fbpx

Ministrstvo za finance bo prevzel eden najslabših direktorjev Adrie Airways

Klemen Boštjančič je zavozil Adrio. (Foto: STA)

Od danes so znana nekatera imena ministrskih kandidatov, po pričakovanjih je ministrstvo za finance v kvoti Gibanja Svoboda, prevzel Klemen Boštjančič. Spomnimo, Boštjančiča so stari “Adriaši” ocenili za enega najslabših direktorjev Adrie v njeni zgodovini, ki je pomembno prispeval k njenemu bridkemu koncu. 

Dobro obveščeni viri o Klemnu Boštjančiču sicer pravijo, da je dokaj neškodljiv, po drugi strani pa je idealen ubogljivi izvrševalec naročil predsednika uprave Modre Zavarovalnice Boruta Jamnika. Boštjančič, ki se svoje nesposobnosti menda niti ne zaveda, se je v preteklosti rad zapletal z uslužbenkami Adrie – tako so ga Jamnikovi menda tudi veliko lažje nadzorovali. Skupaj z ženo sta se močno aktivirala pri ustanavljanju stranke Jureta Lebna, ki jo je nato prevzel Robert Golob. Vir je razkril, da so se ob nastajanju stranke akterji pogosto srečevali pri njem doma v Dravljah (kjer ima hišo z bazenom), Boštjančič pa se je vedel naduto kot stric iz ozadja. Verjetno je, da je podoben status obdržal tudi v Golobovi stranki – sploh če je to v Jamnikovem interesu.

Poleg tega, da ima Boštjančič hišo z bazenom, ima tudi pisarno na precej prestižnem mestu – v Vegradovi Rotondi, kamor se pripelje z jaguarjem – očitno je rad opažen. Boštjančič je bil v Vegradu predsednik nadzornega sveta, in sicer v času, ko je šlo podjetje v stečaj. O njegovi aroganci je pisal tudi Žurnal24 leta 2012, ko so ga nadzorniki soglasno razrešili z mesta predsednika uprave Adrie Airways. Ko so ugotovili, da bodo brez njega letala ostala na tleh (začuda je bil edini z licenco za mednarodne lete), so ga poklicali nazaj – ta pa naj bi po besedah predsednika nadzornikov izsiljeval in vpil – svojo vrnitev je pogojeval z odstopom Vinka Možeta, kar se je tudi zgodilo.

Boštjančič spada v krog banksterja Mateja Narata
Boštjančič je že nekaj časa predsednik upravnega odbora Save, kjer sedi skupaj s članom upravnega odbora Save in nekdanjim bankirjem Matejem Naratom – po mnenju nekdanjega zaposlenega naj bi v času njegovega vodenja znotraj sistema Save izpuhtelo neznano kam 500 milijonov evrov. Narat je bil v preteklosti član uprave NLB, tudi v času, ko je nastala bančna luknja, ki smo jo nato financirali davkoplačevalci, predsednik uprave Marjan Kramar pa si je ob odhodu izplačal milijon za delovno uspešnost. Zaradi Naratove vloge pri podeljevanju posojil v letih 2002–2009 je bil tudi pravnomočno obsojen na šest mesecev pogojne zaporne kazni. No, ne gre spregledati, da se je v njegovem času dogajala tudi afera Irangate.

Bankster Matej Narat (Foto: STA)

Nenazadnje pa spomnimo še na članek Požareporta, v katerem so našteli, kdo vse naj bi novinarki portala Necenzurirano Vesni Vuković (prek SEE M. & C., d. o. o.) nakazoval denar. Po njihovih informacijah naj bi šlo med drugim tudi za nakazilo Roberta Goloba, prek podjetja Gen-i, kjer je bil predsednik uprave – 103 tisoč evrov in za nakazilo Klemna Boštjančiča, predsednik upravnega odbora Save, prek svoje zasebne družbe Brio svetovalni center, d. o. o. – 34 tisoč evrov.

Sara Kovač