Bizarno: Milan Kučan, ki je stal za aretacijo četverice JBTZ, ki je sprožila osamosvojitveno vojno, obsodil članice EU in španske oblasti zaradi aretacije Puigdemonta!

Milan Kučan (foto: STA).

Na nedeljsko aretacijo odstavljenega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta se je danes odzval tudi bivši predsednik republike Milan Kučan. Kot je zapisal v svoji izjavi, so “zaradi sporazuma o sodelovanju v kazenskih zadevah zdaj članice EU postale instrument španskega preganjanja legitimnih političnih razmislekov in njihovih nosilcev”. Spomnimo, da je bil Kučan nekoč del represivne oblasti, ki je dala aretirati četverico Janša, Borštnar, Tasič, Zavrl, ki je sprožila osamosvojitvene procese, hkrati pa je bil vse do bridkega konca Jugoslavije nasprotnik osamosvojitve.

Na včerajšnjo aretacijo odstavljenega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta se je odzval tudi nekdanji šef komunistov Milan Kučan, ki je v času osamosvojitve Slovenije skrbel, da do nje ne bi prišlo, saj to nikoli ni bila njegova intimna opcija. Očitno ima zaradi svoje takratne vloge slabo vest, ki pa jo želi prikriti s podporo samostojni Kataloniji.

Kriza v Kataloniji s Puigdemontovo aretacijo po Kučanovi oceni dobiva “dodatne zaskrbljujoče razsežnosti”. “Nerazumljiv je zato molk EU. Strah pred morebitnimi podobnimi stremljenji v različnih delih Evrope ne more biti razlog za zatiskanje oči, kaj šele za pristajanje na nedemokratično oblastniško ravnanje,” je zapisal. “EU potrebuje ugled in vero Evropejcev, da ne bo odstopala od svojih demokratičnih temeljev in vrednot. Prav zato je čas za apel EU španski vladi, naj problem Katalonije rešuje z dialogom in demokratičnimi političnimi sredstvi,” je še zapisal Kučan.

Menil je tudi, da se je Španija z evropskimi pripornimi nalogi, aretacijami, grožnjami z drastičnimi zapornimi kaznimi ter podaljševanjem zaporov za uradne predstavnike Katalonije “odrekla možnosti, da bi katalonsko krizo, ki je imanentno politična, reševala s političnimi sredstvi”. “Odločila se je za nasilje in represijo v upanju, da bo uspela preprečiti politično izrekanje Kataloncev o svoji prihodnosti. Njen poskus prenesti zahtevno politično vprašanje na polje kazenske politike pa žal nujno vodi v grobe kršitve političnih svoboščin ter posege v dostojanstvo Kataloncev, ki so tudi državljani EU,” je zapisal Kučan.

Tukaj pa lahko vidite, kaj je Kučan izjavil, ko je šlo za osamosvojitev Slovenije:

C. Š.