Bo Bratuškova tožila še Šarca, ker ni varoval skrivnosti o denarju za Jakiča?

Predsednik vlade Marjan Sarec in predsednica SAB Alenka Bratušek (vir: Twitter)

Novinar Reporterja Igor Kršinar je zadnji teden razkril, da decembra izvoljeni ministrici Angeliki Mlinar (SAB) po prevzemu funkcije za 24.397,56 evrov že svetuje nekdanji obrambni minister in pomemben funkcionar stranke SAB Roman Jakič. Jakič je predsednik Sveta stranka SAB, sicer pa tudi nekdanji poslanec LDS in PS. Bil je tudi v stranki Zares. 

Povsem neverjetna pa je reakcija v politiki in medijih na to zgodbo. V časopisu Večer smo lahko prebrali zgodbo o korupcijskih tveganjih, ki so jo na spletu reklamirali z neuradnimi očitki iz SAB, da jih je “izdal” sam premier Marjan Šarec (LMŠ). Ki je medtem odstopil. Tako so to objavili:

Reakcija iz SAB, če lahko verjamemo časopisu, je bila, kdo je izdal njihovo “skrivnost”. Kabinet predsednika vlade. To je povsem neumna reakcija. Gre za javne podatke, ki jih v SAB in v vladi sploh ne smejo skrivati. A to očitno počnejo. In celo zlorabljajo državo za to.

Ko je vlada Alenke Bratušek nekoč prevzemala oblast, so sprožili celo kazenske postopke proti novinarjem, ki so pošteno obveščali javnost. Če sem natančen: preganjali so fotoreporterja Janiju Božiču, ki je pred razglasitvijo rezultat med fototerminom, na katerega je bil povabljen, fotografiral Bratuškovo tako, da je bilo na njenem telefonu razvidno sporočilo, ki ga je pogledala. Za izvolitev za šefico vlade ji je čestital lobist Peter Kraljič. Božiča so slovenska sodišča zaradi dobrega opravljanja novinarskega dela pozneje celo obsodila na pogojno kazen. Večina medijev in novinarskih organizacij je ob tej pravosodni sramoti molčala. Društvo novinarjev pa je celo kritiziralo fotoreporterja, ker je opravljal svoje delo, češ da je nedovoljena metoda, če fotografira Bratuškovo. Božič se je preselil v Veliko Britanijo, kjer je nadaljeval kariero. So pa zaradi neverjetnega ravnanja v Sloveniji do fotoreporterja protestirali vsaj poslanci angleškega parlamenta.

Fotoreporter Jani Božič

Postopke pa so takrat iz vlade, ki jo je Pozitivna Slovenija (PS) sestavila s SD, DeSUS in DL sprožili tudi proti uredniku Reporterja Silvestru Šurli, ker je objavili posnetek tablice poznejšega obrambnega ministra Romana Jakiča, ki jo je ta pustil na mizi in na kateri je bilo elektronsko pismo Klemna Grošlja z navodili, koga vse naj Jakič kot nov minister za obrambo zamenja na obrambnem ministrstvu, ker politično ni dovolj zanesljiv. Več lahko preberete tukaj: ČASTNO RAZSODIŠČE KRITIZIRA JANIJA BOŽIČA IN SILVESTRA ŠURLO

Klemen Grošelj (Foto: STA)

Grošelj je predlagal zamenjavo praktično celotnega vrha ministrstva in obveščevalne službe. Jakič pozneje ni storil, kar je Grošelj predlagal. Grošelj je mail Jakiču menda tudi poslal, ne da bi Jakič od njega skušal pridobiti takšne informacije in zamisli po e-pošti. Zakaj je takrat kandidat za obrambnega ministra Jakič pustil tablico odprto na mizi, da jo je lahko videl vsak, pa je nejasno. Grošelj je zdaj evropski poslanec LMŠ. Po logiki iz časov nastanka vlade Alenke Bratušek bi lahko zdaj lahko pričakovali, da bodo iz SAB tožili Šarca, ker jih je izdal, da Mlinarjeva plačuje Jakiča.

Keber je dobival več kot Jakič
A to je povsem smešno. Podatki o zneskih, ki so plačani za svetovanja, namreč niso državna skrivnost. Vlada jih mora razkriti javnosti. Je pa res, da to pogosto skrivajo, ker ni najlepša podoba oblasti. Kot ni bila najlepša, ko sem pred dvema letoma sem v Spletnem časopisu razkril, da je nekdnaja minsitrica za zdravje Milojka Kolar Celarc nekdanjemu ministru za LDS, ki pa je na volitvah pred tem kandidiral za SD, Dušanu Kebru v enem letu za svetovanje plačala 36.216 evrov. Še nekaj višjo vsoto kot bi jo Jakiču v letu dni Mlinarjeva. Keber je bil v času svetovanja ministrici Kolar Celarčevi predsednik Rdečega križa po odstopu Nataše Pirc Musar. Pri vodenju Rdečega križa je Kebru takrat pomaga nekdanja poslanka pozitivne Slovenije Zorana Jankovića Renata Brunskole. A to niti ni bil edini nenavaden primer plačil za svetovanja o zakonodaji, ki ni ugledala luči sveta.

