Bo Leben tretji minister, ki bo odletel – zaradi makete 2. tira in dokumentov, ki smo jih objavili že maja 2018!

Jure Leben (Foto: STA)

V Ljubljani in Mariboru potekajo hišne preiskave, je sporočila tiskovna predstavnica PU Ljubljana Maja Ciperle Adlešič. Portal 24ur.com poroča, citiramo: “Zaradi zloglasne makete drugega tira, ki je pred slabim letom razburila slovensko javnost, so direkcijo za infrastrukturo, tako v Ljubljani kot v Mariboru, obiskali kriminalisti. Informacijo o hišnih preiskavah so nam potrdili tudi na policiji.”

Na omrežju Twitter se je na zapis urednika spletnega portala Požareport Bojana Požarja oglasila novinarka 24ur z zapisom o zanimivi elektronski pošti. Kar ima Kunaverjeva popolnoma prav. Gre za elektronsko pošto, ki jo je Škandal24 obelodanil že maja lani, ko so razkrili, kako se je skozi posle z maketo drugega tira financirala takrat največja vladna stranka SMC, ki jo je vodil predsednik vlade Miro Cerar, posle pa je urejal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, danes minister za okolje Jure Leben (SMC).

Ker je po skoraj enem letu zgodba, ki smo jo objavili na spletu 8. maja 2018, spet vroča, jo v nadaljevanju objavljamo v celoti še enkrat.

VELIKA SVINJARIJA VLADE MIRA CERARJA: Maketo so si izmislili, da bi prek nje financirali stranko SMC
Maketa drugega tira, ki jo je naročila vlada Mira Cerarja, projekt pa je vodil njegov strankarski oproda Jure Leben, je velika svinjarija; posel morajo pod drobnogled vzeti organi pregona, ker gre za kaznivo dejanje, so prepričani naši viri, ki na tak način parafrazirajo izjavo Cerarjeve matere Zdenke Cerar iz časov, ko je bila pravosodna ministrica stranke LDS, češ da “vsaka velika svinjarija še ni kaznivo dejanje”. Potreba po maketi naj bi lani poleti nastala zato, da bi stranka SMC z denarjem davkoplačevalcev, pod krinko infrastrukturnega projekta, denar skanalizirala za plačilo predvolilne kampanje stranke SMC, pripoveduje naš vir. Povedano preprosto – maketo drugega tira so potrebovali zato, da so prek nje davkoplačevalci stranki SMC plačali storitve, ki jih v volilni kampanji zanje opravlja agencija Futura.

Futura je po informacijah naših virov agencija, ki je stranki Mira Cerarja SMC delala kampanjo za junijske državnozborske volitve. Potreba po maketi, ki se je sprevrgla v prvovrsten škandal, ko je bil izbran dražji uporabnik, je bila, tako naši viri, ustvarjena zato, da je SMC agenciji Futura kar iz proračuna plačala storitve. SMC je projekt drugi tir tako že drugič zlorabila za promocijo strankarskih idej. Prvič je prevaro spoznalo celo sodišče, užaljeni Miro Cerar pa je ugotovitve poskušal zamegliti z dimno zaveso – odstopil je. (Foto: Škandal24)

V uredništvu hranimo zajetno gradivo, faksimile dogovorov, ki jih ekskluzivno razkrivamo v nadaljevanju. Gre za pisno usklajevanje okoli makete, v katero pa podjetje Art Rebel 9, s katerim je Direkcija RS za infrastrukturo pro forma podpisala pogodbo, sprva sploh ni bilo vključeno. Ampak se je državni sekretar Jure Leben pogovarjal zgolj z agencijo Futura. Konkretno – z ustanoviteljem agencije Vitalom Verličem in izvršno direktorico v podjetju, Dragano Josipović. Naš vir trdi, da je celoten posel z maketo velika laž, ki ji sledi sprenevedanje odgovornih. Kmalu po tistem, ko so se Cerar, Leben, njegov šef Peter Gašperšič in gospodarski minister Zdravko Počivalšek v Kopru fotografirali in si z odra pripovedovali puhlice, je odjeknilo, da je vlada Mira Cerarja, čeprav je na portalu javnih naročil še danes objavljen razpis, v katerem je ključni kriterij za izbiro izvajalca makete nižja cena, med izvajalcema RPS in Art Rebel 9, ki sta se potegovala za posel s ponudbama, težkima 60.851 evrov in 133.590 evrov, izbrala dražjega.

