Bo zaradi apetitov Zorana Jankovića tudi ljubljanska srednja šola ostala brez prostorov?!

Foto: STA

Ker naj bi zaradi potreb Festivala Ljubljana Križanke postale last Mestne občine Ljubljana, in sicer tudi na deležu parcele, ki je v solasti ministrstva in ga uporablja Srednja šola za oblikovanje in fotografijo, je poslanka SDS Alenka Jeraj na ministra za izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneja Pikala naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z načrtovano selitvijo Srednje šole za oblikovanje in fotografijo iz svojih prostorov v Križankah.

Znano je, da sta ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Mestna občina Ljubljana oktobra sklenila pismo o nameri, s katerim želita urediti neurejeno pravno stanje na nekaterih nepremičninah, ki so v njuni solasti. Ena izmed teh nepremičnin so tudi ljubljanske Križanke, kjer ima svoje prostore srednja šola za oblikovanje. Ta naj bi se iz prostorov zaradi prenosa lastninske pravice z ministrstva na Mestno občino Ljubljana selila avgusta 2020, čeprav uradnih informacij o selitvi nima.

Križanke naj bi tako zaradi potreb Festivala Ljubljana postale last Mestne občine Ljubljana, in sicer tudi na deležu parcele, ki je v solasti ministrstva in ga uporablja omenjena srednja šola. Kot je sicer znano, so odnosi med šolo in zavodom Festival Ljubljana napeti že nekaj let, saj vodstvo Festivala Ljubljana ne skriva želje po večjem delu prostora Križank.

Foto: SDS

Najkrajšo bodo v primeru prenosa lastninske pravice potegnili dijaki, izpostavlja Jerajeva. Po besedah ravnatelja šole Gregorja Marklja naj šola ne bi imela nobenih uradnih dokumentov glede selitve. Prav tako naj ne bi imeli zagotovila, da učni proces v času selitve ne bo moten, zato po njegovih besedah nanjo ne bodo pristali, dokler ne bodo imeli zagotovljenih ustreznih prostorov v primernem okolju in sredstev za novogradnjo.

Jerajeva je zato zastavila naslednja vprašanja:

1. Ali držijo trditve, da bo prišlo do selitve omenjene šole in kdaj?
2. Kako boste poskrbeli, da bo šola, kljub selitvi, program izvajala nemoteno?
3. Ali ima ministrstvo že urejene nove prostore za selitev oziroma kam nameravate seliti srednjo šolo za oblikovanje?
4. Kolikšna so predvidena sredstva za selitev šole v nove prostore?
5. Ali imate v proračunu namenjenih že kaj sredstev za te namene?

Ob tem je zaprosila, če ji lahko posredujejo pismo o nameri, s katerim želita ministrstvo in občina urediti neurejeno pravno stanje na nekaterih nepremičninah, ki so v njuni solasti.

Hana Murn

 • Andrej

  Pikalo in Zoki? Dobitna kombinacija.

 • Nata

  Preklemano ministrstvo !!!! Oni se vtaknejo edino , kadar se jim zdi, da kakšna Prešernova nagrada ni prišla v prave roke !!
  https://vipavska.info/2019/12/11/koga-moti-joze-mozina/

  Kar vse bodo prenesli na MOL ??? Barabe hudirjeve , ali za nič ne morejo poskrbeti ? Križanke in Festival bi morale biti pod okriljem ministrstva. Pa kakšne ” mučke ” se gredo ti rdečkarji ??Vse bodo zapravili za svoje in njihovih priklekovalcev riti ???

  Le kaj bi rad šerif tržil tam ??Kakšejn nobel hotel za rdeče tajkune ??

  Kje ste kakšne organizacije ?? Skrbite samo za medvede in volke ??
  Preklemana, posračkana država !Sem besna !!

 • Nata

  Pa še tole pripenjam. Sijajno napisano,
  https://vipavska.info/2019/12/11/dezela-rdece-zvezde/

 • bubamara

  Zoki car. Hara po močvirju 200 na uro.

 • Garbage man

  Šol več ne rabimo, odkar k nam hodijo atomski fiziki ,ki so slučajno arabski pedofili

 • Tadek

  A se je kdo pozanimal katera last so Križanke? Kolikor je meni jasno, je država izgubila na evropskem sodišču in bi se naj Križanke vrnile Križniškemu redu.