fbpx

Ni bil dober za župana, za ministra pa je? Bo namesto Lebna postal novi minister nesojeni župan Brežic Igor Zorčič?

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je zopet bil žrtev besednih političnih iger opozicijskih poslancev (Foto: STA)

Predsednik SMC Miro Cerar se je danes sestal s premierjem Marjanom Šarcem, s katerim je govoril o ponujenem odstopu okoljskega ministra Jureta Lebna. Šarec se bo po Cerarjevih besedah še danes sestal z Lebnom, nato pa sporočil svojo odločitev. Je pa Cerar poudaril, da spoštuje Lebnovo odločitev, s katero bo razbremenil delo vlade. Po najnovejših podatkih bi lahko Lebnov naslednik postal poslanec SMC in neuspeli kandidat za župana Brežic Igor Zorčič. “Za župana ni bil dober, za ministra pa bo… :) Ko imajo Brežičani precej višje standarde kot vlada RS,” pa je komentiral Janez Janša.

Saga o ministru Lebnu se še ni končala, SMC pa ima, kot kaže, že pripravljenega rezervnega kandidata. To naj bi postal Igor Zorčič, je na Twitterju razkril Bojan Požar. Gre za poslanca SMC, ki je lani na lokalnih volitvah neuspešno kandidiral za župana Brežic. V drugem krogu je namreč izgubil proti aktualnemu županu Ivanu Molanu.

SMC se izogiba odgovornosti, čeprav so oni vodili investicijo
Predsednik SMC Miro Cerar je danes zjutraj govoril z ministrom iz kvote SMC, ki se po poškodbi noge zdravi v jeseniški bolnišnici. Pogovorila sta se glede makete drugega tira in obtožb, ki letijo na ministra glede domnevnih nepravilnosti pri naročilu makete. “Leben mi je ponovno zagotovil, da je pri maketi ravnal v dobri veri, in po njegovi oceni ni ravnal narobe,” je dejal Cerar. Leben bo danes izpuščen iz bolnišnice in se bo, kot je dejal Cerar, sestal s predsednikom vlade. Ta svoje odločitve glede ponujenega odstopa še ni javno razkril, prav tako z njo še ni seznanil Cerarja, ki se mu takšna poteza zdi korektna. “Na potezi je predsednik vlade. Dejal mi je, da se bo pred odločitvijo sestal z ministrom Lebnom, in čakamo, kako se bo odločil,” je dejal. O morebitnih Lebnovih naslednikih zato ni želel špekulirati.

Predsednik SMC razume Lebna, da vsakodnevni pritiski in medijska poročanja obremenjujejo njegovo delo in delo vlade. “To njegovo odločitev sem sprejel z razumevanjem in jo spoštujem,” je dejal Cerar. Prepričan je, da je prav Lebnova poteza dokaz, kako minister, ki v tem mandatu sicer ni storil napake, ravna odgovorno. Cerar je ponovil, da stranka SMC ni urejala ali vodila projekta drugi tir, “zato se tudi ve, kje je treba iskati odgovornost“. Sam je, ko je izvedel za domnevne nepravilnosti pri maketi, kot tedanji premier zahteval, da se preprečijo vse škodljive posledice. “Pravočasno smo preprečili izplačilo denarja, tako da proračun ni bil oškodovan,” je navedel.

Spomnil je tudi, da bo treba počakati na rezultate policijske preiskave, ki bo pokazala, kdo je bil odgovoren. “Verjamem, da Lebnu lahko zaupam in da ne zlorablja mojega zaupanja, ko trdi, da ni storil nič narobe,” je poudaril Cerar. Leben je sicer po njegovih besedah odločen, da dokaže, da je pri vodenju projekta drugi tir kot državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu ravnal pravilno. Na vprašanje, kaj se je spremenilo od petka, ko je zatrdil, da podpira ministra Lebna, je Cerar dejal, da v ničemer ne odstopa od petkove izjave, vendar pa je spoznal, da vsi pritiski glede makete objektivno ministru in ministrstvu predstavljajo veliko breme, ki onemogoča normalno delovanje, zato je ponujeni odstop sprejel s spoštovanjem.

Ob tem je Cerar še pohvalil Lebna, da v tej težki situaciji, ko poškodovan leži v bolnišnici, daje prednost vladnim obveznostim. Projekt drugi tir v minulih dneh in tednih javnost namreč razburja predvsem zaradi makete, ki jo je prejšnja vlada predstavila marca lani. Leto dni pozneje so se namreč v medijih pojavila dopisovanja tedaj odgovornih za projekt, ki nakazujejo, da je bil posel z maketo dogovorjen vnaprej. Leben je takšne očitke večkrat zavrnil in danes znova ocenil, da je projekt vodil dobro, zakonito in v skladu s svojimi pristojnostmi ter predvsem z veliko mero odgovornosti.

C. Š.