Večji del za Futuro, ki sploh ni dobila posla
Dobro obveščeni vir trdi, da je bil dogovor med agencijo Art Rebel 9, ki je dobila posel, vreden več kot 133 tisoč evrov, tak, da bi po delitveni bilanci izdelovalec makete prejel 38 tisoč evrov, iz pogodbe, ki sta jo podpisala direktor direkcije za ceste Damir Topolko in direktor podjetja Art Rebel 9 Matjaž Požlep, pa izhaja, da je znašal davek od posla 24.090 evrov, celoten preostali znesek, 71.500 evrov, pa dobi agencija Futura. Da je Futura sodelovala v poslu, dokazuje dopisovanje, datirano s 13. novembrom 2017, ko je (takrat še svetovalka ministrstva za odnose z javnostmi) Nataša Pelko okoli kontejnerja za maketo pisala vodji projektov v agenciji Futura Dragani Josipović, državnemu sekretarju Lebnu, podsekretarki Sandri Kržan z direkcije za infrastrukturo in Vitalu Verliču, soustanovitelju Future, po podatkih baze protikorupcijske komisije Erar pa tudi enemu od direktorjev Future. Direktor podjetja Art Rebel 9 Matjaž Požlep, ki je v pogodbi naveden kot odgovorni vodja del s strani izvajalca, ni bil vključen v nobeno korespondenco. Pelkova je sicer bivša žena Cerarjevega svetovalca Stojana Pelka, ki je v preteklosti svetoval že Zoranu Jankoviću in Pozitivni Sloveniji, Nataša Pelko pa je bila takrat Jankovićeva svetovalka z odnose z javnostmi. Približno v trenutku, ko je bila razkrita maketa, je bilo v javnosti razkrito tudi, da je Pelkova dobila službo samostojne svetovalke za marketing in odnose z javnostmi v državni družbi 2TDK, upravičenost ustanovitve katere je dejansko ključna točka referendumskega vprašanja o drugem tiru.

Vrh SMC: Jure Leben, Zdravko Počivalšek, Peter Gašperšič in Miro Cerar so delovali tako zadovoljni, ko so se v Koper odpeljali na odprtje makete. Kmalu se je izkazalo, da so jo naročili pri dražjem ponudniku, zdaj pa razkrivamo tudi, zakaj so maketo sploh potrebovali in kako je bilo v ozadju zamišljeno financiranje kampanje SMC za junijske volitve.

Debatirali mimo zmagovalca razpisa
Da so Kržanova in oba predstavnika agencije Futura – Josipovićeva in Verlič – pravi sogovorniki, se je očitno strinjal tudi Leben, ki je bil očitno nekje na dopustu, saj je sogovornikom potarnal: “Premalo si predstavljam, da bi lahko potrdil.” Predstavnico podjetja Art Rebel 9, ki je bilo izbrano na razpisu, Nino Sever Plešec, je naslednjega dne, 14. novembra, dodala šele Josipovićeva iz Future, ki je vključila še nekega Luko Jančiča. Josipovićeva iz Future je med drugim Lebnu, Pelkovi in predstavnici direkcije sporočila: “Rada bi opozorila na naslednje: rok za izdelavo makete neusmiljeno teče, mi pa imamo precej zvezane roke, ker ne dobivamo pravočasno informacij, potrditev, materialov. Največji izziv pri izdelavi te makete je izdelava vsebin/filma za projekcijo na maketo. Večina teh vsebin je računalniška simulacija, kar je tudi časovno zahtevno. Po dokončanju izdelave makete in projekcije potrebujemo en teden samo za testiranja …”

