Bo informacijska pooblaščenka rušila aplikacijo Poplave2023, kot je OstaniZdrav?

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. (Foto: STA)

Včeraj je zaživela spletna aplikacija Poplave 2023, prek katere lahko ponudniki prizadetim na poplavnih območjih ponudijo pomoč. Aplikacija omogoči, da se pomoč usmeri na določeno lokacijo. Solidarnostna pomoč je v tem, za Slovenijo hudem času izjemno pomembna, bila pa je pomembna tudi v času covid krize, a se je pri tem takratna opozicija obnašala izjemno nedržavnotvorno. Spomnimo se aplikacije “OstaniZdrav”, katere namen je bil zajeziti širjenje novega koronavirusa, a so jo opozicija in informacijska pooblaščenka vztrajno rušili, češ, zaradi varovanja podatkov in sledenja. A to sedaj očitno več ni pomembno, kljub temu da mora uporabnik za aplikacijo Poplave 2023 vnesti svoje osebne podatke kot tudi elektronski naslov, telefonsko številko in številko svoje pošte, da bi pomoč prišla na pravo lokacijo.

Slovenijo sta le v nekaj letih prizadeli dve hudi krizi in obe sta bili tako obsežni, da sta potrebovali sodelovanje v politiki. A se to v covid krizi ni zgodilo, saj je takratna opozicija (sedanja koalicija z dodatkom Roberta Goloba) vse ukrepe rušila. Tudi aplikacijo, ki je bila ustvarjena z namenom, da bi pomagala zajeziti širjenje koronavirusa. Šlo je namreč za pripomoček, ki uporabniku sporoči, ali se je znašel v bližini okužene osebe. Cilj pa je bil varovanje zdravja celotne populacije.

A takratna opozicija je namesto, da bi se obnašala državnotvorno, izkoriščala krizo za rušenje vlade Janeza Janše.

Tako je opozicija rušila aplikacijo Ostani Zdrav (posnetek zaslona)

Prav tako je informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik trdila, da aplikacija namiguje na uvajanje policijske države, čeprav je nekdanja informacijska pooblaščenka in sedanja predsednica države Nataša Pirc Musar dejala, da aplikacija ne posega v osebne podatke in da jo sama uporablja.

Aplikacija je seveda smiselna
Tako kot v času covida je tudi sedaj smiselna ali celo nujna uporaba aplikacije Poplave 2023. Neumno bi bilo, da imamo na razpolago sodobno tehnologijo in je ne bi uporabili pri tovrstnih krizah. “To bi bilo podobno kot če bi od gasilcev zahtevali, da gredo gasit požare namesto z avtomobili gasit s konjskimi vpregami,” je v času covida dejal ekonomist Matej Lahovnik.

Kako deluje aplikacija Poplave 2023?
Aplikacijo je predstavil poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk, ki je izpostavil, da je “pomoč pomembna, a mora biti ciljno usmerjena, koordinirana ter posredovana organizirano”. Curk je glede na razmere na prizadetih območjih v tej fazi k pomoči pozval predvsem obrtnike in podjetnike. “Danes je trenutek, ko moramo očistiti hiše, popraviti poti, ogreti hiše, šele nato prihaja bela tehnika,” je ponazoril. V aplikaciji bo tudi seznam artiklov, ki jih potrebujejo ljudje na prizadetih območjih. Seznam se bo dnevno lahko spreminjal glede na potrebe s terena. Uporabnik bo tako po prijavi na seznamu označil artikle, ki jih lahko ponudi, bodisi odda bodisi posodi. Nato bo dobil potrditev, da je njegova ponudba sprejeta, v dnevu ali dveh pa tudi informacijo, kje to pomoč potrebujejo oziroma kam točno naj jo usmeri.

Aplikacija poplave

Opozicija se obnaša državnotvorno
Nasprotno od prejšnje opozicije sedanja sodeluje in deluje državnotvorno, v dobro državljank in državljanov.

Anita Gužvič