Bizarno: Šarec krivdo za izpuhtele milijone na račun šole, ki se še ni začela graditi, poskuša zvaliti kar na svojega predhodnika!

Predsednik vlade Marjan Šarec. Foto: sta

Po pojasnila glede projekta OŠ Frana Albrehta v Kamniku, na račun katerega je v času Šarčevega županovanja izpuhtelo celo več kot milijon evrov, smo se obrnili tudi na kabinet predsednika vlade. Kot kaže, Šarec zdaj poskuša krivdo za vse skupaj prevaliti kar na svojega predhodnika Smolnikarja, pa čeprav so prav z začetkom Šarčevega županovanja poskočila nakazila podjetjem Atelje Hočevar, CSE Invest in Proctor in se nadaljevala skozi celotno njegovo županovanje, prav tako pa je v tem času prišlo do podražitev projekta.

Na Nova24TV smo že poročali, da je v času županovanja Marjana Šarca v Kamniku iz občinskega proračuna izpuhtelo celo več kot 1,5 milijona evrov samo za 8 let projektiranja OŠ Frana Albrehta, ki se sploh še ni pričela graditi. A to še ni vse, po najbolj konservativnih ocenah se je vrednost celotnega projekta, brez že omenjenih stroškov projektiranja, povzpela že na kar 21 milijonov evrov, pri čemer gre glede na vrednost za enega najdražjih projektov v tej občini in eno najdražjih osnovnih šol. Po pojasnila smo se obrnili tudi na vlado in kot kaže, zdaj poskuša Šarec krivdo prevaliti na svoje predhodnike in naslednike, le sam ni ničesar kriv, pa čeprav se je s projektom zavlačevalo v času njegovega mandata, takrat pa je prišlo tudi do podražitev in nakazil omenjenim podjetjem.

Šarec zvrača krivdo na predhodnika, a dejstvo je, da so nakazila potekala med njegovim županovanjem
Iz kabineta predsednika vlade zdaj pojasnjujejo, da je bil že leta 2007 v Uradnem listu RS in na spletni strani Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije objavljen natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve objektov, dveh osnovnih šol s pripadajočo zunanjo in komunalno ureditvijo v treh sklopih, natečajno gradivo pa naj bi pripravila občina Kamnik v sodelovanju z omenjeno zbornico. Takrat je v Kamniku še županoval Tone Smolnikar, pripadnik trde linije SD, in prav on si je za naslednika izbral Šarca. Ta je med kampanjo večkrat poudaril, da ni želel upoštevati napotkov predhodnika, Smolnikar pa je potožil, da ga je Šarec popolnoma odstranil iz lokalne politike, in se je prav zato posledično ponovno odločil kandidirati za župana na nedavnih lokalnih volitvah lansko leto. A kot si je Šarec popolnoma podredil lokalne medije in v njih po sovjetskem vzoru uvedel cenzuro, kot smo na Nova24TV že poročali, je tako postopal tudi na drugih področjih, saj so prav z njegovim začetkom vodenja občine nakazila omenjenim podjetjem poskočila in se nadaljevala skozi celotno njegovo županovanje. Kot vse kaže, v skoraj osmih letih Šarec ni storil kaj dosti, da bi preprečil sumljiva nakazila, gradnja šole pa se še ni niti začela.

Foto: STA

V času Šarčevega županovanja se je projekt podražil in tako postal eden najdražjih
Projekt se je tudi izredno podražil v zadnjih 12 letih in v kabinetu predsednika vlade to pojasnjujejo takole: “Vrednost osnovnega projekta in nato kasnejših sprememb je bila določena na podlagi postopkov, skladnih z veljavno zakonodajo, objavljenih na portalu javnih naročil, in po naših informacijah, glede na kompleksnost in kvadraturo, ne odstopa bistveno od cen drugih projektov. Res pa je, da gre za začetno stanje iz leta 2007 ter da je bilo projekt potrebno prilagoditi, kar je povzročilo dodatne stroške, ki bi bili, v primeru, če k spremembam ne bi pristopili, lahko mnogo višji.” Kot smo na Nova24TV že poročali, gradbena investicija, ki jo je Marjan Šarec projektiral dolgih 8 let, zdaj znaša že kar neverjetnih 21 milijonov evrov, kar je več kot štirikratno presežena vrednost povprečne osnovne šole v Sloveniji.

Igor Žavbi (Foto: STA)

Kabinet predsednika vlade se cinično sklicuje na upoštevanje zakonskih določil in na to, da je portal Kamnik.info vlogo za dostop informacij javnega značaja vložil šele po odhodu Šarca, a tam je bil Žavbi!
Na vprašanje, zakaj na občini v času, ko je bil Šarec še župan, niso želeli izročiti projektne dokumentacije, kabinet predsednika vlade cinično odgovarja, da je informacija, da na občini niso želeli izročiti projektne dokumentacije, pavšalna “in ne drži, koristen bi bil podatek, komu je niso želeli izročiti, seveda z upoštevanjem veljavnih zakonskih določil”. Že 12. oktobra lani, torej še pred lokalnimi volitvami, se je portal Kamnik.info namreč poskušal dokopati do podatkov glede projekta, zato je občino Kamnik zaprosil za podatke v povezavi s tem. Tematika je razumljivo predstavljala eno izmed glavnih predvolilnih tem, medtem pa je bilo rečeno, da naj bi bila v poteku faza pridobivanja gradbenega dovoljenja za novo šolo. Pri pridobivanju informacij pa ni neuspešen samo Kamnik.info, ampak tudi širša javnost, kot smo na Nova24TV že poročali, v glavnem starši otrok, ki obiskujejo OŠ Frana Albrehta. V času, ko so se začele poizvedbe glede projekta, je občino začasno vodil nekdanji podžupan Kamnika iz vrst LMŠ Igor Žavbi, ki je tudi bratranec obsojenega džihadista Roka Žavbija in je bil pričakovano poražen v drugem krogu, v katerem je zmagal Matej Slapar. Žavbi ima sicer samo srednjo gostinsko šolo, a to očitno ni bila ovira, da bi dobil zaposlitev v kabinetu ministra za javno upravo Rudija Medveda. Je bila to nagrada za kritje hrbta, dokler je bil ta še na občini?!

J. Ž.