Po tem zapisu, ponovno opozarjamo, prišel je z naslova [email protected], bo težko kdor koli trdil, da Futura ni imela ničesar z maketo oziroma ni vodila omenjenega posla, čeprav se je na razpisu skrila za drugega izvajalca, kajne? Josipovićeva je Lebnu in vladni druščini sporočila tudi, da so neresen naročnik, citiramo njen zapis iz dopisovanja v prej omenjeni skupini z vsemi slovničnimi napakami: “V tem trenutku nimamo potrjenih ne predlaganih vsebin (predlog vsebin sem poslala 7.11.), niti smo dobili druge materialov, da bi lahko nemoteno delali (načrti predvidenih objektov, morebitni 3D modeli, kar koli).” Dopis se konča s predlogom: “Prosim določite ozko operativno ekipo, s katero se lahko čim prej sestanemo in uredimo odprte zadeve.”

Direktorja izvajalcev nikjer
Dominacijo Josipovićeve je z dopisom, v katerem piše, da “kar se tiče potrditev in odziva s strani DRSI je težava, ker maketa ni skladna s projektno nalogo oziroma razpisanim v okviru postopka javnega naročila. Na to opozarjamo že ves čas“, prekinila Kržanova. Poleg nespoštovanja projektne naloge najdemo v njenem odzivu na zapis uslužbenke Future še omembo izbranega ponudnika in izvajalca, ko piše: “Glede materialov je v razpisni dokumentaciji jasno določeno, da bo naročnik izbranemu ponudniku zagotovil dostop do projektne dokumentacije, nikjer ni bilo govora od 3D modelih, ki jih sedaj izvajalec želi.” Med prejemniki tega dopisa se je znašel tudi direktor DRSI Topolko, medtem ko o Matjažu Požlepu, ki je sopodpisnik pogodbe kot izvajalec, niti v tem dopisu ni ne duha ne sluha. Je pa prejemnik še vedno Verlič iz Future.

Škandal24

 • KAPIBARA

  Odstopiti bi moral, že po izjavi, o drugem tiru: Cena bo znana, KO BO tir zgrajen..

  • SIMON ROZIC

   ….pa še takrat ne čisto natančno in – prepozno!!!

 • Vera

  Kradli so v ” trojčku” , kradejo in lažejo nam v ” šesterčku ” , kako naprej ne vedo, ker se vreča prehitro prazni. Prišlo bo resnično do tega, da se bodo za absolutno oblast nad narodom še stepli med sabo .

  • Andrej

   Ker jih je dva krat več tudi kradejo dva krat več. To je pravilna logika trenutne vlade. Za nas pa malo slabša.

 • Nata

  Pri nas je pa res prav vse mogoče !! Mene zanima, kaj za vraga počne tale silna družba – http://www.drugitir.si/2tdk ?? Kaj so sedaj ? Posvetovalno, ali so že projektno podjetje ? Napišite kaj.
  Seveda me močno zanima še ena družba, ki jo je ustanovil sedanji predsednik parlamenta, ko je še bil kmetijski minister.
  https://sidg.si/index.php/o-sidg/poslanstvo
  Njihove vizije so zaenkrat še vedno samo prividi. . . . . dobro plačane sanje tičkov, ki to družbo vodijo.
  Same Agencije, Družbe , Svetovalna telesa in cel kup dobro plačanih direktorjev.
  Kdo za vraga pa sploh še dela danes, v naši državi ?
  Presneta reč!!!! Pa se na nas umetnike jezite.

 • Andrej

  Končna cena bo okoli dve milijardi. Kovačič je imel bolj prav kot se je komurkoli zdelo.

  • SIMON ROZIC

   Itak!

 • totex39

  Ta prevarant sploh ne bi smel biti minister, ampak pri nas je že tako, da se take treba postaviti še na višja mesta.

 • Montana

  Rdeča mafija pač krade še naprej ne glede na strankarsko barvo, spol in raso.