Dušan Keber (Foto: STA)

Vlada je za pomoč pri pripravi zakonov, za svetovanje ministrici za zdravje in za podobno tudi državnemu svetniku Petru Požunu izplačala 26.752 evrov. Požun je bil tudi poslovni direktor v Kliničnem centru in šef odbora za zdravje SMC. Če državni svetniki opravljajo svetovalne funkcije za ministre pri pripravi zakonov, o katerih potem odločajo v stavbi parlamenta in za pomoč prejemajo precej visoke honorarje, to javno ustvarja vtis koruptivnosti. Posledic ni bilo nobenih.

A vladi Mira Cerarja vsaj ni padlo na pamet, da bi neuradno kaj jokali, kdo je te skrivnosti izdal javnosti. Sami so namreč morali razkriti.

Peter Jančič, Spletni časopis

 • Slovenec

  Naj se požrejo med seboj.

  • KAPIBARA

   Žerejo se med sabo, žrejo pa naše…

 • Antonius

  Z vsem denarjem, ki ga kleptomanski vladniki zapravijo za izbrane svetovalce, bi lahko angažirali vsaj sto svetovalcev s 300 evrskimi pokojninami, da bi vladi in ministrom svetovalno pojasnili, kako je s 300 evrsko revščino mogoče celi mesec preživeti.

 • DOMOVINSKA LIGA

  Vlada nemoteno krade, davkoplačevalci si hrano iščejo po smetnjakih to je Slovenija.

 • Andrej

  Pa recite, če nismo fantastični. Iz Avstrije na brzake uvozimo strašno strokovnjakinjo, ki naj bi menda rešila državo. in prvo, kar naredi je, da si dobi svetovalca. Potem bi pa že bilo bolje, če bi bil kar svetovalec minister. Ampak, toliko pa tile šiviljini že vedo, da bi bilo preveč nespodobno, če bi bil Jakič minister. No, saj v bistvu je, če je Angelikin mentor. Kakorkoli pogledam, ena sama moralna beda. Beda od bede.

  • bubamara

   Poznam poslovneža iz Avstrije, ki se je uspel navaditi balkanskih navad v 3. mesecih. Prostor definira človeka in ne obratno.

   • JANEZ GUS

    Če z volkovi ne tuliš ne spadaš na Balkan.

   • Andrej

    Pri brezhrbteničarjih prostor definira človeka.
    Hrbteničarji oblikujejo in spreminjajo prostor.

    Zdaj si pa odgovorimo na vprašanje: kdo je v trenutni SLO politiki hrbteničar?

 • Boy

  Kdo vse se je prodal Bratuški za ukradene tepihe z Brda pri Kranju?

  Ti ljudje v imenu ljudstva kradejo in zapravljajo gore ljudem nepošteno odvzetega denarja. Potem se pa brez sramu še hvalijo s tem.

  • JANEZ GUS

   Dokler sta s Puričem na Brdu tepihovala- skupaj kradla sta bila frenda, potem pa so mediji šiviljo izstrelili, no EU pa pote strmoglavila ,se je pa tov. Purič ovedel,po čem so torbice in odpeketal,jo osral in se šel tolažit v naročje Pivčeve.Tako se golazen množi in žre med sabo.Samo korito je treba zmanjšat.

 • Gren

  REVOLUCIJA ŽRE SVOJE OTROKE ! IN PRAV JE TAKO NASLEDNJI NA VRSTI JE MALI SIVI PODGANJEK !

  • Simon Rožič

   Na te ljubi Bog usliši!

 • bubamara

  LMŠ dela čistko na levici. Črnčec je res car. Kar Janezu ni uspelo (upravljati leve medije), je uspelo Črnčecu. Kot izgleda je bil MBA šivilja res toliko neumna, da se je zamerila Xarcu.

  • pajot

   Zanimivo. Tudi jaz sem pomislil nato. Da je Črnčec Janšev krt na levi.

   • bubamara

    Čistko dela za Xarca. Preveč strank; cilj je ena velika LDS. Kot nekoč.

    • pajot

     Možno. Pravzaprav je naši vukojebini vse možno.

 • JANEZ GUS

  Tako se kotijo in vzdržujejo leve podgane.Ko postane krmilnik premajhen za vse nakoteno,se golazen preživlja s kanibalizmom in ilegalo.

