Bo ministrico Asto Vrečko doletel zapor zaradi izplačila nagrade Svetlani Makarovič?

Ministrica Asta Vrečko je soočena s hudimi obtožbami o izplačilu neupravičene nagrade Svetlani Makarovič. (Foto: STA)

Izplačilo 8.346 evrov denarne nagrade, ki se ji je Svetlana Makarovič odrekla pred desetletji, ker ni želela biti na odru s patrom Markom Rupnikom, ki je nagrado dobil za mozaik v papeževi kapeli Redemptoris Mater v Vatikanu, še buri duhove. Da je dodelitev nagrade pred desetletji, ko se ji je Makarovičeva odrekla, pravni razlog, da lahko danes ministrica Vrečko Makarovičevi izplača kar koli, je namreč precej sporno. Makarovičeva je kot politična aktivistka skupaj z drugim državno financiranim umetnikom Zlatanom Čordićem aktivno sodelovala na politkolesarskih protestih, ki so jih po tihem soorganizirale danes vladajoče stranke, tudi stranka Levica Aste Vrečko. Je ministrica zdaj poplačala te propagandne usluge?

Pravica, do kdaj je mogoče vlagati zahtevke za izplačila od države, ni neomejena, in če je že zastaralo, bi se ministrica lahko znašla celo v kazenskem postopku zaradi zlorabe položaja in oškodovanja državnega proračuna. Razprave in dileme o pravnem temelju za to izplačilo, na spletnih omrežjih potekajo tako:

Obligacijski zakon določa, da terjatve zastarajo v petih letih, če ni z zakonom določen za zastaranje drugačen rok. Zakona, ki bi to drugače opredeljeval za Asto Vrečko, sam nisem opazil. Ministrico bi lahko, če se pokaže, da za izplačilo ni bilo pravnega temelja, doletela celo zaporna kazen. Kazenski zakonik jo določa za oškodovanje javnih sredstev in nevestno delo v službi.

Dodatna dilema pa je, ali ni bilo ravnanje v tem primeru celo koruptivno. Nerodna je namreč podoba, da oblastniki na različne načine plačujejo umetnike in nevladnike iz državnega proračuna, da ti potem zanje sodelujejo v volilnih kampanjah. Oblika predvolilne kampanje so bili tudi politkolesarski protesti, ki so se jih udeleževali umetniki in člani nevladnih organizacij, ki prejemajo državni denar, vpliv na njegovo dodeljevanje pa imajo politiki. Tudi Asta Vrečko.

Peter Jančič, Spletni časopis