fbpx

Blaž Mazi je nov “neodvisni” novinar, ki je pod Golobom postal politik

Blaž Mazi prav tako prihaja Iz novinarstva (foto: GOV)

Tok kadrovanja na Ministrstvu za kulturo deluje, kot da je glavni pogoj za zaposlitev delo v levičarskih medijih. Potem ko je že junija Golobova vlada razrešila dotedanjo generalno direktorico direktorata za medije na kulturnem ministrstvu Uršulo Menih Dokl, je zdaj za vršilca dolžnosti imenovala generalnega direktorja Blaža Mazija, še enega “neodvisnega” novinarja.

Z 19. septembrom za naslednjih šest mesecev na mesto v. d. direktorja direktorata za medije prihaja že tretji novinar, ki se je zaposlil na kulturnem ministrstvu. Blaž Mazi je bil v preteklosti namreč novinar časnika Dnevnik, nato pa se je preselil na Radio Slovenija.

Vlada je v sredo med drugim odločala o imenovanju vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za medije na ministrstvu za kulturo. Po poročanju STA je ministrica Asta Vrečko predlagala očitno najbolj primernega, Blaža Mazija, ki prav tako kot še dva njena sodelavca, prihajata iz novinarstva. Spomnimo, da je v kabinet ministrice julija kot svetovalec prišel raziskovalec medijev, predavatelj in voditelj podkastov Lenart J. Kučić. Kot svetovalec za odnose z javnostmi pa se je ekipi Vrečkove pridružil dolgoletni novinar Dejan Štamfelj. Med ostalim je bil Mazi zaposlen kot urednik uredništva na RTV Slovenija, kjer pa je bil zelo vpet tudi v delovanje Programskega sveta RTV Slovenija.

Lenart J. Kučić in Dejan Štamfelj (Foto: montaža Demokracija, STA, Facebook)

Konec junija lani je Janševa vlada na čelo direktorata za medije imenovala Uršulo Menih Dokl, ki pa jo je Golobova vlada na eni svojih prvih sej razrešila. Mazi je imenovan za v. d. direktorja, mandat bo nastopil z 19. septembrom. Mandat bo trajal do imenovanja generalnega direktorja po predhodno izvedenem javnem natečaju, vendar največ za šest mesecev.

Kot poroča STA, je pred Mazijem veliko izzivov, prioriteta pa naj bi bila sprememba medijske zakonodaje, saj je Vrečkova presodila, da obstajajo problemi, kot so netransparentnost lastništva, poskusi podrejanja novinarskega dela, vse pogostejši primeri sovražnega govora ter tudi kriza poslovnih modelov in negotovost novinarskih zaposlitev. To slednje je najbrž vplivalo na njen izkaz “dobrodelnosti”, pa zato veselo zaposluje vse novinarje? Vrečkova je napovedala tudi novi zakon o Radioteleviziji Sloveniji, s katerim bi “umaknila politiko” iz javnega zavoda, vendar bo o tem odločalo ljudstvo na referendumu.

Tanja Brkić