 • Ehnaton

  Razkritje Jakičevega honorarja za nič dela je tipičen primer delovanja celotnega državnega aparata, ki ga vodi in usmerja politika, ki obvladuje državo s presledki skoraj ves čas od osamosvojitve Slovenije. Do razkritja, tega in tudi večino drugih do zdaj razkritih primerov je prišlo zgolj zaradi obračunavanja med kolovodji tatinskih združb, ki so si nadela imena političnih strank, v nobenem primeru pa ne gre za posledico delovanja institucij , oz. organov, ki so zato pristojni, ne v državnem aparatu, niti v državnih podjetjih. Primerov, kot je Jakič je namreč nešteto, a ostajajo nerazkriti. To med drugim tudi kaže, kako globoko je zabredla naša država, za katero meddržavne institucije ocenjujejo, da zaradi korupcije letno ponikne 3,5 milijarde EUR državnega denarja.

  • macon

   Katere meddržavne inštitucije ocenjujejo? Imaš kak link?

   • Ehnaton

    Ocena o višini zneska, ki stane letno državo zaradi korupcije in, ki jo je med drugim včeraj ob primeru Jakič navedel tudi predsednik Dobre države Dobovšek izhaja iz raziskave, narejene na naročilo poslanske skupine Zelenih v EU parlamenti v letu 2018. Na ugotovitve te raziskave nobena od institucij v naši državi ni reagirala v smislu negiranja, nasprotno se jo jemlje kot “zdravo za gotovo”. Pri tem je značilno, da raziskava obravnava t.i. sistemsko korupcijo, tisto torej, ki je vgrajena v obstoječo zakonodajo in je zanjo mogoče neposredno obdolžiti vladajočo politiko, ki ima škarje in platno v rokah, da stanje spremeni. Hkrati pa to tudi pomeni, da je potrebno k temu znesku prišteti še neštete Jakiče, ki ne sodijo med “sistemske” lopove, temveč politične.

 • Peter

  Svetovalne pogodbe. Poleg dodatka za stalno pripravljenost najbolj pogost način plačevanja svojih. In vse je po zakonih, jasno.
  Zakaj smo morali uvažati neko esterajharco zato, da ta takoj najame svetovalce, pa tako dobra, najboljša daleč okoli je bila, baje, no?

  • marker

   Tega si Mlinarjeva sama ne bi upala. To imenovanje je delo absolutne. To se mora razveljaviti.

   • štajerc

    je, upala si je… zasesti položaj in potem prikimavati, gledati stran, se sprenevedati in lagati… enako odgovorna!

 • štajerc

  … ko so janšo porivali v zapor, smo se nekateri osebno obrnili na, zmeraj tako elegantno oblečeno in našminkano, široko nasmejano g.angeliko mlinar, predstavnico slovenskega naroda v evropi, da naj tudi ona, za božjo voljo pošteno informira evropsko demokratično integriteto v bruslju, o vsem, kaj se dogaja v sloveniji… a je obrnila oči vstran ni bilo nobenega njenega odziva… pač takrat, žal, mnogi še nismo poznali evropske pravi obraz “integritete” prijazno nasmejane g.mlinarjeve… na globalno političnem, znanstvenem in kulturno-umetniškem zemljevidu, je občutno premalo verodostojnih glasnikov slovenije… razlogi so znani in to se mora nujno spremeniti, saj paralelne realnosti, ena navznoter… naše notranje politično stanje, nasproti prikazovanju obraza države v svetu, ki je že tako popačen, prešminkan, zlagan, pod težo uničevalne ideologije sam vase sesut… da je po toliko murgelsko “estetsko” kirurških posegih težko upati,, da se bosta vsebina in videz sploh še kdaj poenotila… v ekonomsko močno in sodobno, resno, demokratično, v vseh ozirih napredno in visoko razvito kulturno podobo, katera bo ljudi doma in v svetu navduševala, ne pa da cel svet začuden obrača oči, katere jasno vidijo, kdo smo v resnici… v večini žrtve brezsramne, podle, pohlepne in pokvarjene duše levičarjev!

 • rubec

  Jakič je eden večjih glumcev, takoj za Kirk Douglasom. Edina stvar, ki je na njemu avtentična je njegova ščetinasta brada.

 • Vana

  Ampak. . . on se hvali , da se je umaknil iz politike zaradi suma kaznivega dejanja ( se je bralo dobro. . . . ne tako , kot J. J. )

  N razumem dobro? Je sodišče že obravnavalo ? Je bilo kaj razsojeno ?

  Kaj se je torej sedaj spremenilo ?

 • Garbage man

  Še prmalo ga je Bog kaznoval

 • holzer

  Temu LDS pezdetu se pred očmi vrtijo samo evrčki,sicer ne bi menjal že cel kup strank,samo za dober položaj in denar.
  Taki pokvarjenci ne bi smel videt parlamenta niti od blizu.
  In taki nam naj bi po tej zadnji polomiji,zdaj še sestavljali vlado,HALO.
  Upam da imajo volivci še kaj pameti,da na naslednjih volitvah ne obkrožijo te falote.