Bo “čebinska” frakcija ekstremistov prevzela Levico?

Foto: STA

Po tem ko je trenutno še aktualni koordinator stranke Levica ponudil svoj odstop, so se pri imenih njegovega namestnika pojavila vidna imena iz stranke. Po zadnjih informacijah pa se zdi, da ima Levica novo koordinatorko že “pripravljeno”.

Luka Mesec je ponudil svoj odstop od vodenja stranke Levica, saj mu je nesklepčnost kongresa pred nekaj dnevi pokazala določeno nezaupnico. Prav tako naj bi ga na internem glasovanju prehitela Miha Kordiš in Asta Vrečko, vendar bo Meščevo pozicijo sodeč po zadnjem zapisu novinarja Mirka Mayerja na Twitterju “z veliko gotovostjo” prevzela prav slednja. Vrečkova je najbolj znana po tem, da tudi tuji politiki razpravljajo o njenem obisku ustanovitve komunistične partije v Čebinah. Informacija naj bi prišla prav iz vrst stranke.

Za novi svet stranke Levica že teče tritedenski rok, v katerem morajo izvoliti novega koordinatorja oziroma koordinatorko, kot trdi novinar Planet TV Mirko Mayer. Ta je namreč na Twitterju zapisal, da “nova koordinatorica stranke z veliko gotovostjo postaja ministrica za kulturo Asta Vrečko”, informacija pa naj bi prišla prav iz vrst stranke. “Dosedanji šef @LukaMesec ob tem že razlaga, kako bo po menjavi vse ostalo isto.” Sodeč po informacijah državnega medija naj bi se v stranki sicer odločali med ministrico in vodjem poslanske skupine Matejem Tašnerjem Vatovcem, vendar je očitno stranka presodila, da je Vrečkova le “bolj primerna”. Sploh če vzamemo v obzir njeno vidno visoko naklonjenost njihovi ideologiji, pa četudi s tem zabriše vse sledi o nevtralnosti in nepristranskosti kot ministrica.

Njena zvestoba stranki je še toliko bolj trdna, saj ima vlogo (četudi ne vidno) tudi njen partner, Sašo Slaček. Ta je po poročanju državnega medija tudi eden od ideologov stranke in pisec njenega programa. Glede na to je še bolj zanimiva interna informacija iz vrst stranke, ki jo je Mayer prav tako izpostavil, in sicer, da sta si Mesec in Vrečkova “zelo zelo blizu” in da bo ta tudi po odstopu še vedno “pomagal” v ozadju.

Foto: STA

Četudi naj bi Kordiš na internem glasovanju dobil največ glasov, ta ne namerava kandidirati za koordinatorja stranke. Nasprotno, njegov odziv na to v ožji družbi naj bi bil celo: “Saj nisem nor, da bi bil jaz koordinator,” je še zapisal Mayer na Twitterju. Kot poroča portal državnega medija bodo prihodnji teden stekli prvi uradni postopki znotraj stranke, potem pa bo nekaj več jasno tudi glede imen kandidatov za novega koordinatorja Levice. Vse pa se mora vendarle zgoditi in zaključiti v prihodnjih 14 dneh.

Ana Horvat