fbpx

Bo koalicija tokrat zmogla dovolj poguma glede izenačitve financiranja vseh javno veljavnih osnovnošolskih programov?

Foto: iStock

V Slovenski demokratski stranki vztrajajo na enakopravnosti vseh osnovnošolcev, ki obiskujejo javno veljavne programe. S predlagano novelo želijo udejanjiti odločbo Ustavnega sodišča iz leta 2015, ki je opozorilo na neustavno stanje zakona v delu, ki se nanaša na financiranje javno veljavnih programom osnovnošolskega izobraževanja. Država namreč javno veljavne programe na zasebnih osnovnih šolah financira v višini 85 %, povsem enake programe na javnih osnovnih šolah pa 100-odstotno. Sejo boste lahko spremljali na parlamentarnem programu ob 14. uri.

Člani in članice odbora za izobraževanje bodo na današnji seji obravnavali predlog novele Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI), ki so ga v poslanski skupini SDS v parlamentarno proceduro sicer vložili že skorajda pred letom dni. S predlagano novelo želijo udejanjiti odločbo Ustavnega sodišča iz leta 2015, ki je opozorilo na neustavno stanje zakona v delu, ki se nanaša na financiranje javno veljavnih programom osnovnošolskega izobraževanja. Država namreč javno veljavne programe na zasebnih osnovnih šolah financira v višini 85 %, povsem enake programe na javnih osnovnih šolah pa v višini 100 %. Jasno sporočilo Ustavnega sodišča, da je treba višini financiranja izenačiti, so v SDS razumeli in v preteklih letih že trikrat predlagali spremembo zakona, ki bi sledila odločbi Ustavnega sodišča, vendar je leva politika zaradi ideoloških vzgibov njihove predloge vedno zavračala.

Ministrica ni pripravila ustavno sprejemljivega predloga
Ko so v SDS novelo ZOFVI februarja lani že četrtič vložili v parlamentarno proceduro, se je vladna koalicija skupaj z Levico poslužila novega manevra, in sicer v duhu, “če ti niso všeč odločbe Ustavnega sodišča, spremeni kar ustavo”. Zaradi namere po spremembi ustave se je obravnava predloga SDS ustavila, vendar je v nadaljevanju tudi poskus spremembe ustave klavrno propadel. Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je nato pripravila svojo novelo ZOFVI, po kateri višine financiranja javno veljavnih programov osnovnošolskega izobraževanja ni izenačila, v medsebojnem spopadu koalicijskih strank pa je tudi ministričin predlog propadel.

Maja Makovec Brenčič in Miro Cerar (foto: STA)

Miro Cerar ne drži obljub o spoštovanju pravne države
Dejstvo, da starši šoloobveznih otrok že od leta 1996 neupravičeno plačujejo šolnino za svoje otroke, kaže na to, da bi bilo k spremembi zakona treba pristopiti takoj po odločitvi Ustavnega sodišča, vendar ne na način, ki odločbe Ustavnega sodišča ne izpolnjuje. V poslanski skupini SDS zato znova opozarjajo, da vlada Mira Cerarja vseskozi daje obljube o spoštovanju pravne države, v praksi pa se te obljube izkažejo za lažne. Od odločbe Ustavnega sodišča so minila že več kot tri leta, predlog SDS pa je najverjetneje zadnji v tem mandatu Državnega zbora, ko lahko poslanci odpravijo diskriminacijo tistih staršev in otrok, ki obiskujejo zasebne osnovne šole z javno veljavnim programom.

C. Š.