fbpx

Bizarno: Slovenska vlada bi disciplinirala Madžarsko in Poljsko, hkrati pa je dopustila milijardno pranje iranskega denarja v državni banki NLB in čez mejo nezakonito spustila več kot pol milijona migrantov

Foto: sta

Vlada Republike Slovenije je poslanke in poslance državnega zbora pred dnevi seznanila, da je Slovenija med 15 državami podpornicami predloga Švedske za nadaljevanje gonje proti Madžarski in Poljski, proti katerima je Evropska unija že leta 2017 napovedala kazenske sankcije zaradi domnevne hude kršitve demokracije in evropskih vrednost. Napoved časovno sovpada z medijsko gonjo, ki jo je v teh dneh s serijo proti madžarskemu predsedniku Viktorju Orbanu nastrojenih prispevkov sprožila javna Televizija Slovenija na svojem spletnem portalu in odločitvijo Marjana Šarca, da poskuša utišati vse do vlade kritične opozicijske medije. V zvezi z napovedjo Šarčevega levičarskega šestorčka se je na svojem Twitter profilu oglasil tudi poslanec Slovenske demokratske stranke Branko Grims, ki je zapisal, da ja Vlada Republike Slovenije, ki je dopustila milijardno pranje iranskega denarja v državni banki NLB, in ki je nezakonito spustila čez mejo več kot pol milijona migrantov, zadnja, ki bi lahko omenjenima članicam Višegrajske skupine očitala kršitev prava. Vladi RS tako Grims svetuje, naj najprej pomete pod svojim pragom.

Naj spomnimo, da je Evropski parlament lani jeseni proti Madžarski sprožil postopek zaradi domnevne kršitve temeljnih evropskih pravic v tej državi, a sta Poljska in Češka nemudoma napovedali blokado uvedbe sankcij proti Madžarski, so poročale tudi tuje tiskovne agencije. EU pod vodstvom Jeana Clauda Junckerja je želela prvič v zgodovini začeti postopek za sprožitev 7. člena pogodbe EU, katerega skrajni ukrep bi bil odvzem glasovalnih pravic Budimpešti. Odločitev pa morajo potrditi še države članice EU, zato je možnost za uspeh takšnih sankcij praktično nična.

Gonja se je sprva začela s poročilo nizozemske evroposlanke Judith Sargentini iz vrst Zelenih, potem pa je septembra Evropski parlament sprejel poročilo z zahtevano dvotretjinsko večino. Poročilo Budimpešto obtožuje utišanja neodvisnih medijev in intelektualcev, odstranitve neodvisnih sodnikov, onemogočanja nevladnih organizacij in razmaha korupcije. Zdaj lov na “duhove” nadaljuje Švedska, ki se je zaradi levičarske multi kulti politike iz obljubljene dežele prelevila v migrantski geto z no-go conami, kar se zdi Branku Grimsu še posebej ironično. Po njegovih besedah je edina “krivda” Madžarske in Poljske v očeh bruseljskih birokratov ta, da si v teh dveh državah ne želijo biti takšni kot Švedi, ki so izjemno slab vzor ponesrečene priseljenske politike.

Poljska: Vsakršna dejanja proti državam članicam samo poglabljajo notranji razkol v EU
“Če bo prišlo do razprave na Svetu EU, bomo proti. Blokirali bomo odločitev,”
je lani poročanju francoske tiskovne agencije AFP takoj poljski zunanji minister Jacek Czaputowicz na skupni novinarski konferenci z litovskim kolegom Linasom Linkeviciusem. “Vsaka država ima suvereno pravico, da sprejema reforme, ki se ji zdijo potrebne,” pa so takrat sporočili s poljskega zunanjega ministrstva in ocenili, da vsakršna dejanja, usmerjena proti državam članicam, služijo le za poglabljanje razlik znotraj EU in povečujejo nezaupanje državljanov v evropske institucije.

Pritiski proti Poljski in Madžarski so samo eden v dolgi vrsti razlogov, zakaj se utegne po napovedih poznavalcev političnih razmer na prihajajočih evropskih volitvah pripetiti velik obrat v desno s premočno zmago desnih političnih strank. Ena izmed držav, ki še vedno drži podporo zgrešeni bruseljski represivni politiki, ki želi državam odvzeti suverenost in jim vsiljevati svojo voljo, je očitno tudi Republika Slovenija pod vodstvom Marjana Šarca.

T. F.