 • VERZIFIKATOR

  Durak Miroslavljevič Mironov

  POTEMKINOVA DRUGA PROGA

  Ni Potemkin le vasi postavljal,
  da bi Katarino fasciniral,
  Krim na videz s tem koloniziral,
  še drugje je svoj ugled zastavljal.

  Novi se Potemkin nam rojeva,
  lutka je nerodna in lesena,
  kot Ostržek je produkt polena,
  čas njegov izteka se, mineva.

  Pa Potemkin sklene pred odhodom,
  da si spomenik vsaj kak postavi,
  manjši kot nagrobniki so pravi,
  tudi če bo skrit za stranskim vhodom.

  Se omisli naš Potemkin proge,
  zgolj maketa je miniaturna,
  na pogled uborna, vsa obskurna,
  predmet je politikantske vloge.

  Ker očesu skoraj je nevidna,
  mastno jo Potemkin je preplačal,
  da spomin se nanj vsaj kdaj bo vračal,
  misel že v osnovi kratkovidna.

  S tem presežena je vsaka mera,
  kar zakriva carska kamarila,
  z njo prodana zlajnana trobila,
  drugega da to propad je tira.

  Ni Potemkin le vasi postavljal,
  varal tam na Krimu cesarico,
  če povemo vso na mah resnico,
  se z maketo revež je poslavljal.

 • montyamp

  Bandit je bandit , ga voziš ali nosiš .
  Značajske poteze naslednikov banditskih struktur v slovenski oblastniški mafiji , nam omogočajo lažje razumevanje , zakaj se Hitler z banditi ni pogajal .
  Nekateri še danes po 80 letih in treh uničenih državah SHS-YU-SLO niso dojeli da balkanizacija pomeni retrogradacijo in ne razvoj , seveda na vseh področjih .
  Ko bodo na slovenskih sodiščih sodili sodniki ki niso pod UDBOVSKO kontrolo , se mogoče kaj premakne .
  O policiji pa nima smisla izgubljati besed , ker so v primerjavi z avstrijsko in nemško policijo , pač navadni balkanistanci .

 • xtc

  Tako aferaške in škandalozne vlade kot je posvojenčkova šše nismo imeli ti so hujši od Afere na dveh nogah tu so afere vsak drugi dan,to še KK ni uspevalo.
  Sicer pa tule bi moral leterti tako Lerben kot njegov bivši vladni in strankarski šef.

 • Edi Puc

  mmmmmmm…………. po moje je ta kontejnerček MEDIJSKI INŽINERING, da se utiša nam vsem ZASTRUPLENO MESO (in kaj še vse je zraven ?), ki ima razvidno ZASTRAŠUJOČO RASEŽNOST. Ni zapozabiti, da je v tem trenutko POMPEJO na Madžarskem, Slovaškem in Češkem,. brez USA pa rešitve PIRANSKEGA zaliva nikoli nebo. Čez 20 let je to morje PRIPOSESTOVANO.

  Torej če kontejner bo bo, ča ga pa nebo, nebo…… tako je če državo vodi imitator in maneken zraven.

 • črnaovca

  Ne, ne bo odletel zaradi tega, to bo samo izgovor, razlog je v tem da ima pomisleke pri izdaji dovoljenja za kurjenje uvoženega premoga v TEŠ 6 in celo pravi da bo za laži, češ da uvoz ne bo potreben, moral nekdo odgovarjati. Hja tako si pa ne gremo, posebej ne, če je zadaj velejski lobi. Maketo si je zmislil minister, Leben je bil kvečemu izvajalec ukazov. Torej se svinjarije nadaljujejo, saj je tudi kulturni minister odletel, ko je hotel malo počistiti tisti Avgijev hlev. Sedaj so se sindikati spravili še na direktorja direktorata za izvajanje kazenskih sankcij. Če si bo komik šel še naprej komedijo bo res imel teater ne pa vlade

 • Olga101

  To sicer ne sodi sem, a moram objaviti:
  tu je povezava na seznam “kulturnikov”, ki jim davkoplačevalci plačujemo prispevke

  https://skandal24.si/wp-con

  Glej no glej, med njimi tudi Janezi Janše, “umetniki”, ki so ukradli ime JJ!

