fbpx

Bizaren intervju Damirja Črnčeca za Reporter, ki potrjuje, da pri LMŠ izgubljajo “samokontrolo”: Madžari naj bi na ukaz Janše vohunili za slovenskimi državljani

Damir Črnčec. (Foto: STA)

Svojih pet minut pozornosti je spet potreboval strokovni sodelavec v poslanski skupini LMŠ Damir Črnčec. V intervjuju za revijo Reporter je nekdanji tesen zaveznik Janeza Janše  napadel slovensko vlado, češ da je vedela za nakup vohunske opreme Pegasus in da preko Madžarov zasleduje svoje politične nasprotnike. Dodal je tudi, da slovenska vlada nima več v rokah predsedstva, ampak poteka že vse preko Francije in vrha Evropske komisije. To je le nekaj bizarnih obtožb na račun največje vladne stranke in aktualne vlade, ki jih je Črnčec natresel v svojem hišnem mediju.

Damir Črnčec je v zadnjih letih postal eden najbolj vplivnih igralcev na levem političnem polu. Njegova moč je rasla v času Šarčeve vlade, ko je opravljal nalogo državnega sekretarja za nacionalno varnost v vladnem kabinetu Marjana Šarca- Vedlo se je, da so represivni in varnostni organi v njegovih rokah. Velikokrat se je tudi šušljalo, da je bil prav Črnčec šef takratne Šarčeve vlade. Po uredniških pisarnah medijev, ki jih je imela LMŠ pod kontrolo, so nonstop telefoni – Damir Črnčec se je po naših virih znal zdirati nad uredniki, če so pisali narobe – in se vmešavati v delo novinarjev. Postal je notorično  zaskrbljen, kdo vse bi lahko bil povezan s stranko SDS, ki jo je sicer sam dolgo podpiral do svojega “salto mortale” političnega preobrata.

Spomnimo, da se je Damir Črnčec zapletel skupaj z Marjanom Šarcem in Rajkom Kozmeljem v afero zaposlitve Šarčeve znanke na Sovi. Ne glede na to, da so vsi trije tajili, je več dejstev in dokazov jasno nakazalo, da so bili vsi trije globoko vpleteni. Črnčec je bil znan po kadrovskih potezah na Telekomu, saj je tja namestil svojo zaupnico in diplomantko Vido Žurga. Enako je bil vpliven na največji zasebni televiziji POP TV, kjer se jih je hitro prijel vzdevek LMŠ TV. Tudi zato, ker je nekdanja novinarka 24ur Irena Joveva leta 2019 postala evropska poslanka na Šarčevi listi. Enako je poskrbel, da se je pred kongresom DeSUS-a pojavila fotografija Erjavečevega porscheja. Znan je bil tudi po tem, da je zasledoval tako koalicijske partnerje kot poslance opozicije. Zato je zadnji intervju v Reporterju vse bolj nervoznega in agresivnega Črnčeca sila nenavaden.

Črnec je izjavil, da madžarski premier Orban za Janezo Janšo zasleduje politične nasprotnike. (Foto: STA)

Črnčec obtožil vlado, da preko Madžarske vohuni za slovenskimi državljani
Že pred meseci se je pisalo, da bi prav Črnčec uradno prevzel LMŠ. Ta projekt se je zaustavil po katastrofalnem nastopu strokovnega sodelavca v poslanski skupini LMŠ na Tarči.

V zvezi s tem je izjavil, da madžarski premier Viktor Orban po nareku slovenskega predsednika vlade Janeza Janše prisluškuje svojim političnim nasprotnikom. Črnec se sprašuje, ali si slovenska javnost ne zasluži odgovora, zakaj je predsednik vlade odšel v neko tujo državo, se srečal s predstavniki podjetja, ki so programsko opremo Pegasus prodali več državam, tudi Madžarski, a o tem ni nobene zabeležke.

Zakaj bi moralo slovensko vlado zanimati, kdo je kupec opreme Pegasus in kaj z njo naročniki pričnejo? Izraelski predstavniki podjetja so po izbruhu afere večkrat zatrdili, da se njihovi izdelki uporabljajo izključno pregonu najvišjega kriminala, ne pa nadziranju ljudi v družbi.

Damir Črnčec trdi, da bo francoski predsednik Macron še pred zaključkom slovenskega predsedovanja prevzel vajeti iz Slovenije. (Foto: Gov.si)

Črnčec strokovno trdi, da bo Francija prevzela vajeti predsedovanja Svetu EU Sloveniji
Črnčec je komentiral tudi predsedovanje Slovenije Svetu Evropske Unije. Podobno kot Marjan Šarec v intervjuju za Mladino je dejal, da bodo Francozi v kratkem prevzeli predsedovanje iz rok Slovenije. To je Črnčec podkrepil z izjavo, da sta se prav na to temo srečala francoski predsednik in predsednica EK.

V to lahko dvomimo, saj je slovenska zunanja politika pod sedanjim zunanjim ministrom dr. Anžetom Logarjem zelo napredovala in v kratkem času na področju zunanje diplomacije naredila več kot pretekle tri leve zaporedne vlade. Logar se lahko pohvali, da je bil prvi minister po letu 1997, ki je na uradnem obisku sprejel ameriškega sekretarja za zunanjo politiko Mika Pompea.

Damir Črnčec je sicer eden najbolj spretnih in pretkanih političnih igralcev ta hip. S svojo vojsko agentov na Sovi ima na zalogi dovolj podatkov, da lahko spodnese kogar koli. Le spomnite se na notranje boje v času Šarčeve vlade, ki jih je iz ozadja režisiral prav Damir Črnčec. A njegovo politično preživetje pri LMŠ ni več zagotovljeno. Zato se stranki mudi na volitve, čakanje na redni rok prihodnje leto je lahko zanjo usode, kajpak zaradi pojava novega političnega obraza. Vprašanje pa je, koliko simpatij čedalje bolj agresivni, razdiralni in sovražni Črnčec še uživa med Slovenkami in Slovenci – če jih sploh kdaj je.

Luka Perš