fbpx

Bizarno: Luka Mesec z razumevanjem ekonomije niti do pet ne seže socialistu Ciprasu!

Koordinator Levice Luka Mesec. (Foto: STA)

Medtem ko Ciprasova grška vlada v letu 2019 načrtuje 3,5-odstotni primarni proračunski presežek, znižanje davka na dobiček za 4 odstotke točke in znižanje nepremičninskega davka, Meščeva vlada v Sloveniji načrtuje strukturni primanjkljaj, uvedbo nepremičninskega davka in dvig davka na dobiček. Če je kdo mislil, da je Cipras skregan z ekonomsko logiko, pa je treba poudariti, da gre Luki Mescu še huje, precej huje.

Mesec je trenutno študent ljubljanske ekonomske fakultete, kjer je vpisan že od leta 2013. Škandal24 v skladu z informacijami virov blizu fakulteti poroča, da v petih letih, odkar je študent ekonomske fakultete, ni opravil kaj veliko izpitov. Neuradno se številni na fakulteti distancirajo od po mnenju mnogih najbolj neumne politične izjave o gospodarstvu zadnjega desetletja, da je “izvoz Ahilova peta slovenskega gospodarstva”, ki jo je v predvolilnem času ubesedil prav ekonomski “strokovnjak” Mesec.

Na strani Državnega zbora Republike Slovenije je mogoče prebrati, da je Mesec po diplomi iz Evropskih študij – družboslovni vidiki (UN) na Fakulteti za družbene vede deloval kot direktor Inštituta za delavske študije, ki v času, ko ga je vodil njegov ustanovitelj Luka Mesec, ni imel zaposlenih, kot tudi ne prihodkov.

Ekonomijo razume po svoje
Mesec je predstavnik stranke Levica, ki je odločno nasprotovala privatizaciji NLB, ki je bila prodana prepozno in – zaradi zavlačevanja Cerarjeve vlade – po mizerni ceni. Spomnimo na njegov nedavni nastop na RTV Slovenija, kjer je izpostavil, da je zaradi njihovega sodelovanja prišlo do zvišanja minimalne plače. “Za 100 evrov je višja socialna pomoč, konec je varčevanja pri socialnih transferjih, 100 milijonov bo več za zdravstvo,” je podrobneje opisal, kakšna je smer, kakršne si v skrajni Levici želijo. Nato pa je nadaljeval glede razlike, ali bi z vlado sodelovala levica ali desnica: “Znižali bi DDV in bi izginilo 600 milijonov, znižali bi dohodnino in bi izginilo 300 milijonov, proračun bi bil prazen.” Seveda to ni res, saj denar ne bi nikamor izginil, ampak bi ostal državljanom, ki so med davčno bolj obremenjenimi.

Luka Mesec in Slavko Bobovnik (Foto: posnetek zaslona)

Mescu pa je vendarle jasno, da nas je Češka v zadnjih 15 letih prehitela, danes namreč izvaža precej več visokotehnoloških produktov kot Slovenija. Očitno pa mu ni jasno, zakaj je tako. Češka namreč ni tako uspešna zaradi več države, ampak prav nasprotno, zaradi manj države! Po podatkih IMF sicer bruto domači proizvod na prebivalca, prilagojen glede na kupno moč, na Češkem znaša 37.420 ameriških dolarjev, v Sloveniji pa 36.830 dolarjev. Ob tem pa je potrebno tudi upoštevati, da je Češka v celoti ekonomsko svobodnejša od Slovenije, zato ni čudno, da je tako – ekonomska svoboda je namreč ključni dejavnik, ki vpliva na ekonomsko aktivnost in gospodarsko rast.

Ujezil Gospodarsko zbornico Slovenije
Na njegovo nepoznavanje ekonomije so v preteklosti opozorili tudi v Gospodarski zbornici Slovenije, potem ko je Mesec v eni izmed oddaj Tarča zabrusil, da je delitev dobička med lastnike nezakonito in kriminalno dejanje. “Ta absurdna izjava razkriva nepoznavanje temeljne zakonodaje s področja gospodarstva, kakor tudi nepoznavanje in nerazumevanje zakonitosti delovanja gospodarskega in družbenega sistema, kar je zlasti za poslanca nedopustno. Luka Mesec ni napadel samo Igorja Akrapoviča, temveč najuspešnejše slovenske gospodarstvenike, ki so ustvarili na tisoče delovnih mest in s svojim delom prispevali stotine milijonov v slovenski proračun in državni blagajni,” so ogorčeno poudarili na zbornici. Kot lahko vidimo, je socialisti Cipras, ki je daleč od ekonomskega veleuma, doktor za koordinatorja poslanske skupine Levica.

H. M.