Vidni člani Socialnih demokratov ob izključitvi Brgleza “raztrgali” SMC in Cerarja; za slednjega je Švarc Pipanova izstrelila, da je dosegel “dno”

Foto: Nova24TV

Vidni člani stranke SD Dominika Švarc Pipan, nekdanji poslanec Jan Škoberne in Uroš Jauševec so ob torkovi izključitvi podpredsednika SMC Milana Brgleza praktično edini dali jasno vedeti, da so na njegovi strani, čeprav je kršil sprejete sklepe in “soliral” mimo sprejetih odločitev. “Prav dosti nižje že ne more pasti … Od občudovanja in spoštovanja, ki sem ju imela do njega v času študija, do dna …,” pa je o Cerarju zapisala Švarc Pipanova.

Če je večina zainteresirane javnosti z odobravanjem sprejela izključitev nekdanjega predsednika državnega zbora in podpredsednika SMC Milana Brgleza, pa je bilo iz zapisov vidnih članov Socialnih demokratov razumeti, da temu nasprotujejo in ga že posredno vabijo v svoje vrste. Pravnica in zagovornica poštenosti Dominika Švarc Pipan je kljub obrazložitvi izključitve, da je Brglez evidentno in grobo kršil sprejeti sklep pomembnega organa stranke, to je izvršilnega odbora, da skupaj podprejo Mira Cerarja za predsednika državnega zbora, dejala, da ni bil pripravljen prodati svojih vrednot in zanjo ostaja človek neomajne integritete. Kakšne vrednote mora torej imeti človek, da potepta nekaj, za kar je prej sam glasoval, in kakšno stopnjo integritete poseduje velik človek, ki povojne poboje opravičuje s sklicevanjem na naravno pravo, je skupno zgolj Socialnim demokratom, naslednikom Zveze komunistov.

Nesojeni poslanec Jan Škoberne in sin šaleškega tajkuna je tudi pozdravil nespoštovanje demokratično sprejetih sklepov ter Brgleza postavil v vlogo žrtve “pokončnega intelektualca.” Koliko je resnice v njegovem zapisu, je razkril nekdanji piarovec in strateg SD Sebastjan Jeretič, ki mu je odvrnil, da je stranka v preteklosti izključila vrsto članov brez pravih argumentov. “Zakaj ste jih pregnali,” ga je vprašal.

Brglezu leze v debelo črevo, ob drugih primerih izključitev se ne oglasi
Nekdanji glavni tajnik SD Uroš Jauševec pa se je obregnil ob pravne formalnosti in primer izključitve prejudiciral na statut Socialnih demokratov, po katerem naj bi lahko člane njihove stranke izključili zgolj preko nadzornega odbora, dotični pa se lahko pritoži še na 105-člansko konferenco. Jauševec se, zanimivo, pred Brglezom ni nikoli javno potegnil za katerega izmed drugih politikov, ki so jih resnično neupravičeno izključili iz stranke. Zato mu je eden izmed sledilcev na Twitterju odgovoril, da nekdanjemu radikalno levemu politiku “leze v debelo črevo“.

Milan Brglez ni več član SMC, je pa še vedno del poslanske skupine, iz katere lahko izstopi le prostovoljno. V prihodnjih dneh bo verjetno tudi pri njem padla odločitev, komu se bo priključil, saj ni za pričakovati, da bo pot nadaljeval kot samostojni poslanec. Brglez je namreč ambiciozen politik, ki visoko cilja in bi rad postal predsednik države, zunanji minister ali pa ponovno predsednik državnega zbora. Ali se bo v prihodnje pridružil ekipi SD, bo kmalu pokazal čas.

C. Š.