  Premišljujem, da bi se preimenovala v Štefko Kučan, da ne bi plačevala prispevkov. Mogoče bi bilo bolje (in bolj lukretivno), če bi prevzela identiteto Milana Kučana – glede na teorijo spola bi verjetno šlo!

  • SIMON ROZIC

   Štefka sicer nima OŠ (javne), ker ima zgleda samo kuharski tečaj…
   Milan K. ni nič omenil, ko je povedal o lastnem šolanju, šolanju hčera
   in vnuka….
   Kot “kulturnici” Štefki pa ti bojo po moje odprta vsa vrata !

 • Stajerka

  no, pa je modri jani spet not padu……a bo to preiskoval na komisiji o financiranju političnih strank??…..a bo imel obraz, da to pomete pod preprogo??…..
  levakom bumerangi letijo v glave, da je groza……spotoma s svojimi procesijami v brezno vlečejo celoten narod in domovino……
  in da bo mera polna….bo Leben odstopil tik preden bi moral podpisat dovoljenje Magni…..

  NE verjamem v naključja, sploh ne v tej vukoebini……

 • if

  Jeben, napaka v inicialki, je človek, ki “be-je” pravo, državo, demokracijo …
  Mine mesec in vlada Šarca, na osnovi minulega dela, producira novo osebo s to karakteristiko.
  Šarca, zatohlega komedijanta, vladnega impotentneža rajca Ilova gora, zato lutkarsko igra tragikomedijo z državo Slovenija v glavni vlogi, norci mu ploskajo (beri: ga volijo) …

 • karlina

  Levičarksa svojat-same barabije, čisto vsak dan , same barabije.

 • SIMON ROZIC

  Glej jih mucke v eni vrsti;..njihovi lepljivi prsti so končno le na vrsti!

 • Nata

  Zaradi makete ?????

  Butale, Butalci, Župani in Cefizelj !!
  To je domet slovenskega naroda ??
  Pfej in pfuj !!

 • Miro Jereb

  Za kozlat. Cmerar pravnik…pa ostali…taki lopovi ki nam ne vladajo ampak kradejo.

 • cosmosjasnovidec

  Čelavca Lebna za predsednika države,ker si je nakradel že do sedaj še preveč in več ne potrebuje.
  Ko pa pride kateri drugi na novo bo pa še ta pokradel enkrat več kot je tale bandit ter tovariš “pahor”skupaj oziroma je tovariš “pahor” prejel ogromne zneske za molk pranja denarja ter krajah NLB katere mu je izročil tovariš paglavec “milan kurćan”.
  ——————————————————————————————–
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec
  —————————————————————————————-

 • Janez

  AVSTRIJCI
  POSPEŠENO DELAJO CENENE PREDORE
  Z
  OGROMNIMI VRTALNIKI – PREDOROV.
  Pri nas pa tale miš-maš. Saj ni res – pa je. L.r. Janez K. Kern KOMENDA
  P.S.
  OGROMNI VRTALNIKI PREDOROV
  V AVSTRIJI
  https://www.google.com/search?client=tablet-android-samsung&biw=1280&bih=800&tbm=isch&sa=1&ei=mS5jXL6-AuLirgTA8rKgBQ&q=+vrtalniki++železniških+predorov&oq=+vrtalniki++železniških+predorov&gs_l=mobile-gws-wiz-img.3…0.0..2405…0.0..0.905.905.6-1……0.vfzU4FEEUb4#imgrc=KDSB21dyEL7vIM:

 • šmentanamuha

  Za 1×2 m makete Tira2 iz gipsa so plačali 100.000 jurjev, če ne celo 130.000, se mi zdi. Za ta denar si lahko kupiš spodobno stanovanje celo v Ljubljani, pa še nekaj ostane. Toliko o etičnem Cmerotu, ki ste ga volili zaradi fotra, ki je bil nekoč olimpijski prvak. Gips za 100.000 ojrov, Sveta Nebesa, kje mi to živimo!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!