno kot beli dan, da bo igranje igre bolj koz za zabavo služilo za potvarjanje zgodovinskih dejstev. Nič čudnega ni, da je med najbolj navdušenimi levičarski bloger Roni Kordiš, ki že pred samo napovedjo igre kar ni mogel skriti svojega navdušenja. “Ko sem zasledil njegove objave na Facebooku, da pripravlja namizno družbeno igro Postani partizan, sem mu pisal z željo, da se preizkusim v njej. Namreč, tudi moje srce je na levi strani in moji stari starši so bili v partizanih. In ja, tudi mene boli potvarjanje zgodovine, ki smo mu priča od osamosvojitve Slovenije. No, Nikolovski se je odločil, da se ne bo tako preprosto uklonil in se je odločil za drugačno pot. Približati dogodke iz 2. svetovne vojne preko igre, ki jo lahko igrate v domačem krogu ali pa s prijatelji.”

Glede na to, da se je Kordiš z Nikolovskim dobil že marca, da sta odigrala igro, je dejstvo, da velja za dobrega poznavalca igre. Povsem mogoče je, da se bo na tokratnem mednarodnem turnirju pojavil še kakšen drug znan levičar ali pa nekdanji komunistični funkcionar, ki se mu kolca po preteklosti. Glede na številne žrtve, ki so jih pomorili med vojno in po vojni, lahko upamo, da med igralci ne bo opaziti otrok, saj ti kot najbolj ranljiv del družbe, ne bi smeli imeti prav nič skupnega z ideologijo, ki konstantno zavrača zgodovinsko resnico.

Hana Murn