Bo morala Alenke Bratušek zaradi črne gradnje oditi, kot je nekoč minister v njeni vladi?

Foto: posnetek zaslona RTVS

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je na mestu premierke odstop tedanjega ministra za infrastrukturo Igorja Maherja v povezavi s črno gradnjo v Seči, do katere je prišlo že kar po nekaj dneh ministrovanja, pospremila z odobravanjem, čeprav je bila sama tedaj ravno tako lastnica črne gradnje, razkriva TV Slovenija.

Pričakujem, da bo ravnanje, ki ga je pri tem izkazal minister Maher, tvorno vplivalo na ukrepanja v podobnih primerih, ki zahtevajo odločno držo,” je ob odstopu ministra za infrastrukturo Igorja Maherja zatrdila tedanja premierka Alenka Bratušek, ki je sicer bila do nedavnega tudi sama lastnica črne gradnje. Da gre tukaj za povsem dvojna merila, najbrž ne gre posebej poudarjati.

Do legalizacije prišlo letos

Počitniška hiša ministrice Bratušek v bližini Kranja je bila legalizirana šele v letošnjem letu. Slednje je v pogovoru po telefonu za javni medij potrdila tudi ministrica sama. Na vprašanje o legalizaciji objekta je namreč odgovorila: “Je zdaj po novem legaliziran”. Na vprašanje, od kdaj, je odgovorila: “Ja, od letos”.

Ni poravnala ne računa komunali ne plačala komunalnega prispevka, ki ga je dolžna,” pa je ob tem opozoril novinar Miran Šubic, urednik spletnika Trma.si. Ko se je televizijska ekipa odločila preveriti jašek, saj naj bi bil priključek za vodo ravno tako sporen, je ugotovila, da manjka števec. Na poročanje javne RTVS so se nato za spletnik odzvali pri Komunali Kranj, kjer so pojasnili, da je novinar odprl napačni jašek. “Takoj na vstopu vodovodne priključne cevi na zemljišče vlagatelja/naročnika smo vgradili vodomerni jašek ter vgradili vodomer DN 20 mm. Novinar je odprl napačen jašek na interni inštalaciji na drugi strani parcele,” so namreč pojasnili.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Do priključka pred plačilom komunalnega prispevka
Na Trma.si danes poročajo, da je ministrica “šele 3. 7. 2023 plačala komunalni prispevek, šele po tem pa lahko dobi ustrezni priključek”. Zakon o urejanju prostora v 237. členu namreč jasno navaja: “Komunalni prispevek zaradi priključitve obstoječega objekta se odmeri na zahtevo lastnika objekta pred priključitvijo obstoječega objekta na novo vrsto komunalne opreme, na katero do tedaj še ni bil priključen in pri kateri ne gre za izboljšanje opremljenosti zemljišča.”

Zanimivo, kako si nekateri v naši državi razlagajo spoštovanje zakonov. Toliko o tem, da smo vsi enaki, marsikomu bi namreč že zdavnaj porušili črno gradnjo. Ker je takšna ministrica del te vlade, se zdi, da je očitno takšno ravnanje nekaj povsem sprejemljivega, ko gre za njihove. Konec koncev pa je to koalicija že dokazala včeraj, ko ni prispevala podpisov za nastanek parlamentarne preiskovalne komisije glede gradnje Jankovićevega drekovoda, kjer sploh ni bilo pridobljene potrebne dokumentacije (okoljevarstvenega soglasja) za izgradnjo kanala C0.

Na ministrico smo naslovili vprašanje, če namerava odstopiti, ravno tako pa smo povprašali premierja, če bo zahteval njeno razrešitev. Ko odgovora prejmemo, ju objavimo naknadno.

Ana Horvat