fbpx

Dela v zasebni kliniki in zagovarja dopolnilno zavarovanje; Levica bi ga utopila v žlici vode

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. (Foto: sta)

Po neuradnih informacijah bo s položaja državne sekretarke na zdravstvenem ministrstvu odšla še Breda Božnik. Ob tem gre spomniti, da mandat zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana traja šele tri mesece in pol, kar bi pomenilo že četrti odhod iz njegove začetne ekipe sodelavcev. Prav tako je številne dolgoletne uradnike vodstvo že premestilo. V javnosti pa se pojavljajo namigovanja, da bi Bešič Loredan lahko kmalu odstopil. Moteč je za skrajno Levico, ker je zasebnik in pristaja na dopolnilno zavarovanje. 

Omenjena Breda Božnik zaenkrat informacije glede svojega odstopa z mesta državne sekretarke na zdravstvenem ministrstvu ni niti potrdila niti zanikala. Sporočila je samo, da zadeve ne želi komentirati. Informacije pa niso potrdili niti na ministrstvu, so pa sporočili, da ima bolniški dopust. Razlogi za morebitni odhod uradno niso znani. Kot državna sekretarka se je v javnosti pojavila le malokrat, čeprav je bila njena zadolžitev primarno zdravstvo. Slednje bi moralo biti tako za vodstvo ministrstva kot za vlado ključnega pomena, poroča N1.

Rožnikova je bila najprej sicer zadolžena za socialno varstvo. Bila je direktorica doma za ostarele v zasebni lasti SeneCura Vojnik in vodja Socialne zbornice. V času premierja Marjana Šarca pa je delovala kot državna sekretarka na ministrstvu za delo, ki ga je takrat vodila Ksenija Klampfer. Prav tako se je v javnosti redko pojavljala Aleksandra Lah Topolšek, sicer zadolžena za področje zdravstvene nege. Z ministrstva je odšla v začetku septembra. Tudi ona odhoda ni želela komentirati. Od državnih sekretarjev, ki jih je vlada imenovala 2. junija 2022, pa je na ministrstvu za zdravstvo ostal le Tadej Ostrc, pristojen za področje strategije spopadanja s covidom-19.

Nekateri vidni predstavniki Golobove vlade: premier Robert Golob, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in Šarčev “multipraktik” Aleš Šabeder. (Foto: STA)

Lah Topolškovo je nadomestila Tjaša Vidic, ki je pred tem vodila kabinet ministra. Najprej je mesto zasedala Sandra Kašca, a je kmalu zaradi katastrofalnih razmer odšla. V tem trenutku je vodja kabineta Nada Davidovič, prejšnji teden pa je ministrstvo zapustil tudi Iztok Kos. Je pa bilo v treh mesecih in pol, torej od začetka mandata, zamenjanih oziroma premeščenih tudi več uradnikov, ki so funkcijo opravljali že leta. Zamenjan naj bi bil skoraj celotni sektor za zdravila in medicinske pripomočke. Trenutno ga vodi Damir Domjan. V ozadju zamenjav naj bi bile po uradnih informacijah potrebe delovnega procesa in potrebe po povečanju učinkovitosti dela.

Bešič Loredan je moteč za Levico, ker je “dvoživka” in ker se ne želi odpovedati dopolnilnemu zavarovanju
Obstajata pa še dve neformalni razlagi za številne menjave. Prva so slabe razmere na zdravstvenem ministrstvu. Številni naj bi bili nad Bešičem Loredanom razočarani, premeščeni dolgoletni uradniki pa z vodstvom ministrstva skorajda nimajo stikov in za razloge za premestitev pogosto sploh ne izvedo. Spet drugi menijo, da minister s svojimi zamenjavami skuša popraviti slabe prvotne izbire ter po svoji presoji izboljšati organizacijo dela ministrstva. Vendar pa nihče od teh, ki so odšli, ni bil v ministrovem ožjem krogu sodelavcev. Spomnimo: mi pa smo pred dnevi izpostavili še en ključni vidik, ki ga osrednji mediji radi prezrejo.

Poslanec Levice Miha Kordiš na desni (Foto: Fb)

Nenadni medijski stampedo proti Bešiču Loredanu lahko pomeni le eno – njegovi dnevi na ministrstvu so šteti. Bešič Loredan je namreč, kot se je lansko leto žaljivo izrazil skrajni Miha Kordiš iz Levice, dvoživka. Kot takega pa je ga treba “z bajonetom sterati v morje” ali pa ga vsaj odstraniti z ministrskega položaja. Bešič Loredan, razumljivo, ni niti najmanj navdušen nad tem, da bi sebi in svojim cehovskim kolegom prepovedal opravljati popoldansko delo. To pa je tudi razlog, zakaj bi ga lahko Robert Golob prav kmalu razrešil s položaja. Minister je sicer že danes ponudil svoj odstop zaradi nepovezane afere, ko so v celjski bolnišnici napačno identificirali umrlega pacienta. Sprašujemo se, ali bo Loredan odstopil. Levica se ga želi znebiti, saj ga dojemajo kot “dvoživko” (zasebnika), prav tako se Loredan ne želi odpovedati dodatnemu zavarovanju.

Domen Mezeg